Барозу: България няма да влезе в Шенген на 01.01.2014 г.

Председателят на ЕК призова да се избегнат прояви на ксенофобия и шовинизъм
Обновена: 12 ное 2013 16:23 | 12 ное 2013 15:03, Елка Василева
58
Барозу: България няма да влезе в Шенген на 01.01.2014 г.
Жозе Барозу. Снимка: Reuters

България и Румъния няма да влязат в шенгенското пространство на 1 януари 2014  година. Това е заявил председателят на Европейската комисия Жозе Барозу пред френската телевизия ТФ1, съобщи на пресконференция днес говорителят на ЕК Фредерик Венсан в отговор на въпрос.

Както е известно, на 1 януари догодина според общоевропейското законодателство и договорите за присъединяване към ЕС на България и Румъния окончателно отпадат всички съществуващи досега пречки за наемането на работа на българи и румънци в ЕС. Въпросът с приема на България и Румъния в Шенген е отделен и неговото решение зависи от Съвета на ЕС, който все още не е постигнал единодушие.

Още по темата

Позицията ни не се е променила - Румъния и България според нас са готови да бъдат приети в Шенген, уточни Венсан. Когато погледнем обаче настоящата ситуация в ЕС, много е вероятно двете страни да не бъдат приети в пространството без граничен контрол от 1 януари догодина, разговорите продължават, заяви говорителят. Това е въпрос, който подлежи на решение от Съвета на ЕС, но нашето мнение е, че двете страни могат да бъдат приети в Шенген, добави Венсан.

В интервюто си за френската телевизия Барозу заявява, че въпросът за разширяването на Шенген се смесва по невероятен начин с темите за имиграцията, Лампедуза, чуждестранните работници. Трябва да отстраним това смесване, иначе ще станем свидетели на подем на екстремистките движения, които ще тласнат Европа в опасна посока, коментира той. Според председателя на ЕК европейският континент пази в историята си лоши примери за подобни прояви на ксенофобия и шовинизъм. Трябва да избегнем това, добавя той.

Барозу уточнява, че България и Румъния са извън Шенген, макар и технически готови, заради противопоставянето на някои държави от ЕС и липсата на необходимото единодушие (в Съвета на ЕС).

Както британците, които са извън Шенген, българите и румънците също трябва да покажат документи за самоличност, когато пристигат на гарата в Париж, обяснява Барозу пред френските телевизионни зрители.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
3
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 10 години
Тя /***/ и от ЕС няма да излезе, понеже тъпите Европейци по някакви техни си закони осигуряват на нашите управници пари за КРАДЕНЕ !!!!
41
2
 
1
 
! Отговори
хахахаха преди 10 години
***, разби ме с този немски, поне си го пиши на немски, каква е тази глупост. Или преведи на български. Не си на изпит за DTZ. Прояви малко милост към очите ми. MfG
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Зад европейския съюз стоят шайка престъпници. Това че сме в тоя невъзможен съюз е грешка.
39
3
 
5
 
! Отговори
муспи преди 10 години
А кой интересно пише коментариите? Много са против Шенген, много са за, а на много не им пука - и нито дума за това дето всяко дете го слуша всеки ден в къщи: България е еврейска колония подложена на геноцид!
38
2
 
4
 
! Отговори
:))) преди 10 години
Лъжеш се, 39!Ние сме съвестни хора и, като си даваме сметка, че нито можем да интегрираме ***, нито сме в състояние да им осигурим сит и комфортен живот на социални помощи, твърдо сме решили да ги пратим на братята западноевропейци, които явно са по-кадърни и по-богати от нас. Правим това в израз на човеколюбие и загриженост за съдбата на нашите съграждани от ромски произход.Бъди здрав!
37
4
 
1
 
! Отговори
tania преди 10 години
До Анонимен spodelqm napalno tvoeto mnenie i te podkrepqm-van ot evropa i da givee balgaria
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВЪН ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ И СБЛИЖАВАНЕ ОТНОВО,ЬОТНОВО,ОТНОВО С РУСИЯ,КОЯТО Е ЕДИН НЕИЗЧЕРПАЕМ ПАЗАР ЗА НАОС,А ТОВА ОЗНАЧАВА РАБОТА,ДОХОДИ,САМОЧУВСТВИЕ...ПИСНА МИ ОТ ОБИДИТЕ И ШАМАРИТЕ НА ТАКА НАР.ВИСШИ НАЦИСТИ,ПАРДОН НАЦИИ.
35
9
 
