Ципрас: Спрете ли кранчето, забравете за дълга ни

Евентуален финансов колапс на Гърция заплашвал цялата еврозона
18 май 2012 13:53, Бойчо Попов
260
Ципрас: Спрете ли кранчето, забравете за дълга ни
Снимка: Reuters

Алексис Ципрас хвърля ръкавица към партньорите на Гърция в еврозоната. Председателят на гръцката лява формация СИРИЗА заяви в разговор за Wall Street Journal, че не вярва Европа да спре финансирането за страната му. Ако се стигне до там, то Атина ще спре да изплаща задълженията си.

Един евентуален финансов колапс на Гърция ще повлече със себе си останалата част от еврозоната, предупреди 37-годишният Ципрас, чиято крайно лява коалиция според последните анкети получава 22% от гласовете. Това може да направи от Ципрас следващия министър-председател на Гърция.

Европа трябва да се реши на една политика, ориентирана към растежа, за да спре спиралата на икономическия спад в страната и да се пребори с нарастващата "хуманитарна криза" в Гърция.

"Нашият първи избор е да убедим европейските си партньори, че в техен интерес е да не спират финансирането ни", казва Ципрас. Страната му не възнамерявала да предприема едностранни стъпки, „но ако те действат едностранно, тоест спрат плащанията, ние ще сме принудени да се приспособим и да спрем погасяването на дълга към нашите кредитори".

Според последните проучвания за изборите през юни СИРИЗА ще убеди повечето гърци да гласуват за нея и дори ще надмине резултатите си от предходните избори от 6 май. Ако Ципрас наистина спечели изборите, скоро може да се стигне до конфронтация с кредиторите за това как и дали програмата за икономии, която е условие за безвъзмездните средства, трябва да бъде изпълнявана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

12Следваща »


260
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Колкото по-мърдат и се извъртат,толкова повече ще им влиза,накрая хем ще бъдат еб.ни,хем всичко ще си платят с лихвите,то е казано-хитрата сврака с двата крака,то и ние при луканов обявихме фалит и мораториум,че няма да си плащаме външният дълг,пък видяхте какво стана,излезе ни през носа,още гладуваме и ще гладуваме още много дълго!!!
116
5
 
10
 
! Отговори
high преди 11 години
Никой не реве, аз съм спокоен и знам, че гърците не са като нас палячовци, ама сте много смешни нкяои като си мислите и вярвате, че гърците ще са по-зле от нас. И само какви планове им чертаете... малейййй
115
6
 
10
 
! Отговори
Петьо-Евреи преди 11 години
Егати и нахалните мързеливи скапаняци аз бих ги изхвърли не само от евро зоната но и от евро съюза и никакви помощи ще забравя за тяхните дългове но по нататака да се оправят сами никакви кредити никакви помощи *** са същите и то май *** не са индийско племе а гръцко!!!
114
15
 
20
 
! Отговори
@BG преди 11 години
Много икономисти и гадатели сме се събрали тук - кога какво ще стане, всички знаели.Гърция има проблем, дължи пари които очевидно не може да изплати и след 100 години. Виновни са гръцката управляваща класа, не по-малко виновни са и тези които са им отпускали заемите.Затова Ципрас е прав, позицията му е държавническа, национална и отговорна. Дано спечели изобрите. Шапка им свалям на гърците - не падат на колене. Това е пример че народа може и да казва НЕ.
113
1
 
10
 
! Отговори
до 133 преди 11 години
От утре по-висока заплата ли ще вземаш, като си вярваш, че има по-мързеливи от теб?
112
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тука големи анализи, големи ***. Все много знаете, войни вещаете, предричате големи катаклизми....МНого се зле, никой не ви бръсне за сливи, а ми я си гледайте тока и парното
111
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много съм щастлив. До сега бях убеден, че от българите по-*** народ няма. Оказа се, че гърците са най *** и мързеливи. Ох, олекна ми. Балканите са голяма работа.
110
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А на бас ,че САЩ ще застанат зад Гърция. В конгреса гърците са най-силното лоби, с кандидати за президенти. И да се пъне Меркел, и да не се пъне, няма да й се отвори парашута. Когато Меркел лобира за немски компании- никой не протестира, когато принуди държави да купуват скъпите влакове на Сименс, пак нищо? А когато избухна скандала със подкупите на Сименс, Мекрел замълча. По същия начин и нас- за да ни приемат еди-къде си, да сане еди-какво си- купуваш скъпи френски хеликоптери, влакове....
109
2
 
9
 
! Отговори
брей преди 11 години
126, престани вече, знаем кои са най-богатите и влиятелни хора, със сигурност не са Онасис и със сигурност не ви мислят доброто и със сигурност имат огромно влияние върху САЩ, те не се вълнуват от това вие да сте добре...аре стига рева! Те купуват и продават майките си, ти да не мислиш, че и вас няма да купят...ами айде отворете си очите най-накрая *** балкански субекти...тук ще е новата обетована земя, те ни изкупуват на едро отдавна! Пък вие се блещете на меркел, мухи с мухи!
108
1
 
