Грозданка на път за Европа

След "Горнооряховския суджук" следват и пастърма, филе, врат
Обновена: 27 дек 2011 15:01 | 27 дек 2011 15:00,
50
Грозданка на път за Европа
Снимка: Булфото

"Ние трябва да имаме самочувствието на нация, която дава хубави неща", коментира земеделският министър скорошното вписване на "Горнооряховски суджук" (Gornooryahovski sudzhuk) като защитено географско указание в Европейския регистър.

"Започваме с "Горнооряховския суджук", имаме намерението да защитим и гроздовата ракия, продължи Мирослав Найденов и поясни, че сега ако някоя държава иска да го произвежда, ще трябва да плаща на България.

Целта на отличителния еврознак е да се изтъкне географският район, специфичното качество на продукта и да го защити от нелоялна търговска употреба. По отношение на "Горнооряховския суджук" той се произвежда изцяло в района на Горна Оряховица.

Предвиден е двайсетдневен гратисен период, през който фирмите, произвеждали "Горнооряховски суджук", ще трябва да променят името на продукта.

След това право да го произвеждат ще имат само три фирми от региона, от около 180 в момента, които го произвеждат из цялата страна.

По думите на министъра Българската агенция по безопасност на храните ще гарантира това, че суджукът не е фалшив.

Оказва се, че патентът в ЕС не е минал никак гладко, след като Кипър обявил, че фирма произвежда локум, който се казва "Горнооряховски суджук".

"В крайна сметка стана ясно, че все пак става дума за два коренно различни продукта", допълни Найденов.

Кирил Вътев, шеф на Асоциацията на месопреработвателите, обясни, че вече са подадени документи и за още много други продукти, които са традиционно български – пастърма, филе "Елена", врат "Тракия" и Панагюрска луканка.

"Сега производителите нямат причина да спекулират и да вдигат цените им", категоричен бе Вътев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
BALGARIA E STRANA NA PROIZVODSTVO I RAZPROSTRANENIE NA MENTETA!SAMO NAJ DOLNOKA4ESTVENI MENTETA NA ORIGINALNITE TURSKI,UNGARSKI,ITALIANSKI I DRUGI SALAMI I NAPITKI!
44
1
 
6
 
! Отговори
Янко преди 12 години
Абе патриоти смотани, да ви имам патриотизма! Дреболии са това, търговски шмекерии. Щом за човечето - министърче, дето Б.Б. го беше завел в Япония, за да продава на краставичарите краставици, като го блъска с евтини карате - етюди, това е най-важното, какво да кажа! Сега малко хладен душ - езиков разбор. "Луканка" идва от областта Лукания в Ю.Италия. В нея не се слага лук, нали? Ами качи кавалло? А погача? А пита? Бастурма? Салами? Дайте да се вземаме по-сериозно като нация, стига надребно!
43
7
 
1
 
! Отговори
TREZVEN преди 12 години
EVROPEICITE GADNATA BULGARSKA RAKIA- GROZDANKA NE PIAT!GORDOST OT SMRADLIVATA GROZDANKATA E SAMO ZA BULGARISTANCITE,KAKTO I CIGARITE IM !AKO BE6E NECHTO TOLKOVA HUBAVO,OTDAVNA DA E LICENZIRANA KATO KA4ESTVENA NAPITKA V EVROPA !
42
0
 
3
 
! Отговори
m.h. преди 12 години
vav Ispania sa6to ima Grozdova ,doma6na y kupeshka.domashnata struva 5 evro kiloto,y e mnogo dobra...
41
2
 
5
 
! Отговори
hm преди 12 години
Много интересно след като само 3 фирми ще могат да произвеждат горно оряховския суджук какво ще се случи със стоката на другите 177 фирми в търговската мрежа на страната ?!Ще си изтеглят стоката и ще сменят етикетите или ... ?
40
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Понеделник сутрин- Грозданка, вторник сутрин- грозданка ...С една е зле- нужни са ти две..
39
8
 
