Брюксел замрази АСТА. Споразумението отива на съд

От Еврокомисията се кълнат: Без ограничения в интернет
Обновена: 22 фев 2012 15:43 | 22 фев 2012 14:38,
114
Брюксел замрази АСТА. Споразумението отива на съд
Брюксел блокира АСТА. Снимка: Impact Press Grouр

Европейската комисия замрази ратификацията на споразумението АСТА и го даде на Съда на Европейските общности.

Докато магистратите не отговорят дали то съответства на европейските права и свободи, по-нататъшното му одобрение ще бъде блокирано.

Още по темата
11 фев 2012 19:38
175
Така ще отпадне насроченият за юни вот на Европарламента, който трябваше да даде или не окончателно съгласие по влизането в сила на споразумението, чиято цел уж бе да се бори с фалшификациите.

Изпращането на споразумението на съда означава, че процесът на ратификация ще бъде замразен поне за една година, тъй като средният срок за гледане на дела от съда в Люксембург е около 14 месеца.

"Аз съм сигурен, че споразумението не нарушава права, но искам върховният съд на ЕС независимо да потвърди неговата законност", заяви търговският комисар Карел де Гухт, който води преговорите по АСТА от името на Еврокомисията.

"Това е необходима стъпка, защото решението за АСТА трябва да се базира на факти, а не на слухове и заплахи", добави той.

Съдът трябвало да отмери точния баланс между защитата на интелектуалната собственост и свободата на изразяване и достъпа до информация, разясни комисарят.

Няма да има затваряне на сайтове, ограничаване свободата на изразяване или достъпа до информация

Де Гухт допълни, че уважава мнението на европейските граждани, които масово излязоха на протести срещу споразумението, но увери, че то няма да промени начина, по който гражданите в ЕС използват интернет.

"Няма да има затваряне на сайтове, ограничаване свободата на изразяване или достъпа до информация. АСТА трябваше да защити нашите компании по света, защото те губят милиарди от нарушаването на авторски права и от фалшифициране на произвежданите от тях стоки", увери комисар Де Гухт.

Той припомни, че страните членки единодушно са дали мандат на Брюксел да подпише споразумението.

Европейският парламент, който също надигна глас срещу АСТА и в момента готви резолюция срещу него, също се е произнесъл в подкрепа на споразумението.

Де Гухт обясни, че тъй като притесненията в парламента за ползването на интернет са били от самото начало, той за първи път е разсекретил резултатите от преговорите по търговското споразумение и от 2009 г. евродепутатите са били държани в течение на постигнатите договорености.

Решението на ЕК за замразяването на АСТА идва седмица, след като и българското правителство спря ратификацията на споразумението, довело до масови протести у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
22
 
! Отговори
До Nemeca преди 12 години
Кока Кола и др. компании за безалкохолни напитки ги подслаждат с фруктозен сироп от ГМО царевица, която е ДОКАЗАНО КАНЦЕРОГЕННА! По евтин е и по лесно се добива, а е и по-сладък от захарта! Още слагат и СОЛ, и за да убият вкуса й слагат още фруктоза. Някъде се използва и аспартам, също доказано КАНЦЕРОГЕНЕН и разпадащ се до формаладехид, една също голяма отрова! После идва ред на алуминиевите кутийки, уж отвътре с покритие!?!? И стана така, че се тровят хората и разболяват, а някои печелят!!!
24
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хайде сега тия, дето казваха колко правилно решение е АСТА, публично да се извинят - от министри до световно неизвестни изпълнители и продуценти
23
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дали интернет няма да се превърне в един голям розов телефон по който ще удовлетворяват нашите желания на цената на градски разговор?
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докато ни успиват с АСТА, тихомълком ще се опитат да ни прокарат IPRED, който е още по-зле!
21
0
 
15
 
! Отговори
Anonimna преди 12 години
каква победа бе, това е протакане и подъл комисарски ход, в европарламента АСТА нямаше никакъв шанс, така само удължават комата и с надеждата да успеят да купят съда. Това споразумение НЕ бива да бъде приемано без да е гласувано, и изобщо. А знаете ли че се готви следващо, още по- коварно?? IPRED се нарича, и него го подготвят тайно под носа ни,но Уикилийкс вижда всичко!! Не можете да ни измамите, не можете да ни купите, не можете да ни уплашите и ВЕЧЕ не можете да ни спрете, уважаеми ДеГухт!
20
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки подписал АСТА трябва да бъде изправен пред съда в Хага, за престъпления срещу човечеството и погазване хартата за правата на човека.
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако одобрят АКТА, Монсанто ше им турат лиценз за производството на брюкселско зеле!
18
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В интернет всичко е разрешено, може да простреляш стотина гадняра, да свалиш стотина еротични звезди, да ограбиш десетина банки и всичко това докато ядеш пица и пиеш кола.
17
1
 
16
 
! Отговори
Хитлер преди 12 години
Съда ще се произнесе в ползна акта.Комунистически номера прави брюксел.
16
0
 
4
 
! Отговори
AKTьор преди 12 години
сега и в съда ли треа да лобираме, бе, аман! :( тая акта ше ни излезе златна накрая... кой знае колко ше искат тия алчни съдии :(
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЗАМРАЗЯВА
14
9
 
5
 
! Отговори
projekt mayhem 2012 преди 12 години
Много скоро от интернет няма да остане и пепел сложете си линукс ако искате компютрите ви да оцелеят
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
@dd каква победа ? това е просто последваща стъпка преди да я приемат.. съда ще се произнесе че всичко е законно и акта ще мине , след съдебно решение вече е почти невъзможно да се направи нещо
12
0
 
19
 
! Отговори
Винкеланджело преди 12 години
Обичам да ми PIPA-т SOPA-та преди ACTA ;)
11
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като цяло и потребителската глезотия да си сваля всеки, каквото си поиска от нет-а е прекалено, но за съжаление то е силата.А и вие за какво си мислите, че се правят филмите в Холивуд- ей така, за удоволствие и любов към изкуството и за да можем всички да си ги свалим безплатно ли? Или защо се записва албума на някоя от любимите ни групи- за да можем веднага безплатно да си го изтеглим от нет-а?Ами, свикнахме вече, но трябва да се намери и златна среда.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аспарух... във шатрата, шатратамоли сеее на Танграта, Тангратада не му подпишат актата, актатада не барат торентите, рентите
9
0
 
19
 
! Отговори
Nemeca преди 12 години
До 6Абе какъв автогол бе? Плащаме по 250 милиона евро на година членски внос - това е половин милиард лева. Изпофалираха ни заводи, селскостопански производители. Просто сме закъсали тотално. Ние сме едни бедняци, но въпреки това консуматори на западни стоки, които разбира се са с ниско качество нямащо нищо общо с това в западните държави - факт доказан от Словакия. Кока кола например слага взместо захар - царевична захар - подвърдена информация лично от кока кола. Проверете в нета.
8
0
 
24
 
! Отговори
ДИ преди 12 години
Техните "милиардерски" компании, губят милиарди и затова трябва да се постараем да им "помогнем" като вземем паричките на бедните! хмммммммммммм прекрасно
7
0
 
8
 
! Отговори
Ils преди 12 години
И какво се жалват, близко е до акъла, че като си изместиш производството в страна, която се издържа от корпоративен шпионаж, само ги улесняваш. Планината отиде при Мохамед и то доброволно.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
взел си се много насериозно .. Едно е Трябва друго е да се направиТе не арестуват хора дето са замесени в кражбата на милярди левове ще арестуват хора дето са се подписали ЗА ACTAWee to Bulgaria младеж