Частните кредитори опростиха 50% от вземанията си от Гърция

Така държавният дълг на страната ще бъде намален със 100 млрд. евро
Обновена: 27 окт 2011 14:59 | 27 окт 2011 07:31,
178
Частните кредитори опростиха 50% от вземанията си от Гърция
Снимка: Reuters

Частните кредитори на Гърция се отказаха от половината от вземанията се и така държавният дълг на Атина беше намален със 100 милиарда евро, съобщи френският президент Никола Саркози след продължила десет часа среща на върха на лидерите на страните от еврозоната в Брюксел.

Снощи Саркози, германската канцлерка Ангела Меркел и директорът на Мeждународния валутен фонд Кристин Лагард се срещнаха с банките кредиторки на Гърция в опит да ги убедят да намалят с повече от 50%  дълга на Гърция.

Общият държавен дълг на страната е 350 милиарда евро.

На срещата в Брюксел беще договорено още средствата на Европейския фонд за финансова стабилност да бъдат увеличени до 1000 милиарда евро от сегашните 440 милиарда. Част от 440-те милиарда вече са заделени за подпомагане на Ирландия, Португалия и Гърция.

На срещата на върха са договорени и нови изисквания към банките. За да ги покрият европейските банки трябва да наберат общо 106 милиарда евро допълнително, заяви Банковия регулатор на ЕС.

Изискванията се отнасят за 70 банки. Най-много допълнителни средства за рекапитализация ще трябва да наберат гръцките банки - 30 милиарда евро. Следват испанските банки с 26,16 милиарда евро и италианските с 14,77 милиарда евро. Френските банки трябва да наберат допълнително 8,84 милиарда евро.

От банките се очаква да увеличат капитала си чрез финансовите пазари, макар че в плана на ЕС се предвижда и подкрепа от националните правителства. В краен случай помощ може да дойде от Европейския фонд за финансова стабилизация.

На срещата в Брюксел лидерите на страните от еврозоната приветствали поетите от Италия ангажименти за реформи за подобряване на икономическия растеж, съобщи президентът Ромпой.

Целта на мерките е да намалят огромния държавен дълг на Италия в размер 1900 милиарда евро (120% от нейния БВП), който тревожи пазарите.

                                                                                                                                                                                                        (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
КОГАТО ГРЪКА СЕ Е РОДИЛ ЕВРЕЙНА СЕ Е РАЗПЛАКАЛ :)
113
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тези пари са им ги давали банки не вие какво толкова завиждате
112
2
 
2
 
! Отговори
едва ли преди 12 години
Така е с малкото уточнение, че са сбъркали кравата с бика и като са му включили апарата ... са му направили кефа, ако ме разбираш какво имам предвид. --Да ти паднат доходите с 50 %, да ти увеличат данъците с 20 % - едва ли е голям оргазъм. По-скоро ми прилича на парично кастриране.
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
107Лозунгите ти на ЛУЗЪР са "красиви" но това няма да ти направи мизерният животец по-лек.ВСИЧКИ щe станем на пръст НО до тогава ЩЕ ЖИВЕЕЕМ Р А З Л И Ч Н О!
110
9
 
6
 
! Отговори
до Здрав разум преди 12 години
Папандреу е стар хитрец, но не той е факторът за опрощаването на част от дълга - впрочем на практика няма да има никакво опрощаване, само на документи. Големите пари на Европа спасяват еврото, не Гърция. И както правилно писа "потребител", Гърция я включиха към доилния апарат на големите банки и сега ще я смучат до второ пришествие. Няма спасение за гърците. Вече са на пързалката и измъкване няма. Скоро доходите в БГ и Гърция ще се изравнят - две-три години максимум.
109
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Виждам че тотално не се разбира какво се случва в Европа.1.ГЪРЦИЯ ОФИЦИАЛНО ФАЛИРА!!2.СМЕТКАТА ЩЕ Я ПЛАТЯТ БАЛЪЦИТЕ(ПРЕДИМНО ЕВРОПЕЙЦИТЕ)Честито на печелившите!За останалите-Не губи кураж идва нов тираж
108
2
 
5
 
! Отговори
До потребител преди 12 години
Така е с малкото уточнение, че са сбъркали кравата с бика и като са му включили апарата ... са му направили кефа, ако ме разбираш какво имам предвид.
107
3
 
