Лондон ще строи първата АЕЦ в Европа след аварията във Фукушима

Великобритания ще подпише споразумение с френската компания EDF
21 окт 2013 08:41, Елка Василева
31
Лондон ще строи първата АЕЦ в Европа след аварията във Фукушима
АЕЦ във Великобритания. Снимка: Reuters

Великобритания ще подпише споразумение с френската компания EDF за първата атомна електроцентрала, която ще започне да се строи в Европа, откакто аварията в японската АЕЦ "Фукушима" предизвика опасения за сигурността по целия свят, информира Ройтерс. Разходите се оценяват на около 23 милиарда долара.

Сделката, която се очаква да бъде обявена днес, предвижда френската компания да оглави консорциум, включващ и китайска група, за изграждането на два европейски водни реактори под налягане (EPR), разработени от френската Areva.

Според оценки на представители на сектора, направени въз основа на други ядрени проекти, разходите възлизат на около 14 милиарда лири или над 16 милиарда евро.

Двата реактора, всеки с мощност 1,6 гигавата, заедно ще покриват близо 5 процента от британския производствен капацитет и ще увеличат енергийната сигурност в страната, която трябва да подмени 20 процента от застаряващите си и замърсяващи електроцентрали през идното десетилетие.

Очаква се отдавнашният партньор на EDF - China General Nuclear Power Group – CGN, вероятно в обединение с Китайската национална ядрена корпорация, да държи дял между 30 и 40 процента в консорциума, а Areva да вземе 10 процента, според съобщения във вестници като френския "Ле-з-еко" и британския "Сънди телеграф".

От EDF и офиса на британския премиер не пожелаха да коментират, посочва БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Shop преди 10 години
EPR на Areva е класи над руския ВВЕР...
21
0
 
2
 
! Отговори
Нуклеярски преди 10 години
И от къде ще взимат матряла бе? Пак ли от Съветския Съюз? Нали беше ненужен? Нали беше вреден? Целия СОЦИАЛИЗЪМ го виждам сега и в ГЕРМАНИЯТА-пълни гофна! Ефтини стоки,ефтино гориво! Пълна смрад от към Кюрди и друга ТУРСКА СМРАД! За АЛЧНИТЕ АЛБАНЦИ-да не говорим! Да не кажа за стоката дето идва от Комунистически Китай в логистичните складове в герМАНИЯ....Сменят се етикетите-стоката става МАНИ-Я! За КОМУНИЗЪМА в ОБЕДИНЕНОТО КРАЛСТВО да не говорим!Всички ЧЕРНИ на помощи! Много ни учат иначе!
20
1
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
Ще построим Белене! Бойко Лъжеца говореше за гьол, а на снимките се вижда, че не е гьол, а стърчат няколко големи крана, че има излети бетонни конструкции, високи поне 15 метра. А какво е отдолу? Има създадена инфраструктура, административна сграда, ако щете - ограда. Вижте в Гугъл - Земя, вижте и Гугъл Стрийтс. За да се убедите с очите си, че простакът ви презира и лъже като деца! Не ни била нужна централата? Стояла на разлом - опашата лъжа!А и Фукушима я бастиса цунамито, а не трусовете. Ясно?
19
1
 
8
 
! Отговори
DARK преди 10 години
До 15Абе математика а я сметни Марица Изток централите що мръсотия бълват!Май не си чел тия дни , че сме със най връсният въздух в цяла европа!
18
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Който докопа да бачка там, ще има добри надници...по 100 по 200 паунда на ден. Представям си ако строят нашия ненужен АЕЦ Белене какви ще са заплатите максимум хилядарка на месец.
17
1
 
16
 
! Отговори
До 15 преди 10 години
Все такива аборигени без промишленост и производство ли искаш да стоим? Само келнери и ***, без друг поминък? Що за слугинско мислене?! Да не мислите, че една Холандия се издържа с крави и лалета? 85 % от нейния БВП е от промишленост и то тежка.
16
1
 
