Двама министри срещу Папандреу за референдума

Министърът промени мнението си след срещата с Меркел и Саркози
3 ное 2011 11:40,
61
Двама министри срещу Папандреу за референдума
Финансовият министър Евангелос Венизелос и премиерът Георгиос Папандреу. Снимка: Reuters

Двама гръцки министри се противопоставиха на провеждането на референдум, който да одобри или отхвърли спасителния пакет за страната.

Единият е финансовият министър Евангелос Венизелос, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници от финансовото министерство.

Венизелос първоначално подкрепяше плана премиера Георгиос Папандреу за всенародното допитване, но смени мнението си след спешно свиканата среща в Кан. На нея лидерите на Франция и Германия дадоха да се разбере, че Гърция ще трябва да напусне еврозоната, ако гърците отхвърлян новия европейски спасителен пакет за страната на обща стойност 130 милиарда евро, срещу който трябва да бъдат въведени още ограничения на разходите.
 
„При тези обстоятелства референдум е точно това, от което не се нуждае страната“, казва източникът на Ройтерс, пожелал анонимност.

„Беше много трудна среща“, казва източникът за разговора с френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел.

Срещу обявения от премиера референдум, който преди ден беше одобрен от правителството, сега се изправи и министърът на регионалното развитието Михалис Хрисохоидис. Днес той поиска  европейският план за финансово спасяване на Гърция да бъде бързо ратифициран от парламента.


Правителството на Георгиос Папандреу бавно се плъзга към ръба след противопоставянето и на депутати на идеята за референдума. Двама души вече напуснаха парламентарната група на социалистите и свиха нейното мнозинство до минимум.

Още по темата
2 ное 2011 17:14
185

Днес и други парламентаристи от партията на Папандреу се изказаха открито срещу провеждането на референдум и поискаха създаване на правителство на националното съгласие или предсрочни избори.

Нарастват съмненията, че премиерът ще оцелее на вота на доверие, който е предвиден за петък и ще успее да прокара закон за провеждането на референдум. За днес е предвидено извънредно събиране на парламентарната група на ПАСОК.

(Reuters, БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Алоооо, работливите, какво ми правите във форума, защо не работите..."Работим бе, работим. Бойко е велик, Бойко е и пътят и истината и живота!Ето. Лев и дваасе до тука.
18
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Алоооо, работливите, какво ми правите във форума, защо не работите, ами се занимавате с Гърция. Що не видите дереджето на България дето с много работа до какъв хал я докарахте.Акъл взели да дават, тарикати балкански!
17
4
 
6
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
Съгласен, но подходът на ЕС е зловещ още повече точно ЕС носи вината за фалита на Гърция. ЕС можеше да откаже на Гърция нови заеми още преди 2 години, а не сега да поставят ултиматуми на Гърция и да ги заробват с нови заеми и лихви. Сега вече дълговете на Гърция вече са няколко пъти по-високи от началото на кризата заради алчността на западните банкери и техните марионетки ЕС политици.
16
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цакай малко сега....Цицо Саркози и леля Меркел засто не иска да дава евракис? И сега трябва работакис и евраки врастакис ? Ми мързелакис,узакис,сиртакис ? Лосо така,гръцки цовек не обица работакис......той таракитис хахахахаха искрено ме разсмя:):):):))))))
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕС поставят ултиматум на Гърция да капитаулира без да има допитване до гърците дали приемат капитулацията на Гърция и последващата икономическа катастрофа на Гърция. ............................Но първо гърците заплашиха с референдум,надявайки се да изнудят ЕС условията по финансовата помощ да бъдат според вижданията на гръците,тоест 0% лихва.Гръците на никого не са правили отстъпки,ние сме им плащали като попове репарации до 80-те години,а на гръците изобщо не им е пукало как живеем ние.
14
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Aре! Гърчолята да се гърчат!
13
1
 
1
 
! Отговори
Вулгарния преди 12 години
Тасос на държавна службичка ли си Тасос циркаджия
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 6На 90% съм сигурен че на референдума гърците ще гласуват "ЗА". Макар че аз искам да гласуват "ПРОТИВ" и да си го *** сами! И в двата случая гърците нямат полезен ход.И с помощ и с фалит,ще трябва да разпродават държавно имущество на частни приватизатори.Гърците трябва да се научат да работят,а после да мислят за високи заплати и просперитет.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕС поставят ултиматум на Гърция да капитаулира без да има допитване до гърците дали приемат капитулацията на Гърция и последващата икономическа катастрофа на Гърция.
10
6
 
13
 
! Отговори
ААААААА преди 12 години
Гърция си е добре, не я мислете. Ние сме зле, ние сме за помощи, но без връщане. Политиците ни продадоха държавата. Корпорациите в България правят безнаказно всичко, което си поискат, но с участието на държавата, която малтретира българите и не защитава поданиците си!
9
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърците трябваше да бъдат изхвърлени много отдавна и да спрат да рекетират Европа. Не можеш само да *** а някой друг да ти плаща сметките! Нима гръцкия локомотивен машинист работи повече от немския си колега та да взима 6000 евро заплата а немеца 2000? То и за това "византиец" не означава само "жител на древна Византия"
8
8
 
35
 
! Отговори
прасчос тарикатис преди 12 години
Цакай малко сега....Цицо Саркози и леля Меркел засто не иска да дава евракис? И сега трябва работакис и евраки врастакис ? Ми мързелакис,узакис,сиртакис ? Лосо така,гръцки цовек не обица работакис......той таракитис
7
12
 
15
 
! Отговори
Вън от ЕС на БГ преди 12 години
Гърция загуби от както захвърли националнатаси валута - драхмата. Ако България направи същото и захвърли българския лев - чака ни адска инфлация. 6 пъти увеличение на всичко. Не ви се вярва, но Гърция заради еврото фалира и заради политиците и корпорациите!
6
7
 
10
 
! Отговори
bai_jordan преди 12 години
На 90% съм сигурен че на референдума гърците ще гласуват "ЗА". Макар че аз искам да гласуват "ПРОТИВ" и да си го *** сами!
5
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Социалистите и тук и в Гърция са еднакво самоуверени и нагли. Не може откровено да лъжеш и да очакваш да ти се размине безболезнено.
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Натискът на банкерите и техните марионетки Меркел и Саркози се засилва. Вероятно ще принудят Папандреу да подаде оставка, за да сложат Венизелос или удобен на тях човек.
3
6
 
16
 
! Отговори
Политк=предател преди 12 години
Чуждите корпорации искат да заграбят държавната собственост в Гърция и да стане като в България. Кое в България е българско вече ? Дано гърците никога не последват раздържавяване, защото ще са като нас. Много политици се продадоха!
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
с една дума две купени прасенца от банкерите
1
5
 
29
 
! Отговори
БГ преди 12 години
според мен няма нищо страшно ако GR напусне еврозоната. ще затворим границите си с тях и Европа ще инвестира повече при нас. Трудно-лесно но ние стоим стабилно за сега.Не е нужно да се правят трагедии от проблемите на Гърците.....