Страните от ЕС извън еврозоната все по-скептични към нея

Румъния нямало да се присъедини към еврозоната през 2015 г.
Обновена: 6 окт 2011 17:56 | 5 окт 2011 22:24,
6
Страните от ЕС извън еврозоната все по-скептични към нея
Снимка: Reuters

Няма да бъде спазен официалният срок, определен от румънското правителство за присъединяване към еврозоната – 2015 г., смятат международни анализатори, цитирани от вестник "Евениментул зилей".

Те твърдят, че страните от Европейския съюз, които не са част от еврозоната, са станали по-скептични към тази крачка заради факта, че европейските лидери не успяват да се справят с кризата в еврозоната, пише канадският вестник "Файненшъл пост".

Гъвкавостта на паричната политика, която вариращият обменен курс позволява, и често критикуваният отговор, който европейските лидери дават на дълговата криза, предизвика дълбок скептицизъм в голяма част от Централна и Източна Европа, посочва изданието.

В резултат на това изглежда съвсем невероятно Полша,Чехия, Унгария, Румъния или България да се стремят към присъединяването си към еврозоната в близките четири-пет години, смятат анализатори на компанията за банкови анализи АрБиСи Кепитал маркетс.

Дълговата криза в еврозоната и разочароващият икономически растеж сложиха спирачки на ентусиазма за присъединяване към еврозоната, отбелязват експертите.

Въпреки това обаче Литва и Латвия – двете балтийски държави, които още не са приели еврото, продължават да следват плановете си за присъединяване през 2014 г.

Тъй като в техния случай става дума за малки икономики, отворени и уязвими, с фиксиран обменен курс, а съседна Естония е част от еврозоната от началото на 2011 г., ползите от присъединяването, изглежда, са повече от недостатъците, коментират анализаторите.

Още повече че населението масово започна да взема заеми в евро, очаквайки неизбежното преминаване към европейската валута.

Анализаторският екип за нововъзникващите пазари на АрБиСи очаква растеж на държавния рейтинг на Чехия, Литва, Латвия, България и Унгария през следващата година.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
"Наближава времето, когато ще можем да кажем цялата истина: Да имаше сирене, щяхме да надробим попара, ама няма хляб".
5
0
 
0
 
! Отговори
Сиганин преди 12 години
Когато сядааш на маса си оптимист, особено ако е пълна. Когато ти донесат сметката изтрезняваш и ставаш песимист.
4
0
 
5
 
! Отговори
Сигурен преди 12 години
E да, ама нашите драпат със зъби и нокти да вкараме еврото и ние. И после само вазелин да си земеме, че да боли по-малко!
3
0
 
3
 
! Отговори
stame71 преди 12 години
nito cent za vizantiicite
2
0
 
8
 
! Отговори
селко преди 12 години
Европа е крадеца на света заедно с САЩ.Направиха бившите соц страни бели колонии но цивилизовано.От векове са крали и завоевювали по света .Да но все по малко остава за крадене и затова имат проблеми.Пример е намесата им в ЛИБИЯ.Петролеца е важен там .Още не са спечелили и започнаха да си разпределят пая.ЗА БГ остава калъфката другарки и другари.
1
1
 
17
 
! Отговори
TATO преди 12 години
Какво евро ги гони тия бе..!?Гръцките нехранимайковци са изяли и изпили 350 милиарда евро...!?И 1000 евро да им е заплатата пак няма да могат да ги върнат...Да им разпродадат държавата,ако още не са го направили.С маслинки хората ще лъжат, мързелива ***