Българи и румънци имат право да са в ЕС, но кой ще плати цената?

"Телеграф" мисли върху последиците от миграцията
10 мар 2013 19:12, Петя Славова
358
Българи и румънци имат право да са в ЕС, но кой ще плати цената?
Снимка: Reuters

Британският в. "Телеграф" публикува днес материал за последиците от миграцията на българи и румънци в Германия, като прави съпоставки на създалата се там ситуация с положението, от което Великобритания се опасява след отпадането на ограничениятаза българи и румънци на трудовия пазар от догодина.

В материала, озаглавен "Миграцията на българи и румънци в Германия: "Идват, за да търсят по-добър живот, но някой трябвада плати за това", изданието помества мнения, според които повечето германци не обвиняват новодошлите, а Европейския съюз.

Кметът на германския град Дуисбург даде повод за размишления в цялата страна, като обяви, че градът му не може да се справи с наплива на румънски и български мигранти, посочва "Телеграф".

Изданието публикува данни, според които след присъединяването на Румъния и България към ЕС през 2007 г. в германските градове миграцията от двете страни се е увеличила шест пъти, предаде БТА. В момента в Германия живеят около 249 хиляди мигранти от Румъния и България, два пъти повече от официалния им брой в Обединеното кралство, посочва още вестникът, добавяйки, че по ситуацията, пред която е изправена германският канцлер Ангела Меркел, може да се предвкуси какво би могло да се случи във Великобритания.

В момента във Великобритания живеят официално 93 хиляди румънци и 42 хиляди българи, които имат право на помощи за жилище и гледане на дете и данъчни облекчения, посочва изданието.

"Телеграф" пише, че ситуацията е довела до "словесна война" между Брюксел, който настоява, че правилата на ЕС трябва да се спазват, и Великобритания и Германия, "които са дълбоко загрижени за въздействието от неограничената миграция от двете бедни държави".

Вестникът дава думата на местни жители в град Дуисбург, включително етнически турци от местната гастарбайтерска общност, за които се посочва, че са били поканени през 60-те години на 20 в., за да работят в стоманодобивни и въгледобивни предприятия.

По думите на Тургут Езджан, представител на турската общност в Дуисбург, напливът на мигранти е нежелан. "Връщам се в Турция", казва той, описвайки картина на влошените условия за живот в града в резултат на миграцията.

"Брюксел и Берлин са заврели главите си в пясъка," казва Лейля Озмал, дъщеря на турски гастарбайтери. "Ние сме един от малкото градове, изправени пред тежестта на проблема. Те имат пълното право да бъдат тук, но ние трябва да можем да платим за това".

Пенсионираният учител Кристиан Айхблат казва, че ако мигрантите идват единствено, за да се възползват от социалните помощи, това не е добре. "Но мога да ги разбера, че искат да избягат от беднотията. Същинският проблем е, че Германия и ЕС не са направили достатъчно, за да превърнат собствените си държави в хубаво място за живеене", добавя той.

Социалният работник Ролф Карлинг обвинява ЕС, че няма никаква представа какво прави. "Те искаха Румъния и България да бъдат част от ЕС, защото се страхуваха, че Русия може да ги сграбчи с ноктите си, но така и не го обмислиха добре", посочва той, като изказва опасения, че ситуацията ще се влоши още повече.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
313
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
MI HORATA SA PRAVI - BALGARINA E NAPAST - KRADAT JAKO - KOLI , IZTOCHVAT BANKOVI SMETKI , TRAFIK NA DROGA PROSTITUZIA PRAVI SA HORATA
312
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европейският съюз се хвърли в краката на Обама
311
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
им много просто решение - еднакви стандарти - гоните българите - ами пъров изгонете турците, и тогава ще говорим. наказзвате българиет, ама към германците имате по особеон отоншение. говориет за сегрегация на циганиет в България, но не искате *** в ЕС. Ето това е ГАДНо. Вие не сте почтени.
310
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
О, значи Брюксел били заровили глава в пясъка? И какво трябва направят? Сигурно да продължат забраната за още 10 години поне, да им е спокойно на чужденците. Само това оставаше, предишни гастербайтери да се оплакват от новите, не знам що за наглост е това. На пазара на труда както и на този за соц. помощи всички трябва да са равни и ще бъдат равни. Само в нечии мечти бъгларите и румънците ще продължат да са втора класа работници в ЕС, да работят тъпата работа и да слугуват на господарите си.
309
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да, има място за милиони турци но за 100 хил. българи няма. Не знам дали някой би повярвал на тези глупости. Няма ли да идва 2014 по бързо да се успокоят всички, това вече не се трае.
308
1
 