1
 
! Отговори
ВЪН от ЕС преди 10 години
ВЪН от ЕС ***! Напълнихте с *** цяла Европа вземаите си ги и МАРШ в азия където ви е мястото при руснаци и турци
34
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За чий ни е Шенген бе другарю Барозу? По-добре да издигнем една китайска стена между нас и вас, защото сте пълни с *** и всякаква *** и сега правите всичко възможно да ни ги набутате на нас. Резерват ли ще ни правите,нали? Да ама не!
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да замразим членството си в ЕС /ако е възможно/ ио да изчакаме на СВОБОДА,приемането ни няааъаакога в шенген/нарочно го пиша с малка буква/.Категорично да предприемем мерки срещу веригите,чуждите монополисти и "скубачите"на България.За хората ,напуснали държавата за повече от 5 години - отнемане на гражданството и т.н.
32
1
 
12
 
! Отговори
Nona преди 10 години
А добър ден!То ПА това да е новина?! Новината щеше да е ако шЪ ни взимат там
31
2
 
5
 
! Отговори
сашо преди 10 години
да се махнем от ево съюза да си затворим границите ,да махнем законите за наркотиците и рекета ,бизнесмени колко щеш оядени и бонус към тях чужди експлоататори ,ще си насадим нивите с опиум евро съюза има нужда ,ще припомним на бизнеса някой тънкости ,който са забрави ли и стандарта ,ще се вдигне .само кнтрабанда такъв износ ,ще им спретнем ,че свят ,ще им се завие и всички сириици ,кюрди и тем подобни ,ще им ги пратим бонус кой с бомбичка ,кой с наркотиче бизнес да въртят в велика европа
30
2
 
4
 
! Отговори
дядо Боцко преди 10 години
Аз съм тотално против всякакъв вид омраза и ксенофобия , но ме боли фара ,че няма да влезем в Шенген. Сега само такива като Бисеров могат да ходят из Шенгеня
29
3
 
11
 
! Отговори
ivan преди 10 години
те не искат шенгенци те искат роби България дава много повече на глупавия евро съюз от колкото взема.колко много помогнаха на фалирала гърция (напълниха им пак кръчмите и казината) а пък българите и румънците кучета ги яли.попиляха всичко докараха ни до просешка тояга с тяхните условия ,хранят ни с ГМО, пестициди и изрезки от старо месо .до кога ,ще траем не знам.народа трае кервана си върви.щом нямаме равни права ,щом нямаме стандарта с средностатистическия европеец какво по дяволите правим там
28
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БАРОЗУ -- СКАПАН ДОЛЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ *** ИЗПЪЛНЯВАЩ ВОЛЯТА НА ГОСПОДАРИТЕ НА ЕС ЗА *** ЗА ЗЕЛЕ НЕ СТАВАЩ НО ВЕЧНО ДАВАЩ ЕДНА ОТ ДРУГА ПО *** И ПО *** ИДЕИВЪРВЕТЕ НА МАЙНАТА СИ С ТЪПИЯ СИ ЕС НЕ НИ ТРЯБВА ШЕНГЕН ЗАП ЕВРОПА СЕ НАПЪЛНИ С ДОЛНИ *** ОТ ЦЯЛ СВЯТ ЗАРАДИ НЕГО СМОТАНЯЦИТЕ ОТ ЕК СА ЗА РАЗСТРЕЛ ЗАРАДИ ТОВА А ИМА ИМНОГО ДРУГИ ПРИЧИНИ .
27
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дреме ми на дедовия за Шенгеня ви
26
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хехе, какво излиза? От Европа не си спазват договора за присъединяване. Ние като не изпълним нещо, веднага с пръчката по ръцете. Сега е времето да се покаже, че мораториумът върху продажба на българска земя трябва да се отстоява и нашите продажници да не се поддават на заплахите от ЕС. Щом тене изпълняват нищо, няма смисъл ние да се навеждаме за всичко.
25
1
 
12
 
! Отговори
мм преди 10 години
стига ни Сирия да влез в Шенген по спешност
24
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е как да ни приемат?Нелегалните работници са по-полезни за западната икономика - работят за по- ниски заплати и без осигуровки.На тамошните честни бизнесмени в законовите държави,нелегалния работник им излиза поне 3 пъти по-ефтино от тяхните.Е как да ни приемат?
23
1
 
6
 
! Отговори
аз преди 10 години
а какво става в Лампедуза? - защо там са ги приели в Шенген?