10
 
! Отговори
До 126 преди 11 години
"Докато има Ниархос, Теодоракис, Дукакис (кандидат-за президент за САЩ), Онасис и други мощни и влиятелни фамилии в САЩ, Гърция няма да капитулира. "Ами като има такива, нека те да им осигурят кранче - най-добре от собствените им "мощни" капитали. Будалите в Европа вече са на привършване...
107
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дали наистина е чак толкова лошо да напуснеш ЕС , да не се окаже обратното Ние примерно не спечелихме нищо до тук , усвояваме около 4% от фондовете , което е по малко от вноската ни Но и другите усвояват мах до 10% Цените ни се покачиха с около 35% благодарение на всякакви увеличени данъци ,такси и акцизи За всяко нещо увеличено се оправдават с "така иска ЕС" Отделно издържаме увеличена държавна администрация за съгласуване на всякакви глупости с ЕС Да не говорим ,че затворихме и два блока на Козлодуй от което губим поне по 300 млн евро годишно ,а и ни скочи и тока поне с 40% заради всякакви глупости за зелена и възобновяема енергия Май някой ги е страх ,че така ще лъсне че извън ЕС ще се живее много по добре и гърците може и да го докажат това
106
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гръцката работа - пир по време на чума.
105
0
 
14
 
! Отговори
брей преди 11 години
Оставете на евреите да измислят точно как ще се разплатят гърчолята... не ги мислете тези пари!
104
2
 
9
 
! Отговори
до 123 преди 11 години
Докато има Ниархос, Теодоракис, Дукакис (кандидат-за президент за САЩ), Онасис и други мощни и влиятелни фамилии в САЩ, Гърция няма да капитулира. Това са едни от най-богатите хора в света, които живеят в САЩ, но не забравят Гърция. За разлика от нашенците- *** с 2 долара в джоба, които първо забравят родния си език и се правят на по-големи американци от всички.
103
1
 
5
 
! Отговори
Евракис ментакис преди 11 години
И като ги изритат и спрат да ги спонсорират гърците отде ще вземат пари да си върнат заема, а ?А като са в еврозоната и им спират кранчето за чии им е тая еврозона ?
102
13
 
8
 
! Отговори
high преди 11 години
Гърция има мощен морски флот, едни от най-богатите и влиятелни фамилии в САЩ са гръцки. не забравяйте това. Те никога няма да позволят това- имат силно лоби в американския конгрес. Ние да гледаме себе си и да не се подвеждаме по дезинформацията в медиите, защото е опасно и неоснователно. Гърците не иска да плащат на енд агрупа алчна клика, която ги плаши с бедност, ако не приемат заробващия заем на Тройката...дано не се поддададт, както нас ни грабят 20 г с лъжите, за по-добър живот
101
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гърция я чака безусловна капитулация, не плащаш на кредиторите си,изпадаш в изолация,никой не ти дава кредити,световните банкови институции при такива случай действат като един,за да няма и други последователи,тогава гърците ще приемат каквото им кажат и всичко ще върнат до последният цент,само ,че при много по-тежки условия от сегашните,поколения напред те ще са най-бедната държава във света,този Ципрас все едно пита кучетата искате ли салам или не, ако искате тогава гласувайте за мен !!!
100
3
 
15
 
! Отговори
Uzo преди 11 години
Гръзки наглец с популистки обещания! Гърчолята такъв ЮНАК чакат - да им обещае старото хайлазуване. Че и плаши бабаита - ако спрат плащанията не само от еврозоната а и от ЕС трябва да ги изритат. Когато едо тяло има тумор (явно нелечим и агресивен) се реже до кокал. Друго спасение няма. И колкото по-скоро - толкова по-добре за ЕС. Щото иначе гърчолята ще цоцат докато им се дава. Стига толкова!!!
99
0
 
6
 
! Отговори
пфф преди 11 години
Циврлиника гърция, хлъц, хлъц УААА, хлъц, хлъц УААА, след час ревена, час ултиматуми! Вижте в какво положение поставихте народа си, мазни, *** политици смотани, ***...хайде, ако ще им е*ете майката на ЕС, давайте, ако няма... надупвайте се! И при двете положения обикновените хора да му мислим! И най-накрая ще го измислим...на стадиона и ала Пиночет!
98
16
 
11
 
! Отговори
Бу-ха-ха-ха-ха преди 11 години
Май още не сте разбрали както и тъпите европейци че Византия е на над 2000г. Гърците ще въртят на шиш *** европейци до второ пришествие! Ще съсипят цяла Европа и ще се наслаждават на гледката.Само ние на Балканите сме *** та си избрахме *** за президент и мутра за Министър Председател които денонощно лижат гъзовете на чиновниците от евросъюза вместо да отидат в Москва и да кажат "ей Путин,намали цената на газта и ще изгоним Улорлик с камъни!"