Ципрас: Спрете ли кранчето, забравете за дълга ни

Евентуален финансов колапс на Гърция заплашвал цялата еврозона
18 май 2012 13:53, Бойчо Попов
260
Ципрас: Спрете ли кранчето, забравете за дълга ни
Снимка: Reuters

Алексис Ципрас хвърля ръкавица към партньорите на Гърция в еврозоната. Председателят на гръцката лява формация СИРИЗА заяви в разговор за Wall Street Journal, че не вярва Европа да спре финансирането за страната му. Ако се стигне до там, то Атина ще спре да изплаща задълженията си.

Един евентуален финансов колапс на Гърция ще повлече със себе си останалата част от еврозоната, предупреди 37-годишният Ципрас, чиято крайно лява коалиция според последните анкети получава 22% от гласовете. Това може да направи от Ципрас следващия министър-председател на Гърция.

Европа трябва да се реши на една политика, ориентирана към растежа, за да спре спиралата на икономическия спад в страната и да се пребори с нарастващата "хуманитарна криза" в Гърция.

"Нашият първи избор е да убедим европейските си партньори, че в техен интерес е да не спират финансирането ни", казва Ципрас. Страната му не възнамерявала да предприема едностранни стъпки, „но ако те действат едностранно, тоест спрат плащанията, ние ще сме принудени да се приспособим и да спрем погасяването на дълга към нашите кредитори".

Според последните проучвания за изборите през юни СИРИЗА ще убеди повечето гърци да гласуват за нея и дори ще надмине резултатите си от предходните избори от 6 май. Ако Ципрас наистина спечели изборите, скоро може да се стигне до конфронтация с кредиторите за това как и дали програмата за икономии, която е условие за безвъзмездните средства, трябва да бъде изпълнявана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
5
 
9
 
! Отговори
high до 114 преди 12 години
Достатъчна за какво? Война? Вие не сте в ред, с какви понятия разсъждавате. Ако стане това, това е краят на ЕС...Гърция показва на Германия и Франция, че не може да се зарова и да я принуждава да взема заеми. И други държави имат дългове- Испания, Италия, Франция и гърците не са плащали по-малко и не са по-мързеливи от нас. Там се прилага сценарият, който на нас ни се прилага 20 г- нарочно се насажда лошо мнение за тях в медиите, че са мързеливи, за да се проправи път за определени "реформи".
96
4
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Волен Сидеров президент.
95
2
 
23
 
! Отговори
до 63 преди 12 години
Аз произвеждам софтуер, за който те се избиват. Българите МОГАТ да произвеждат. Познай къде се пише софтуера на VW Group? В България. Познай къде се правят таблата и уредите на същата фирма - пак тук. Българите могат и да изобретяват. Знаеш ли кой е Румен Антонов? За съжаление РОЛЯТА ни на нас и гърците е съвсем различна, и тя е на бачкатори за жълти стотинки. Гърците се опълчват с/у това, а ние? Ние спим, и целуваме ***.
94
1
 
7
 
! Отговори
гейза мейзга преди 12 години
Тази "хвърлена ръкавица" в лицето на Франция и Германия - основните кредитори на Гърция преди 50 - 60 години би завършила с военна окупация на страната длъжник..... "Войната е продължение на политиката, но с други средства" - мисля, че беше фон Клаузевиц.Днес не знам, в новите условия..... става интересно.....Но 60 млрд. на Франция и 85 - 90 млрд на Германия.... сумата е достатъчно мотивираща за двете най-силни европейски страни ......
93
7
 
0
 
! Отговори
Atina преди 12 години
Това е гръцкия бате БОЙКО!
92
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мръсни гърци ей не искат да се надупят баба им Меркел да ги мине с дилдото да затягат коланите и да си свиват разходите че еврото отиде на кино.
91
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Очаквах това изнудване да започне след изборите ама тоя излезе умен отрано подлага.
90
5
 
13
 
! Отговори
Папуляс преди 12 години
Да живее икономическата диктатура на Брюксел барнеш ли еврото само мъртъв излизаш от еврозоната мафия.
89
2
 
13
 
! Отговори
до 103 преди 12 години
"отговорно най-вече спрямо собствените си граждани."Какво "отговорно" пръдльо... бившият им министър-председател за това избяга в Италия и не иска да се връща? И лъгаха и правиха машинации с х'американско-еврейските банки, за да налгасят "статистиката си" за прием в Еврозоната? :D Отговорно...буахахаха
88
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сепер гърците са пичове, ще им се правят на важни какво ще им се мешат във държавата, както искат тъй ще направят в крайна сметка от демокрацията по-хубаво няма, или тоя ЕС е един голям комунистически ***.
87
1
 
6
 
! Отговори
до 91 преди 12 години
Кон да ти го стовари, джъстин бийбър да ти се роди
86
16
 
13
 
! Отговори
малака преди 12 години
Какво пискате против нас,я се вище вие на какво дередже сте ? Кога елини ще дойдат да гледат булгарси старци ???Никога !Нашия стандарт България може да постигне след 20-30 години.Вие не живеете,а просто съществувате.Малака-малака,ама гръцката минимална пенсия е над 10 пъти по-голяма от вашата.Гледайте си мутрите и по-малко завиждайте.
85
2
 
14
 
! Отговори
логично преди 12 години
Ако един от работодателите ти е поръчител на заем и ти го молиш да не те уволнява, за да можеш да си храниш децата и да си изплащаш заема, а той вземе, че те уволни, ти не би ли нахранил първо децата си с парите от помощта за безработица, а пък него да го оставиш да ти покрива остатъка от кредита.Така разсъждава и гърция - отговорно най-вече спрямо собствените си граждани.
84
2
 
19
 
! Отговори
Папуляс преди 12 години
Хахаха браво на малаките е кой ще кара влака сега Брюксел ли Гърция ли хахаха смешен ЕС.
83
4
 
13
 
! Отговори
зоро преди 12 години
Гърците са супер нагли.Искат само да взимат без да дават.Теглили кредити а сега като трябва да връщат - заплашват.
82
1
 
22
 
! Отговори
Желев преди 12 години
Не мога да се сетя за нзш политик,който може да каже тия думи.
81
2
 
18
 
! Отговори
Хе преди 12 години
Гърцакис тарикатис :)
80
0
 
10
 
! Отговори
Финансист преди 12 години
Последните проучвания на общественото мнение от снощи: Сириза на второ място. Гърците освен, че са мързеливи и фенове на забавата са и страхливи. Този господин на снимката сигурно още не е разбрал неговия електорат колко евро е изтеглил от банките. С този тон след 17.06 като погледнете графиката на Евро/Долар- ще бъде зелена.( В полза ва еврото)
79
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
и ази тъй ако мисля начи спирам погасянето на дидисето и осигуровките
78
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Плюнчи се тоа...прави се на "як", но е ясно какво ще стане като набара пари и власт. :DИ хоп "златната рибка" се превърнала в ***. Въпрос на ПР е колко ще мирише.