14
 
! Отговори
Здрав Разум преди 12 години
До СтършелЧастично си прав. Опрощаването наистина означава, че някои банки ще спечелят по-малко от планираното, но означава и нещо много по-важно за Гърция, а то е, че ще плаща някой друг. Ето в това е смисълът на умелата политика на Папандреу - нещо на което нашите управляващи нямат шанс да се научат и в това е трагедията ни. Гърция винаги (още от древността) е живяла с парите и ресурсите на другите, което успешно прави и сега.
106
9
 
4
 
! Отговори
потребител преди 12 години
Браво, балканската крава Гърция я включиха към банковия доилен апарат и сега поне сто години ще ги доят "хитрите" гърци.
105
6
 
3
 
! Отговори
Разумен преди 12 години
Разумен компромис.Това е нужно.Като видиш давещ се - подай му ръка,не му натискай главата.А и тия, разните свръх богаташи и всички останали, ламтеещи за власт и пари нека да си припомнят:"От пръст си и на пръст ще станеш"Както казваше баба Ванга:"Човеко има един газ и една уста."Докато не се научи да обуздава ламтежите си, човечеството няма бял ден да види. Ще има нови войни, глад, болести.А и напоследък и на планетата Земя май и писна от нас. Земетресения, вулкани, цунамита.
104
3
 
5
 
! Отговори
Momchil преди 12 години
До 104 ::: Това, че ти си Простоват, не означава, че някой трябва да пада на нивото ти и да ти дава безплатни уроци!
103
3
 
3
 
! Отговори
антиЕС преди 12 години
до Простоватняма такива
102
5
 
17
 
! Отговори
Простоват преди 12 години
Много моля, ако някой знае, нека ми посочи 3 ползи от членството ни в ЕС..... ако не може 3, то поне една.
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сигурно От ЕС са обещали на банките да не разследват какви са източниците на парите им в замяна на това да забравят за половината от заемите на гърците.
100
3
 
12
 
! Отговори
421 преди 12 години
Поставете се на мястото на един германец или французин. Аз ако съм ще гласувам за този който обещае излизане от еврозоната и ЕС. Защо някакви мързели да ме правят на ***?
99
1
 
27
 
! Отговори
Стабилен българин преди 12 години
Чувствам се все по-стабилен - имаме стабилно най-ниски доходи в ЕС, имаме стабилно най-ниски пенсии в ЕС, стабилно сме на последно място по раждаемост и на първо по детска смъртност, поддържаме стабилно най-високите цени на лекарства защото сме единствената държава с 20% ДДС върху лекарствата, стабилно измираме като номер 1 по сърдечно-съдови заболявания .... стабилно сме закотвени на дъното в жалки опити да копаме за по-надолу. Майната й на тази стабилност.
98
2
 
8
 
! Отговори
Стършел преди 12 години
Това опростяване на гръцкия "дълг" не означава, че банките-кредиторки, ще "загубят", просто печалбата няма да е толкова, колкото са били заложили преди това. Тази мярка е за спасяване на Еврозоната и да не се заблуждаваме, че е за Гърция. Гърция ще си понесе санкциите. Неприятното за България, е че сме съседна държава, участието на гръцки банки в банковия ни сектор, както и гръцките фирми.
97
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕС е една пирамида и аз не виждам защо ние трябва да сме част от това все едно изобщо не знаем за какво става въпрос. Първите и най-силни определят правилата, всеки следващ плаща за "удоволствието" да е час от цялата тази простотия, вноските се разпределят от членовете на ниско равнище към по-висшестоящите, при вземането на решенията и харченето на уж общите пари ситуацията е същата, сега бедняцати на дъното ще стискат зъби, за да може богаташите на върха да не понижават стандарта си.
96
3
 
13
 
! Отговори
421 преди 12 години
Точно заради такива мерки ЕС ще се разпадне. Хората в държавите членки се изнервят да плащат сметката на безконтролно харчещите мързели и логично препочитат да излязат от ЕС. Тия верно големи будали излязоха.
95
0
 
3
 
! Отговори
До 91 преди 12 години
Наистина гръцката диаспора по света е доста задружна и с позиции.Нещо което при нас не се получава.Сега например гръцката диаспора в Австралия е договорила с правителството част от квотата за емигранти да бъде запазена за гърци.Подготвят настаняване и устройване на работа за сънародниците си.