Европа каза "Не" на ACTA

Протести срещу споразумението имаше в редица големи градове
Обновена: 12 фев 2012 13:15 | 11 фев 2012 19:38,
175
Европа каза "Не" на ACTA
Снимка: Reuters

Стотици демонстранти преминаха в шествие в Париж, за да протестират срещу посегателствата над свободите в интернет, които според тях се съдържат в споразумението ACTA. 

Повечето участници в проявите бяха мобилизирани чрез интернет, най-вече социалните мрежи. "Сега сме повече, отколкото преди две седмици и ще се борим, докато споразумението ACTA бъде оттеглено", заяви един от водещите шествието демонстрант, който отказа да се представи. Една от табелите на шествието бе със заплашителен надпис "Ако ACTA бъде гласувано - Wikipedia, Youtube, Mediafire..." 

Имената на тези свръхпосещавани сайтове в интернет са задраскани с червено. Десетки хиляди души протестираха в големите градове на Германия срещу ACTA. Най-много участници имаше в протеста в Мюнхен - около 16 000 души, които преминаха в мирно шествие. 

При температури между минус 20 и нула градуса в Берлин протестираха 10 000 души, в Хамбург 5000, в Дортмунд 4000, във Франкфурт и Дрезден по 3000. Вчера Германия обяви, че засега преустановява ратифицирането на ACTA. Външното министерство обаче увери, че не е взето окончателно решение.  

Близо 6000 австрийци преминаха в шествие в главните градове - Виена, Грац, Инсбрук и Линц, за да протестират срещу ACTA. Във Виена протестиращите бяха 4500 според организаторите и 3000 според полицията. В столичното шествие участваха депутати и Зелени евродепутати, както и членове на Австрийската партия на пиратите. В Грац при обилен снеговалеж по данни на полицията протестираха 1000 души. 
 
В България също хиляди излязоха на протести срещу ACTA.
 
Международното споразумение за борба с фалшификациите ACTA е договорено между ЕС, САЩ, Япония, Канада, Нова Зеландия, Австралия, Сингапур, Южна Корея, Мароко, Мексико и Швейцария. Целта му е да се бори с фалшификациите в най-широкия смисъл на понятието - от лекарства и други стоки до незаконното сваляне на файлове от интернет.
Още по темата
 
(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още по темата: протестЕвропаACTA
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
АСТА нарушава основни човешки права, ограничава свободата на изразяване и споделяне на информация и практически отнема суверенитета на България сама да определя законите си в редица сфери на правото. АСТА по съществото си е картелно споразумение между млтинационални компании, целящо да ги постави НАД отделните парламенти. Ако искате да имате борд на директори вместо правителство- радвайте се. Така се създава опасен прецедент в областта на международното право, който не бива да допуснем!
159
0
 
1
 
! Отговори
от глупав по глупав преди 12 години
ACTA е тест Сащ да провери нивото на демокрация в глобален план. Мислите ли, че някой си пуска някакви идеи и договори ей така при положение, че цял свят управлява.
158
26
 
2
 
! Отговори
нечия преди 12 години
Само АСТА! Спрете замунди, арени и прочие! Край на кражбите!!! Да живее българското творчество и да създаваме на свобода музика, филми, книги и други продукти!
157
17
 
1
 
! Отговори
госпожата преди 12 години
Нека да се приеме! СПРАВЕДЛИВОСТ за творците искаме в нашата страна! Приемете този закон!!!! Направете нещо разумно за хиляди творци, на които се възхищаваме и чийто филми гледаме.АСТА!!!!!
156
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
translate.google.bg/translate?hl=bg&sl=en&u=en.wikipedia.org/wiki/Anti-Counterfeiting_Trade_Agreement&ei=7qc4T5ayNsT0sgb4saSiDA&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=1&sqi=2&ved=0CC8Q7gEwAA&prev=/search%3Fq%3Dacta%26hl%3Dbg%26biw%3D1252%26bih%3D546%26prmd%3Dimvnsu
155
1
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
164Говориш невярни неща - не става въпрос за ядене на ген, а за изкуствена намеса в генома- слагане на ген от риба на ягода примерно. С последици, които не могат да бъдат предвидени как ще се развият.
154
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вируси които ловят соя не са патогенни за хора. Извинявам се!
153
1
 
