Грозданка на път за Европа

След "Горнооряховския суджук" следват и пастърма, филе, врат
Обновена: 27 дек 2011 15:01 | 27 дек 2011 15:00,
50
Грозданка на път за Европа
Снимка: Булфото

"Ние трябва да имаме самочувствието на нация, която дава хубави неща", коментира земеделският министър скорошното вписване на "Горнооряховски суджук" (Gornooryahovski sudzhuk) като защитено географско указание в Европейския регистър.

"Започваме с "Горнооряховския суджук", имаме намерението да защитим и гроздовата ракия, продължи Мирослав Найденов и поясни, че сега ако някоя държава иска да го произвежда, ще трябва да плаща на България.

Целта на отличителния еврознак е да се изтъкне географският район, специфичното качество на продукта и да го защити от нелоялна търговска употреба. По отношение на "Горнооряховския суджук" той се произвежда изцяло в района на Горна Оряховица.

Предвиден е двайсетдневен гратисен период, през който фирмите, произвеждали "Горнооряховски суджук", ще трябва да променят името на продукта.

След това право да го произвеждат ще имат само три фирми от региона, от около 180 в момента, които го произвеждат из цялата страна.

По думите на министъра Българската агенция по безопасност на храните ще гарантира това, че суджукът не е фалшив.

Оказва се, че патентът в ЕС не е минал никак гладко, след като Кипър обявил, че фирма произвежда локум, който се казва "Горнооряховски суджук".

"В крайна сметка стана ясно, че все пак става дума за два коренно различни продукта", допълни Найденов.

Кирил Вътев, шеф на Асоциацията на месопреработвателите, обясни, че вече са подадени документи и за още много други продукти, които са традиционно български – пастърма, филе "Елена", врат "Тракия" и Панагюрска луканка.

"Сега производителите нямат причина да спекулират и да вдигат цените им", категоричен бе Вътев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой турски суджук се прави от свинско бе, необразовани безживотни интернет девственици такива ? Марш обратно в мишата дупка
24
10
 
4
 
! Отговори
Бай Мезан преди 12 години
Бе то и киселото мляко ни втълпяваха,че плод на българския гений пък те си го правят в Сърбия,Румъния.Гърция,Турция,Македония от векове...сърбите също правят гроздова и то много добра с билки в нея казва се ..стомаклия.имат и лозова ..итн..как ще защитиме гроздовата можеби само като име иначе като продукт добиван от грозде едвали >>????
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Писна ми от скапаните Ви реклами !!!
22
6
 
2
 
! Отговори
Дражко преди 12 години
Тия суджуци,луканки и пастърми за които плямпа Найденофф,нямат нишо обшо с тези произведени по истинската рецепта!Тези са фрашкани с химикали, оцветители и сланина!Поне навремето си хапвах истински!Тъй,че ми е през оная работа кой ги произвежда!Е-аз си ги правя сам!Неудобството е че трябва да ги прибирам от терасата!Нищо чудно *** да въведат и данък домашен суджук!
21
10
 
11
 
! Отговори
Пропадане без край преди 12 години
Опростачването, чалгаризацията и падението на този народ е толкова голямо, че вече ракията е превърната в национално богатство. :)За огромното болшинство българи именно ракията е най-важното нещо в живота. По цял ден работят като роби, за да дойде вечерта момента на върховно удоволствие, да пият ракия в домашна обстановка с прясно нарязана салата.Чалга, ракия и Бат Бойко по БиТиВи- туА навремето същия този народ имаше други цели и ценности. Какво да се прави ...Въпрос на ценностна система ..
20
8
 
3
 
! Отговори
Бюлент преди 12 години
Яденето е турско, а техниката е китайска. Всичко останало е менте.
19
14
 
2
 
! Отговори
суджук преди 12 години
Ами то суджукат и ракията са турски думи. Това показва че са прочути с турците. Как тогава суджукат и ракията ще ги регистрираме като български продукти. Не обичаме турците но обичаме турския суджук :)
18
3
 
3
 
! Отговори
chicago преди 12 години
До 18 .На Балканите манджите и пиенето е тъй мешено че ще е трудно да доказваш ,от кога ,кой ,къде .Не съм сигурен че можеш да ми докажеш че,айряна и бозата са турски.
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мда после като се окаже, че тия неща се произвеждат къде ли не по света, Божидар Димитров пак ще почне да пелтечи за "*** народ"...
16
3
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 12 години
Всичко което си изброил в поста си е турско. Няма нищо българско в тези продукти. За какъв патент бълнуваш?
15
6
 
2
 
! Отговори
korleone преди 12 години
Алооо,Панагюрци, що спите бе,ами панагюрската луканка,която и самата тя не знае къде се произвежда,ами пловдивската анасонлийка,карловската двойно препечена,те какво да не би да имат от нашите страхотни карловски сливи.Горнооряховски суджук,тоя суджук си го ядат само в Горна Оряховица,кой е слушал за него и изведнъж Европа и то не луканка нашият български специалитет,ами суджук.Направо се чувствам обиден и ограбен,я се вземете в ръце!!!
14
8
 
2
 
! Отговори
chicago преди 12 години
Кьопоулу и имам баялдъ ,аирян и боза, просто менюто на ресторантите да го вкараме,в Евпропеиския регистър и да го патентоваме.''Сиромах човек, жив дявол".Българска поговорка.
13
10
 
0
 
! Отговори
воЙна с лаченти ... преди 12 години
Живеа в ъпАртмент в Люлин ново стр/во - Моунтайн вю колаборейшн икзекютивити. Доволен съм. Не до Волен! Не не До волен или кат Вол! Нйи знам каса пиши, аз пиша на Си!
12
0
 
26
 
! Отговори
Азъ преди 12 години
А шкембе чорбата оти я заборавихте!?!?!
11
6
 
5
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
Шшшшшттттттт !!!!! Тихо сега, нека си вярват баламите, че ядат екологично и безопасно мезе от магазина :)
10
0
 
5
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
Ти сигурно си проверил преди това добитъка от който е филето да не е хранен с ГМО нали? И си проверил да няма в него антибиотици и химиотерапевтици? Голям си главоч, честна дума. От такива баламурници търговците са се освинили така.
9
2
 
17
 
! Отговори
Грозданка преди 12 години
Грозданката поне се прави от родни джибри - не ги внасят от някъде. Обаче не така стоят нещата с месото, което е вносно. Запазена марка за суджуци и пастърми, които се правят от вносно месо и то внесено от най-чудновати места, където намерят по-евтино, тъпкано с хормони, антибиотици - че и диоксин имаше миналата година във вноса от Германия. Да ви е сладко и да сте живи и здрави да похапвате!
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ял си ми оная работа....
7
1
 
10
 
! Отговори
Ташунко преди 12 години
Там на където са тръгнали ,аз от там се връщам залитайки.
6
19
 
7
 
! Отговори
да ви светна преди 12 години
В горноряховския съджук по рецепта се слага тоалетна хартия за аромат, употребявана :)