Частните кредитори опростиха 50% от вземанията си от Гърция

Така държавният дълг на страната ще бъде намален със 100 млрд. евро
Обновена: 27 окт 2011 14:59 | 27 окт 2011 07:31,
178
Частните кредитори опростиха 50% от вземанията си от Гърция
Снимка: Reuters

Частните кредитори на Гърция се отказаха от половината от вземанията се и така държавният дълг на Атина беше намален със 100 милиарда евро, съобщи френският президент Никола Саркози след продължила десет часа среща на върха на лидерите на страните от еврозоната в Брюксел.

Снощи Саркози, германската канцлерка Ангела Меркел и директорът на Мeждународния валутен фонд Кристин Лагард се срещнаха с банките кредиторки на Гърция в опит да ги убедят да намалят с повече от 50%  дълга на Гърция.

Общият държавен дълг на страната е 350 милиарда евро.

На срещата в Брюксел беще договорено още средствата на Европейския фонд за финансова стабилност да бъдат увеличени до 1000 милиарда евро от сегашните 440 милиарда. Част от 440-те милиарда вече са заделени за подпомагане на Ирландия, Португалия и Гърция.

На срещата на върха са договорени и нови изисквания към банките. За да ги покрият европейските банки трябва да наберат общо 106 милиарда евро допълнително, заяви Банковия регулатор на ЕС.

Изискванията се отнасят за 70 банки. Най-много допълнителни средства за рекапитализация ще трябва да наберат гръцките банки - 30 милиарда евро. Следват испанските банки с 26,16 милиарда евро и италианските с 14,77 милиарда евро. Френските банки трябва да наберат допълнително 8,84 милиарда евро.

От банките се очаква да увеличат капитала си чрез финансовите пазари, макар че в плана на ЕС се предвижда и подкрепа от националните правителства. В краен случай помощ може да дойде от Европейския фонд за финансова стабилизация.

На срещата в Брюксел лидерите на страните от еврозоната приветствали поетите от Италия ангажименти за реформи за подобряване на икономическия растеж, съобщи президентът Ромпой.

Целта на мерките е да намалят огромния държавен дълг на Италия в размер 1900 милиарда евро (120% от нейния БВП), който тревожи пазарите.

                                                                                                                                                                                                        (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
1
 
17
 
! Отговори
123 преди 12 години
ГЪРЦИТЕ са го измислили ! А нашият живот премина в затягане на коланите и борба за оцеляване...... и хвалби колко сме стабилни !
93
1
 
6
 
! Отговори
Дедо Шишарко до 88 преди 12 години
Кой ще плати сметката ли?Ми нали това ти казвам бе, браво на Меркел. Ако планът й успее - Нобелова награда.Щото банкерите станаха повече лихвари и спекуланти, отколкото нормални финансови институции, подкрепящи и печелещи от реален бизнес, с реална принадена стойност.Дано тенденцията за засилване на натиска върху свръх богатите в световен мащаб да се увенчае с успех.Дай, Боже, да им дойде акъла и да махнат примката.
92
4
 
15
 
! Отговори
мързелив грък преди 12 години
Сега ни опрощават половината дълг, след време целия. Простите европейци не могат да направят нищо, освен да пият една студена вода. Не вярвах, че ще можем да ги разиграваме повече, но сега ми се струва, че това ще продължи вечно, по-*** от тях и през древността не е имало. ПП. ще продължавам да си пия узакито и да щракам с пръсти щом други ще ми плащат сметката.
91
2
 
10
 
! Отговори
До 88 преди 12 години
"Тизе ша плащаш" и никой няма да те е питал дали си съгласен. Лошото е, че всички други будали от ЕС "ша плащаме" за гръцкото безхаберие с по-високи данъци, по-високи вноски в еврофондовете, по-ниски пенсии, по-лошо здравеопазване и образование и т.н. И ако това ще се отрази в малка степен на големите и силни държави от ЕС, то на такива като нас ще се отрази в много по-голяма степен. Едно е да вземеш на някой от част от маслото, друго е да вземеш на някой от хляба защото не е имал за масло.
90
0
 
2
 
! Отговори
? преди 12 години
до 91мислиш ли че на МВФ им пука колко гърци стачкуват? ако не е папандреу ще е друг техен човек шанса на гърция е да обяви фалит и да излезе от ЕС тогава пак ще са независими но и няма кой да им плаща сметките
89
0
 
5
 
! Отговори
До 86 и 77 преди 12 години
Силни думи казахте, но къде е фактора "търпимост"? Наблюдавайки ставащото в момента, мислите ли, че гърците ще оставят нещата да се развиват според вашите прогнози? Не забравяйте, огромна и силна е гръцката диаспора.И не забравяйте и другото:"Искай и ще ти се даде!"
88
1
 
17
 
! Отговори
... преди 12 години
Аз не мога да разбера защо скачате срещу гърците!Ако на нас ни опростят някои дългове съм сигурен че ту ще се пише какви тарикати и гъзари сме!Както се казва:"Като ти дават-взимай,като те гонят-бягай!"Нашият проблем е известен от много години-политиците!А и има нещо характерно за нас като нация и то е,че сме строги ИНДИВИДУАЛИСТИ!Заедно можем само да ядем,пием и да се сбием...Виж да работим заедно...-не става!За това има само успели българи,а не успял екип от българи!Виж японците са друга работа
87
1
 