18
 
! Отговори
Акциза преди 12 години
Не съм против това да се популяризират суджуци и ракии, обаче ми се струва много смешно това да е държавна политика. Министри и висши чиновници с това да се занимават ми се струва нелепо.
38
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей на една хубава новина не могат някои да се порадват!Все намират за някакви глупости да се хванат,*** чепатите ***!
37
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДА ТАКА Е!Ходих из Европа и ми направи силно впечетление че нямат много ама много неща които тук са нещо нормално.Само така всичко да се лицензира и да се знае че е наш продукт.А за които неискат и пишат глупости,ми е .....!
36
12
 
10
 
! Отговори
За Темерутите преди 12 години
------ Големи *** ядат в Америка----Да бе, да - как пък не. Сигурно затова там продължителността на живота е доста по-голяма отколкото в България - дори с ***, които живеят колкото и ние.Наистина, Темерут си.
35
0
 
1
 
! Отговори
ivio преди 12 години
моите прподукти са почти екологично чисти, не казвам 100% защото в месото може да има нещо, за което аз незнам, но при мен няма никакви Е-та, докато в купешките е пълно, та ще ми забранят ли на мен да произвеждам такова нещо?
34
5
 
4
 
! Отговори
ivio преди 12 години
сръбската ракия "стомаклийка" е гроздова , която се налаг с една билка, та ако те боли стомаха, да ти мине ( от билката , не от ракията), иначе проблема с пъстърмата и луканка ще е много сериозен, както и с филе "Елена"пастърмата се произевжда на всякъде и носи това име, луканката е типичен унгарски деликатес, а филето Елена се произвежда и в Испания, Италия иили бавари, както Еленски бут. Питам аз обаче, който съм дребен производител на чиста пастърма и филе тип Елена, какво ще правя?
33
3
 
17
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
В суджука се слага повече телешко, конско, магарешко и много малко, или даже липсва свинско, виж с луканката работата е друга, там слагат свинско/телешко 50/50... А, пост номер 30, Дражко много правилно отбеляза: Преди 4 години ми дойде на гости едно приятелче, който от години е в Америка, и дойде заедно с един американец... Е, казвам ви: Тия не можаха да се наситят ни на суджука, ни на луканката, ни на сиренето, ни на виното. Големи *** ядат в Америка.
32
13
 
20
 
! Отговори
Бабалейкин преди 12 години
БОКООООООО, БОКОООООООООО.......*** и смотаната държава щом на министъра ти му викат МЪРШАТА, а на тебе БИДОНЯ! Да ви пикам на държавата, да ви пикам! Вън *** от нашата мила РОДИНА!
31
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е ПА ЯЖТЕ НА БОКО ТИКВАТА ...ТИКВАТА...ХАХАХА
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
има :))))
29
0
 
4
 
! Отговори
31173 преди 12 години
ИМАЛИ ГЛАДНИИИИИ...???
28
1
 
3
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ДАНО САМО ГИ ПРОИЗВЕЖДАТ ПО РАЙОНИТЕ!! А НЕ ДА ПИШЕ . ОПАКОВАНО В ОПАКА ..ИЛИ КУРИЛО.. !!
27
3
 
20
 
! Отговори
Дражко преди 12 години
До 23-ти!Абе простако,а какво да правя?Да хрупам пуканки и лоча минерална вода пред телевизора всяка вечер,като хамериканците?Да се облизвам цяла година и да чакам коледната пуйка натъпкана с химикали?Да се правя на интересен и да подражавам на простотията-западняшка!А като дойдат в България не можеш ги дигна от масата.Плюскат като невидели туршия и пържоли!Това да не са ти сандвичите и сосиджите-мазни с пържени яйца!Пфу........
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хахахахахаха турски суджук от свинско..ае стига бе това е гавра кой гомизмъдри това бе ???хахаха