Брюксел: 430 000 българи работят на запад

Всички ограничения за работниците ни падат на 1 януари 2014 г.
28 апр 2011 20:08,
230
Брюксел: 430 000 българи работят на запад
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Държавите, които искат да продължат ограниченията пред български работници, няма да могат след 31 декември 2013 г., съобщи Европейската комисия по повод заканите на Холандия да вземе мерки срещу нелегалните имигранти от България и Румъния.

Ангажиментът за 7-годишен преходен период пред пълното отваряне на трудовите пазари, е залегнал в договора ни за членство в ЕС и изтича на 1 януари 2014 г.

Практически той не може да бъде ревизиран, тъй като това ще изисква повторна ратификация от парламентите на останалите 26 страни от ЕС.

Говорител на Еврокомисията заяви, че правото на свободно движение е основно за гражданите. Освен това всички изследвания са показали, че опасенията от неконтролируема вълна от гастербайтери, са се оказали преувеличени.

До края на годината 10-те държави, които в момента все още не допускат българи на трудовите си пазари, трябва да съобщят на Брюксел дали смятат да го правят и в последните две години от преходния период, обяви говорител на комисията.

За да се възползват от двугодишното удължаване на ограниченията, 10-те страни трябва да докажат на Европейската комисия, че трудовите им пазари са сериозно застрашени от евентуални имигранти от България и Румъния.

14 страни, предимно от новите членки на ЕС, но също Гърция и Испания, вече  позволяват свободно наемане на българи и румънци.

Но най-желаните държави като Великобритания, Германия, Австрия, Холандия и Ирландия не ги допускат. Рестриктивен режим поддържат също Белгия, Франция, Италия, Люксембург и Малта, където се изисква специално разрешително за работа.

Най-ограничителна е политиката, която прилагат Ирландия и Холандия. Те са записали в националното си законодателство, че българи и румънци могат да се наемат на работа, само ако за нея не могат да се намерят кандидати от останалите 25 членки на ЕС.
 
Междувременно в неделя, на 1 май, падат всички бариери за работа пред гражданите от 10-те държави, които влязоха в ЕС през 2004 г.

Брюксел очаква от тази мярка най-силно за бъдат засегнати Австрия и Германия, които единствени изчакаха последния срок, без да свалят ограниченията.

Предвижданията са, че до края на годината в Австрия ще пристигнат около 20 000 работници от десетте, а около 100 000 ще влизат годишно в Германия през идващите пет години.

Според Брюксел на Германия потенциалните нови работници ще им дойдат точно на време, за да заместят намаляващите германци в трудоспособна възраст. Предвижданията са, че до пет години трудоспособните германци ще се свият от 45 на 41 млн. души.

От падането на бариерите на 1 май през следващите осем години ще се възползват 1,6 млн. централноевропейци, сочат прогнозите на Брюксел.
В момента в западноевропейските държави работят близо 5 милиона граждани на бившите соцстрани, малко над половината от тях - българи и румънци.

По данни на Еврокомисията румънците зад граница (2,1 млн.) почти се равняват на всички имигранти от десетте страни, влезли в ЕС през 2004 г. (2,3 млн.), към които и досега се прилагаха по-облекчени режими за наемане на работа.

Най-успешни имигранти от Централна Европа се оказват поляците, литовците и словаците, които са се установили предимно в Ирландия, Великобритания и Германия.

По данни на Еврокомисията около 430 000 българи и 2,1 млн. румънци работят или живеят на Запад и сега, въпреки ограниченията.

Българите са концентрирани в Испания (168 000), в Германия (66 000), в Гърция (54 000) и в Италия (46 000).

900 000 румънци живеят в Италия, 825 000 в Испания и 110 000 са успели да си намерят работа в Германия.

Като цяло европейците, преселили се от новите страни членки в старите са много по-малко от пришълците, които идват от държави извън съюза, предимно от Африка и от Азия.

Брюксел не очаква нова емигрантска вълна като тази след първото отваряне на границите поради ограниченото търсене на работна ръка. Макар вече да се забелязват признаци на съживяване на икономиките след кризата, те все още не работят на пълни обороти, заяви говорител на комисията. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
2
 
3
 
! Отговори
до 138 преди 13 години
я,я ни светни малко:))) или поне наполовина....да не си депутатче нещо???
138
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
...От Борисов ли вие страх?Ами след като не ни разрешават да работим,значи сме 2 категория европейци!Това ми го каза техен адвокат в очите
137
3
 
7
 
! Отговори
do 138 преди 13 години
Ти си от комунистическата крадлива хаика затова си в БГ,ама не ти остава много време да крадеш,ще ви свалим всичките до един,комунистически *** от 65 години ни разказахте играта в цветно
136
0
 
0
 
! Отговори
KOKO преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

430 хиляди роби работещи без осигоровки на черно и 7 милиона българи работещи за вноските ни в ЕС.Хора...българските и европейските политици са готови за на топло заради дискриминация и това няма да забави
135
0
 