9
 
! Отговори
slav преди 11 години
Българите никога не са били заплаха за никого и за нищо ако трявба честно да си говорим.
307
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този на снимката пред Айфеловата кула едва ли е от тези, които създават проблеми, правят катуни в покрайнините на градовете и живеят на социални помощи...
306
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен-328-80%от *** които вземат социална помощ от германия са закарани от БЪЛГАРИ МАФИОТИ които им слагат ръка на по голямата част от парите.турците и да се върнат БЪЛГАРИ НЕ СА ЖЕЛАНИ ТУК.
305
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По думите на Тургут Езджан, представител на турската общност в Дуисбург, напливът на мигранти е нежелан. "Връщам се в Турция", казва той, описвайки картина на влошените условия за живот в града в резултат на миграцията.........................Ами връщай се!
304
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
а кой плаща за милионите хиндуси,араби и азиатци в ЕС???? а кой плаща за гърците,испанците и техните покровители ,те тия ще плащат и за румънските преди всичко и след това български ***!!!!!!!ЯСНО ЛИ Е?*** кретенски...
303
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма такова нещо като права, алооу, има само привилегии, с които или си роден, или трябва да извоюваш. Ние не сме родени с тях и трябва да си заслужим, ама не можем, щото сме негодни. А, протестирайте срещу това!
302
2
 
7
 
! Отговори
fuck british преди 11 години
Да бе няма проблем като им се берат чушките и *** и им се мият кинефите щото няма кой друг да го направи нали какво очакват като свърши гдната работа и да се качат на рейса хората и право дома да ама не.А тва изказване на турски гастърбайтъри ми дойде в повече бил съм 20 пъти в мюхнех и там е направо страшно вечер в центъра като се съберат 500жтурчляка с черни кожени якета става тотално като в кабул неам думи
301
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
molia germanskite eksperti da spomenat chisloto imigranti ot afrika i ayia v germania mnogo mi e interesno kolko sa
300
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не съм и подозирал, че като ида в Англия или Германия ме чакат соц. помощи!Мислех, че там има работа срещу добро заплащане!Цялата тази истерия е грозна и обидна за мен.Показва, че всички принципи на ЕС са кухи.Общо взето, техните 'принципи' се свеждат до обирането на каймака.А що се отнася до ***: нали една камара разни телектуалци, уманитари и др. 'умници' ни поучаваха как се интегрирали и т.н.Ето, сега що не ги 'интегрират' , а ни ги връщат?!Представете си щом богати държави, като Франция, Германия и UK са вдигнали ръце от тази напаст, какво би могла да направи БГ?!
299
7
 
35
 
! Отговори
БПФ преди 11 години
Хич да не хленчат !!! Да не би ние да сме длъжни да работим като роби и да гладуваме, за да храним 1 000 000 *** ***? Щом ни натискаха да сме "толерантни" и косвено ни принудиха да ги развъдим чрез какви ли не помощи и безплатни екстри, сега западняците да си поемат отговорността и да ни покажат как от *** се прави човек.Ако не желаят - да се вземат общоевропейски мерки за решаване на хъхряшкият проблем - било чрез кастрация, било чрез изолиране в резервати.
298
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никакви помощи за тези които не работят !!! Като почне да гладува бързо ще си намери работа , ако почне да краде в затвора !!! Айде стига с тази псевдо-демокрация !! Ред и работа ,дисциплина, забрана на всички така наречени фондации за защита на малцинствата !! Който не работи ,не трябва да яде !!! Който прави деца ,да си ги гледа !! Толерастията не води до нищо добро в наща родина вече четвърт век !!
297
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
xexe/Пешо/год/Кольомного си прав в отношение на турците.Понеже съм добре възпитана няма да псувам, но много ми пречат (като българка) да си намеря работа извън секс....
296
1
 
25
 
! Отговори
men преди 11 години
англия и германия да вземат да почнат да плащат трансферна сума на българските училища и университети когато наемат човек образован в българия. щом за футболистчетата плащата луди мангизи на отбора който ги е октрил да видим колко струва едно докторче, едно програмистче, един строител. да не вземат още повече да банкрутират ционистките *** английски.
295
1
 
10
 
! Отговори
levski84 преди 11 години
ni6to li4no kam romite no prosto sa si mizerni kradlivi i 4akat pomo6ti pove4eto ot tex na snimka da go vide6 6amar my odari
294
2
 
17
 
! Отговори
xexe преди 11 години
да им намират работа и да им плащат както трябва и навреме и който не иска да работи да не му дават помощи...а за турците не ми се коментира,че са недоволни след като германците и тях не искат че много *** станаха там