Български ромски семейства търсят подслон край Бордо

Очаква се Франсоа Оланд да говори по проблема с ромите във Франция
2 окт 2013 09:58, Елка Василева
43
Български ромски семейства търсят подслон край Бордо
Снимка: архив, Reuters

Седем български семейства от ромски произход бяха изселени вчера от изоставен магазин в околностите на южния френски град Бордо. Полицията опразни помещенията, изпълнявайки решение на съда, пише регионалното издание "Франс бльо Жиронд".

Трийсетината роми се бяха самонастанили от месеци насам в имота на фирма, обявена в ликвидация, и новата компания наемател не можеше да се нанесе в сградата. Същите семейства вече са били прогонвани два пъти от други самоволно заети помещения, посочва вестникът.

Две от ромските фамилии вече са под закрилата на местно благотворително дружество и според местните власти се очаква да им бъдат предложени решения на жилищния им проблем. Засега обаче ситуация със седемте семейства е неясна и вероятно ще се настанят в други изоставени помещения, добавя "Франс бльо
Жиронд".

Централният в. "Фигаро" цитира премиера Жан-Марк Еро, който заяви вчера, че интеграцията на ромите е възможна, стига да спазват законите на Франция. Еро за пръв път говори директно по темата след твърде оспорваните изявления на своя вътрешен министър Манюел Валс, че за ромите "няма друго решение", освен "да бъдат връщани на границата", посочва всекидневникът.

Още по темата

Значи ромите във Франция не са "призовани да се върнат в Румъния или в България", както повтаря от седмица насам Манюел Валс, коментира "Либерасион" изказването на премиера.

"Фигаро" припомня оживената полемика във Франция, предизвикана от думите на вътрешния министър, и разменените впоследствие остри реплики по въпроса между Валс и министъра на жилищното строителство г-жа Сесил Дюфло, според която изявленията му излагат на риск ценностите на Френската република.

Днес президентът Франсоа Оланд, Жан-Марк Еро и цялото правителство ще заседават за пръв път по въпроса, откакто отново избухна тази дискусия. Очаква се Оланд най-после да коментира полемиката за ромите или поне това очакват членовете на кабинета. Вече от седмица острият словесен сблъсък между Валс и Дюфло скарва министри и депутати от мнозинството, а премиерът не успява да сложи ред в нещата, независимо че на два пъти призова за "хладнокръвие".

Под въпрос е поставен вече авторитетът на самия Франсоа Оланд. Ще се наложи той да използва цялото си изкуство на помирител в опит да успокои и да сближи двата наглед непримирими лагера във френската власт - левицата, бранеща сигурността, и правозащитната левица, отбелязва "Фигаро".

Първият секретар на Френската социалистическа партия Арлем Дезир прикани вчера министрите да спрат "безполезните полемики" и да избягват дебати по "второстепенни" проблеми, посочва "Монд".

В понеделник Франсоа Оланд обеща пред журналисти "скоро" да коментира въпроса и днес очакванията са особено силни, след като президентът мълча дни наред, пише "Експрес", цитиран от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ХА! Да изпратим на "местно благотворително дружество" всички *** от България - една чудесна възможност да се прочистим от ***.
16
0
 
7
 
! Отговори
Гецата преди 10 години
Попе, недей моля те ! Представяш ли си мутирали ***...Тях и радиацията нема да ги умори...
15
0
 
27
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 10 години
Премиера Жан-Марк Еро, който заяви вчера, че интеграцията на ромите е възможна, стига да спазват законите на Франция.ПО СМЕШЕН ВИЦ НЕ БЯХ ЧУВАЛ.*** И СПАЗВАНЕ НА ЗАКОНИ ЩЕ СТАНЕ КОГАТО ИСКРА ФИДОСОВА СТАНЕ АЛПИНИСТ.
14
2
 
14
 
! Отговори
. преди 10 години
БСП/ДПС си настояват да им върнат електората.Нали не могат да вземат и един глас без тях и пенсиите
13
0
 
16
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 10 години
Я да видим французите как ще се справят с проблема с *** след като толкова много пъти ни даваха акъл как ние да се справяме.Аз им предлагам да си заврат толерантността в г*зовете и да пратят *** да събират жилязу на някой техен полигон за ядрени опити.
12
0
 
14
 
! Отговори
Гецата преди 10 години
...*** що само седем ? Тия наши *** верно са за бой...Толкова семейства от техната раса могат да се подслонят край Бордо, Париж, Лион и т. н. Я, парламента да гласува немедлено да се платят еднопосочни билети - посока високомерната арогантна Европа, за 90 % от ***.Да си оставим малко за асортимент...
11
0
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
> Централният в. "Фигаро" цитира премиера Жан-Марк Еро, който заяви вчера, че интеграцията на ромите е възможна, стига да спазват законите на Франция....*** и интеграция? *** и закон? Мбуахахаха!
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
balgarski semeistva romi kvi balgari ve chisti naturalni *** piqvici mrasni.
9
1
 
19
 
! Отговори
Илия преди 10 години
Моля да коригирате текста,защото "Български ромски" е оксиморон.
8
1
 
28
 
! Отговори
makedonski преди 10 години
Дано никога не се връщат, защото кой плаща!? За всичките им кражби (на ток, вода, кабели, битови и всичко, което ви дойде на ума), за помощите, престоите им в болница и затвор, изоставените на държавата деца, интеграционните програми и т.н. Това всичко е на стойност милиарди евро на година. И така десетилетия. Само Бог знае колко по-богати щяхме да бъдем ако не бяха *** и колко по уредена и нормална щеше да е страната ни....
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия пък, само трийсет и реват на умряло, а стотици хиляди как ще им дойдат?Дано повече да им дойде мерака да стават франсета и да стегнат бохчите, та и ние бял ден да видим!
6
2
 
7
 
! Отговори
7 преди 10 години
България нещо направили за ***, некой закон , презервативи поне да им купуват,раждат по три *** на месец а българина едвам смогва да си купи учебници на децата си после ами децата ми са мутри и *** и няма пари за обикновените хора,дето се бият за 300 лв. заплата
5
2
 
32
 
! Отговори
ГражданинътКарбовски преди 10 години
Идеално!!! Ако можете.... франсета.... вземете още поне едно...... минимум!....... 10-15 хиляди "ромски семейства" :) ;) :) и ги "АДАПТИРАЙТЕ" към френските учебни заведения ;) към френското поведение ;) към френската култура ;) малките ромчета към малките франсенца.... ;) Да видим как ще стане! :)........ Нали размахвате пръста пред България? ;) Ромските жени вече поне са "АДАПТИРАНИ" отдавна към нещо ваше... и няма да хабите усилия да ги "АДАПТИРАТЕ"... - "ФРЕНСКАТА ЛЮБОВ"........ ЗА ПАРИ :) !
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И полицая е ***!Да си живеят щастливо във Франция съвместно
3
2
 
34
 
! Отговори
Манголюба Куролапова преди 10 години
Милите ***,ндейте тъй ва франсета. Искамги у нас.
2
2
 
40
 
! Отговори
Кан Крум преди 10 години
Задръжте си ги гадните ***!
1
4
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да си ги интегрират там първо да видим как става пък после ще видим какво ние може да направим по въпроса!!!!