0
 
! Отговори
Пак аз преди 12 години
Вируси,които ловт со, едва ли са патогенни за вас.
152
1
 
0
 
! Отговори
Биолог преди 12 години
Тоги ген вероятно си го ял и друг път случайно ако не си си измил ръцете и си изял почвени организми с устойчивост на Глифозат. Вируси могат да вкарат чужд ген. Само така брат!
151
2
 
0
 
! Отговори
Биолог преди 12 години
Става
150
1
 
3
 
! Отговори
Биолог преди 12 години
Говорите за различни неща. Когато ядеш овца, гените и влизат ли в твоя генетичен материал? Ако ядеш домат, домат ли ставаш? Ами ако ядеш соя , соевите гени интегрират ли се между твоите? Не!!! Твоите пак са си човешки гени и произвеждат човешки клетки, защото още в стомаха този геном, който си изял срава на мономери. Какво ти пука, че си изял ген за устойчивост на Раундъп?
149
2
 
6
 
! Отговори
666 преди 12 години
ЕВРОПА каза не на АСТА, но не и ***...Наште си мерят п...ките с Европа само и единствено да се вдигат цените.
148
1
 
0
 
! Отговори
до 161 преди 12 години
до 161 НЕГРАМОТНИКО, пише се "Счупя"
147
4
 
2
 
! Отговори
АсТА преди 12 години
ЗАМУНДА е блокирана, а от ЕНЕРЖИТОРЕНТ - филмите са на половин екран
146
1
 
5
 
! Отговори
анонимусче преди 12 години
Долу АКТА! Да живее Анонимус!
145
1
 
7
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Петролната компания е тексако - а поредицата кой уби елекрическата кола показва ясно същността на патентите. Има и други филми - Давид срещу монсанто и Неестествен подбор -за тия, които сляпо подкрепят акта - вижте първо тия филми.
144
1
 
3
 
! Отговори
Томас преди 12 години
155Ти знаеш ли въобще какво значи акта, че предлагаш да я приеме правителството ???
143
1
 
7
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Трето монсанто не са разработвали нищо не са създали никое растение или животно просто са ги заразили с даден ген, който те са патентовали и порочната система, на която ти си роб им позволява това. И ти явно си съгласен с тази порочна система. Без да знаеш за какво става въпрос въобще. Никой не е карал монсанто да разработват каквото и да било. Още повече те натрапват на света гмо културите, които унищожават културните растения, които се опрашват от тях. Така растенията на много фермери без въобще да са сяли *** на монсанто, чрез опрашването се заразяват и монсанто предевява искания но има фермери, които са осъдили монсанто. Но не всички ще могат да осъдят тази корпорация.
142
4
 
2
 
! Отговори
VRaiko преди 12 години
Предлагам на нашето правителство да приеме АКТА, но преди това да вдигне данъците на богаташите ( за които толкова много се грижи), така че заплатите и пенсиите ни да бъдат европейски. Иначе ще си бъдем на опашката в Европа, че и в света.
141
2
 
7
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Относно патентите Първо патентоването е започнало съвсем скоро на фона на хилядите години съществуване на човечеството. Второ всички растения и животни са създадени от Бог и никой няма право да патентова каквото и да било, само заради факта, че той го бил открил какво сте открили бе? Кой ви гарантира, че нещо, което вие си мислите, че сте открили сега не го е имало преди няколко хиляди години? Както става ясно патентите са изкуствено създадено зло някой си бил открил нещо и понеже е бил по-нахален да го регистрира някъде хората не можели да работят по този начин ако не му плащат?? що за дивотия пример при разработването на електрически автомобили голям проблем са размерите и теглото на батерията учен е разработил нов тип батерия много по-лека и с по-добри показатели с надежда тази батерия да помогне да се решат много проблеми петролната компания обаче купува патента и никой не може да го използва.