Руският газ намаля. Москва мълчи!

8 страни са засегнати, сред тях и ние, ЕК обсъжда
Обновена: 3 фев 2012 18:44 | 3 фев 2012 15:45,
262
Руският газ намаля. Москва мълчи!
Снимка: Reuters

Осем страни се оказаха днес с намалени газови доставки от Русия.

Наред с Полша, Словакия, Австрия, Унгария, Румъния, Гърция и Италия, в списъка се оказа и България. Засега Москва мълчи по темата.

Европейската комисия веднага отреагира, но обяви, че засега не възнамерява да предприема действия в помощ на страните, чиито газови доставки бяха намалени от "Газпром".

Говорител на енергийния комисар Гюнтер Йотингер заяви, че всички засегнати страни се справят с положението, като използват резервите си, купуват допълнителни количества синьо гориво от съседи или използват терминалите си за втечнен газ.

Още по темата

"Ситуацията не е критична. Ще говорим за такава, ако настъпи съществено намаляване на доставките и ако пазарните механизми не работят. В момента европейските хранилища са пълни", заяви говорителят.

Според Еврокомисията най-сериозно засегнати са Австрия, чиито доставки вчера са били с една трета по-малко от обичайните и Италия - с една четвърт по-малко.

Ройтерс съобщи, че количествата за България, Румъния, Гърция и останалите балкански потребители на руски газ също са спаднали с една трета.

Въпреки това Еврокомисията смята, че страните ще успеят да се справят. Оттам дадоха за пример Полша, която се е договорила с Германия, чиито доставки не са засегнати, да си дръпне нужния й газ от преминаващата през територията й германска тръба.

Словакия и Австрия са си сложили с финансовата помощ на ЕС компресори за обратно изпомпване на синьото гориво и можели да разчитат на западните си съседи.

За България през 2009 г. също бяха заделени около 45 млн. евро от европейския бюджет за изграждане на газови връзки с Румъния и Гърция, но двете системи още не работят.

Все пак Брюксел е информирал за ситуацията доставчиците на газ, собствениците на тръбопроводите, потребителските организации и страните членки, които заседават в групата за газова координация и може да ги свика спешно през почивните дни, ако положението се влоши.

Говорителят на енергийния еврокомисар съобщи, че Гюнтер Йотингер няма пряка връзка с ръководството на "Газпром" и се информира за действията на компанията чрез руското посолство в Брюксел.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Договор между Бг и Г-пром:Най-скъпия газ на най-бедната страна в Европа. Като екстра в най-студените дни ще бъде спиран за закаляване на характера.
113
1
 
2
 
! Отговори
до 148 от славянин преди 12 години
А ти си човек без акъл, щом вярваш, че Русия има някакъв интерес да си губи клиентите, това и най - най - най - тъпият търговец го знае, но не и ти, защото си перфектно изпран и *** мозък!
112
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стана 18.05 часа,айде шистовистите вземайте си хонорарите от по 10 лв. и бегайте да почивате.
111
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Осем страни се оказаха днес с намалени газови доставки от Русия.Наред с Полша, Словакия, Австрия, Унгария, Румъния, Гърция и Италия, в списъка се оказа и България. Засега Москва мълчи по темата.
110
4
 
3
 
! Отговори
Калин преди 12 години
ПАК *** .. !ГОЦЕ ... ДА ПОЕМЕ МАСРАФА .. НАЛИ ПЛАЩАМЕ ПО 500 ДОЛАРА КУБИКА ГАЗ.. НАЙ СКЪПИЯ В ЕВРОПА .. АЕ НА ГОЦЕ ШЛЕМА ПОЕМЕ .. МАСРАФА .. БЕКАПЕСТАНЦИТЕ ЗНАЯТ ЩО ЗНАЧИ МАСРАФ.. НО ВИНАГИ ИМАТ ПЛАЩАНЕТО НА СМЕТКАТА ЗА ОБЩО ДЕЛО.. АЕ СОЛИДАРНИЦИ .. НАЛИ СТЕ МНОГО ОТВОРЕНИ.. *** КАТО КУЧЕТА ОТ СТУД.. ПЪК СИ ПЛАЩАЙТЕ ПО 500 ДЕЛАРА ПАРЧЕТО .. ЕЙ ТЪЙ ОТ ЛЮБОВ, КЪМ ПУТИЯ :)
109
0
 
3
 
! Отговори
do 148 преди 12 години
А в Америка има клоуни само от две партии,които си менкат властта,нищо по-космополитно ;}Какво лечение ще прилагаш,лечението,което американците прилагат в Гуантанамо ил и Абу Гариб срещу инакомислищите ли?
108
3
 