25
 
! Отговори
Гръцко лято преди 12 години
Само факти - това лято бях в Гърция в едно малко градче на Халкидики - Неа Мармара. Хотелчето в което се настанихме за седмица не беше кой знае какво, но имахме голяма стая с кухненски бокс и обширна тераса за 50 евро на ден със закуската. В местния супермаркет единственото по-скъпо нещо отколкото в България беше хляба. На пазарчето дините бяха по 10 цента, пъпешите по 25, а прасковите по 40. Литър портокалов фреш беше 1 евро. Наложи се да купим Фервекс от аптеката - 2 пъти по-евтин от България.
86
1
 
8
 
! Отговори
...азе ли ша плащам? преди 12 години
добре де, имаше дълг, опростиха го, до тука добре.. но все пак требе да се плаща сметката нали, а кой ша плаща ...
85
1
 
9
 
! Отговори
do 77 преди 12 години
Така е ,чичо Сам.Снощното решение окончателно ликвидира независимостта на гръцката държава.Защо никъде не се споменава че представителите на ЕБ и МВФ вече няма да ходят само на проверка,а ще имат постоянно присъствие в Атина.Гърците ще забравят за високите заплати и сигурната работа.Поне до тук имат около 40% намаляване на доходите и 20% увеличение на данъците.Ще има и още..И всички тези решения се приемат в нарушение на конституцията.Малко народи предават лесно независимостта си...
84
1
 
4
 
! Отговори
До 76 преди 12 години
Тито харчеше на поразия,докараха му война и му разделиха държавата.Щото нямаше единение,каквато наблюдаваме сега при гърците.Въпреки това в малка Сърбия сега заплатите и пенсиите са по-големи от нашите.Италия вече е фалирала на три пъти.Когато спестяваш,държиш средства далеч от паричния поток,от който се финансира производството и се генерират нови блага.Когато много харчиш,възможно е да стигнеш да момент,в който не можеш да посрещнеш изненадващо възникнала нужда.? на късмет и добра преценка.
83
4
 
22
 
! Отговори
Реалистът преди 12 години
30 години ядоха и пиха с чуждите пари и накрая им опростиха половината от вересиите. Айде сега някой да каже кой е глупакът в тая ситуация - дали България със строгата финансова дисциплина, 100 евро средна пенсия и изнемогващо население или Гърция с 1000 евро средна пенсия и население палуващо по таверните всяка вечер. Някои обичат да псуват гърците по форумите, а всъщност ако има някой за псуване, това са нашите управници.
82
2
 
14
 
! Отговори
до чичо Сам преди 12 години
Айде,когато видимЕ в BG гъркини да гледат бабички (за *** не стават) и гърци келнери и миячи на коли,тогава ще говоримЕ....
81
1
 
14
 
! Отговори
типс преди 12 години
Наивници, не вярвайте, че частните банки ще опростят 100 млрд. евро. На книга ще опростят 100 млрд., но на практика ще бъдат компенсирани с 200 млрд. ЕС спасява еврото, не Гърция. Никога няма да простят на гърците измамата с дълга и ще я накажат жестоко.
80
4
 
5
 
! Отговори
The Hun преди 12 години
Рим-Византия-ЕСПомислете върху това!!! Всичко си идва на мястото
79
12
 
11
 
! Отговори
Дедо Шишарко преди 12 години
Гърците показаха на света как се отстояват права. За съжаление, по тоношение на нас, българите, между демонстриращите гърци върви един лаф: "Айде по-тихо, че да не събудим българите".Голямо браво на Меркел, че успя да убеди другите в същината на проблема - огромната, ненаситна жажда за пари на частните банки и техните акционери. Съвсем нормално е да понесеш и загуби. Иначе всеки иска високи печалби от спекула.И от какво е принадената стойност на банкерския труд?
78
2
 
13
 
! Отговори
Елф преди 12 години
От всичко дотук излиза-НЕ НИ ТРЯБВА ЕВРОТО!
77
2
 
2
 
! Отговори
Расъл у Расник преди 12 години
ББ правилно каза, че няма да позволи станем като Гърците, докато той е на власт.
76
2
 
5
 
! Отговори
EN-GB преди 12 години
Айде намазаха и *** на Европа... (споко, ние сме само селяни).
75
3
 
20
 
! Отговори
чичо Сам преди 12 години
С това си решение ЕС вкара Гърция в криза, от която няма да може да излезе поне 30 години. През това време Гърция ще бъде смачкана от европейски, турски, руски, китайски и други големи инвеститори. Гърците ще работят за чуждите фирми. Печелившият гръцки туризъм ще премине в чужди ръце. Гърците ще са просто келнерите и другата прислуга. Честито на гърците. Вярното решение бе Гърция да фалира, да изгладува, но да остане суверенна държава. Сега вече са нахранената прислуга на големите пари.