0
 
! Отговори
az преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

137mn hate ima tuka :)
134
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Язи в БГ си взимам 3 000 евра! Що да ходя да се блъскам в чужбина! Там си е за неудачници! Успех на всички българи, където и да са, но не сме равни по знания и умения! Едни успяваме дори в БГ, други трябва да ходят навън! Лошо! Ама всеки с качествата си!
133
0
 
0
 
! Отговори
Весо преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Не знам как е в другите страни, но аз работя като Java Developer във Фейсбук в Дъблин и получавам чисто ( без данъците ) 5240 евро. В България за абсолютносъщата работа взимах в софия 2300 лева чисто. Освен това тук живота е 100 пъти по-уреден, а особено ако си семеен с деца това има огромно значение.
132
0
 
0
 
! Отговори
FRANCE преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Ако има работа,нормален живот в България,ако всички политици до един си отидат защото ми умръзнаха муцките им едни и същи крадци и продажници от 65 години,абе ще се прибера на родна земя и роден език.Не ни искат на запад,за тях сме 2 категория европейци а и нямаме никаква подкрепа от политиците ни.Дянков ви показва сумата от евро внесена от нас от в България ама е за наша сметка защото работим на черно и мизеруваме за да изпратим некои лев на семейството в България.България внася милиони на година в EC za turizъм,унижаване и експлоатиране
131
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

*** се пише със Ъ А геЙ се пише с Й - това поне би трябвало да го знаеш прекрасноИ не ми казвай,че си забравил да пишеш за 4 години,ти просто толкова си можеш!!!Госин лекар по кравите :)
130
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

струва ми се че хакнаха сайта !
129
3
 
1
 
! Отговори
ФР преди 13 години
129 ЯВНО СИ НЕ САМО *** НО И ЗАЯДЛИВ ,ТИПИЧНО ЗА ПОВЕЧТО ГЕИОВЕ ОСТАНАЛИ НА СУХО
128
2
 
9
 
! Отговори
Георги преди 13 години
Абе и по другите страни не си е работа.. в момента мога да рабоя някъде извън БГ, имам и образование което ще ми признаят, знам и езика. Имам и доста познати, които работят извън БГ. Верно имат по-хубави коли, живеят в по-хубави къщи, излизат на по-хубави места. Ама са си едни бачкатори, живееш под наем, неможеш да излезеш на ресторант като бял човек, неможеш да кажеш на шефа си "майната ти, напускам", да се разболееш си е направо лукс.. гледаш да си оправяш зъбите само като се прибереш в БГ..
127
3
 
5
 
! Отговори
Белгия преди 13 години
Но все пак пък няма връзка със живота в БГ. Сега покрай великден изядох едно агне, изпих 10 литра алкохол и изпих 5 литра кафе. Няма такъв приятен живот като в БГ не ми се прибираше към Белгия.
126
0
 
0
 
! Отговори
az преди 13 години
128 napulno vuzmojno, ne sym v lekarskite sredi no mi e izvestno primerno v severna amerikak kak stoqt nestata, taka 4e ne se u4udvam. 2400 kazah zastoto gledah 4e kazvash za 1 mesec kolkoto za godina v BG = 500 x12 = 3000 evro :)
125
2
 
3
 
! Отговори
до 117 преди 13 години
Кой лъжеш с този правипис бе-гъбо отровнааааааааОсвен ако не си лекар по кравите,не виждам как ще се вържа на глупостите тиЗАПЛАТА МИ НА МЕСЕЦ Е КОЛКО В БГ ЗА 1 ГОД колко е ВЪПРОС.....може би си искал да кажеш КОЛКОТОи Какво казвашвъв Франция не ти даватъ 2000 евро като ЛЕКАРабе Гъбо отровна,вземи се скрий някъде че се оплете като патре в калчиштаарееееИ много здраве на арабелите
124
1
 
2
 
! Отговори
ФР преди 13 години
124 ПРАВ СИ ЗА 2400 ЕВРО НО АКО РАБОТИ6 НА ЗАПЛАТА, АКО СИ ЛИБЕРАЛЕН ЛЕКАР ОКОЛО 9 ДО 12 ХИЛ ЕВРО НА МЕСЕЦ
123
1
 
1
 
! Отговори
az преди 13 години
126ti nesto syvsem si prevyrtql. kakto i vyv vsi4kite mi postove dosega, pak ste ti pojelaq uspehi :)
122
8
 
10
 
! Отговори
кандидат за чужбина преди 13 години
Мичтата ми е да бера ягоди в Англия или да мия чинии в Германия. Искам да лазя по земята да бера ягоди и да трупам паунди на сметката си или пък евро в Германия а шефовете да ми викат "Faster, faster" или "schnell, schnell"
121
3
 
2
 
! Отговори
nen4o преди 13 години
117e kvo zimash 2400 kato lekar v francia. fanal si gospod za kalimqvkata
120
3
 
10
 
! Отговори
Белгия преди 13 години
Уча в Белгия от 6 месеца, Септември свършвам, отначало бях много разочарован, защото гледах само лошото и сравнявах с БГ и си виках не е по-добре хората се заблуждават. Сега обаче с всеки изминал ден осъзнавам, че сме много ама много назад и хората живеят много бедно и мизерно в държавата ни. Дано си намеря работа пък ще видим дали ще се връщам.