4
 
! Отговори
до 136 от славянин преди 12 години
Една от фирмите, която иска да дупчи за шистов газ е РУСКА - ''Русгеоком'', значи по твоята примитивна логика на нас ни е платило и американското правителство! Винаги сте ме учудвали с първосигналното си и телешко мислене, че щом някой протестира за нещо, значи някой му е платил за това!
107
3
 
2
 
! Отговори
до 124 преди 12 години
олингофрен си ти български , цепи дърва и се топли на дърва нещастнис европейски ,скапано балканско изродче !
106
5
 
6
 
! Отговори
9К79 Точка У преди 12 години
Русия изпълнява договорираните количества газ, друг е въпроса, че някой западни компании са намалили заявеното, а сега като ги натисна студа ревът на умряло! Да не говорим, че Украйна пак е започнала да покрадва от тръбата, както се казва в една поговорка "имаш крава пиеш мляко", тоест "имаш тръба точиш си газ за свои нуждИ" ... Сгоден случай гаргамеловите ДСБ-идиотчета да нададат вой ха, ха, ха ....
105
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Немци и Поляци искат газпром да намали цените на природния газ.а НИЕ?
104
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аман от тая газ, от шистовия газ, от парното, от руснаците, европейците и арабите! Ще си направя камина, ще я свържа с радиатори и ще ходя за дърва, ако трябва. Ще си монтирам слънчеви чилъри ли как им се вика и ще приключа с ТЕЦ, газ и климатици. Ай сиктир!
103
2
 
6
 
! Отговори
до 120 от славянин преди 12 години
Въобще не мълчи Москва, влез в ''Яндекс'' - а и ще видиш, че не мълчи! Първо проверявай една информация от няколко източника и тогава и вярвай!
102
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този коментар от форума казва всичко относно подръжниците за шистов газ,като проучвания за шистов газ са правени още преди 1989 г.,така че информация за шистови находища е имало през 2009 г.:"Я американските *** да кажат защо не обелваха дума за шистов газ, когато през януари 2009 г. руснаците спряха напълно газта и цяла седмица нямаше парно. Отговора, е че през 2009 г. не бяха чували за шистов газ, защото спонсорите от Вашинтон още не им бяха спуснали репликите, които сега повтарят."
101
3
 
3
 
! Отговори
Goce преди 12 години
Ембарго над Иран ли :D B*tch please...Сега ще видите как изведнъж няма санкции над Иран...
100
7
 
9
 
! Отговори
газар преди 12 години
Я кажете , екорусофилите от къде взехте тези милиони за организацията на протестите срещу шистовия газ , а ??? Да ли нещо не са били рубли , а ??? Що не протестирате за лунния пейзаш около Гълъбово , Перник ,Бобов дол ,Мадан , Рудозем ,Бухово , Белица , Белене и още и още , а ??? Защото там копаха и дупчиха Горубсо и прочее руски фирми , нали ???
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като чета тоя форум разбирам,защо мислещите и младите хора в България я напускат.И с шистов и без шистов газ няма да се оправим,щото не газа ни е проблем,а родния мил,български манталитет.Справка Иван Хаджийски "Бит и душевност на нашия народ".
98
4
 
5
 
! Отговори
до 129 от славянин преди 12 години
Точно това е мотив за такива *** като теб да защитиват добива на шистов газ! След шистовия газ обаче няма да има нито годна вода, нито годна земя, а без тях предполагам разбираш, че не може да се живее за разлика от живота без шистов газ! Защо не изтъкваш мотиви за допълнителни тръби за конвенционален газ, който с нищо няма да увреди природата ни, а се хващаш за шистовия?
97
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"""руския газ намаля""" - ей тъй от само себе си, брей че мистерияправилните заглавия са:Русия врътна кранчето / Отново газов рекет / Газпром нарушава договорите си с клиентите си
96
6
 
8
 
! Отговори
до Марк от славянин преди 12 години
А от обещанията на САЩ към България кое се изпълни? Телешките мозъци върват, че всичко , което блести е злато! Русия няма НИКАКЪВ интерес ДА НАМАЛЯВА нарочно доставките на газ за когото и да е , ако са намалени причините са други!
95
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега питайте "специалиста" по шистовия газ и климатичните промени Саздов/ или нещо такова/ и подобните нему пишман" еколози"/организаторът на протестите /какво ще се прави при такива случай.Заради тези *** даже не знаем имаме ли ресурс в недрата си.Изумихме света със забраната не за добив,а за ПРОУЧВАНЕ.!Уникално!Представете си навремето да са били забранени проучванията за газови находища,нефт.Още щяхме да се движим с дилижанси.Следва да се издейства и забрана на АЕЦ,ВЕЦ,ТЕЦ.