12
 
! Отговори
До 22 преди 10 години
Затварят ги, защото английските АЕЦ са едни от най- калпавите и най-опасни не само в Европа, но и в света. Ако е тенденция неупотребата на ядрена енергия, няма да строят нова АЕЦ.
15
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е една новина която е представена некоректно. Истината е, че британците затварят 3 АЕЦ-а и строят един нов. Тенденцията е очевидна, но за нашите сънародници новините се представят изкривено.
14
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ааааа, недейте така бе ингилизи! не е екологично, по-добре дупчете за шистов газ!
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние че напрайме втората, нема да изоставаме от нашите съюзници.
12
1
 
7
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До електорат матряловВерно, че са малко майсторите българи но ги има все още!
11
15
 
9
 
! Отговори
математик преди 10 години
1. България може да произвежда около 12-14 гигавата, зимата /максимално потребление!/ около 4 айде 5 да е, продаваме някакви количества но цената е неизгодна, и ще става още по-неизгодна2. Ние имаме ли някаква сериозна индустрия на която да й трябват нови гигавати мощности?3. А имаме ли ресурси за да направим България индустриално-промишлена държава ммм?4. ЖАБАТА ВИДЯЛА ЧЕ ПОДКОВАВАТ БИВОЛА, И ТЯ ВДИГНАЛА КРАК!5. Както се казва гони ви "На гол ***, чифте пищови" ...
10
4
 
9
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До електорат матрялов11 Ти четеш ли какво е написано?Именно българи майстори заварчици са вече в чужбина, щото са им златни ръцете и имат поне още един занаят!
9
1
 
12
 
! Отговори
ivo преди 10 години
До не знам 8То е ясно , че не знаеш . Лошото е , че не мислиш , а с ти го написали защо го строят. Но те са тъпо а ние умни за това плащаме за американски тецове .
8
18
 
6
 
! Отговори
не разбрахте май преди 10 години
те нека си строят, България не е индустриална държава за да ни трябват нови гигавати мощности, това са измислици от Тошово време... нашата икономика трябва да е обвързана с различни видове туризъм /имаме невероятна богата флора и фауна/ и най-вече евтина работна ръка /тия роми може и трябва да им се намери работа, това ще реши редица проблеми/, но трябва да се направи стратегия за всичко а е по-лесно да се лапне комисионна...
7
4
 
18
 
! Отговори
а такачкаа преди 10 години
И ся ко стана,м!?Значи тука разни еконякакви си рипат въодушевено срещу АЕЦ Белене,цяла Европа умно и възторжено ги подкрепя,пък ингилизите ще правят същото,така ли!?Бравос,тя истината рано или късно изпълзява на челото като въшка,и тя е,че ние българите сме един малък,но изключително *** народ!Радуй се,народе,ти си МОДЕРЕН ЕВРОПЕЕЦ!Пфу!
6
11
 
7
 
! Отговори
не знам преди 10 години
не знам какво ревете, май сте адски късопаметни - по-рано тази година спирахме мощности че имахме прекалено много произведена електроенергия, че и криза стана тогава... докато ние построим ненужен АЕЦ комшиите вече ще са си построили техните и на кого ще го продаваме тогава? Това да не ви е сирене - в тенекии и за когато има нужда... А какво ще стане ако повишим енергийната си ефективност, а новите ВЕИ които се правят въпреки квотите, айде мислете малко поне ...
5
0
 
1
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Ще има работа за българи майстори(заварчици например)!
4
5
 
18
 
! Отговори
Петолъчка в сърцето преди 10 години
В целия ЕС към днешна дата работят 192 ядрени реактора, Англия строи нова АЕЦ, Турция строи 3 нови АЕЦ, а само в България АЕЦ са "нерентабилни" и "опасни" и затова юдо-масоно-сатанинският Запад ни закрива атомните мощности. За да ни пуснат в ЕС искаха от нас да си закрием АЕЦ Козлодуй. После с предатели като Гаргамел Костов спряха и Белене. Бой Тошо направи България първата държава с АЕЦ на Балканите, а сега ЕС иска да ни направи зависими от турския ток! Долу ЕС, вън вън САЩ и НАТО от България.
3
4
 
19
 
! Отговори
КОМОНИЗ преди 10 години
От Кремъл са им платили, за да строят. Във Великобритания има много комунисти и силна руска пета колона :)