ЕК не е спирала парите по 2 оперативни програми

Брюксел предупреди за проблеми в работата по тях
Обновена: 19 ное 2013 16:45 | 19 ное 2013 16:44, Елка Василева
12
ЕК не е спирала парите по 2 оперативни програми
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия не е замразявала или прекъсвала разплащанията към България по програмите "Човешки ресурси" и "Развитие на селските райони". Това съобщиха на пресконференция от Еврокомисията, предаде БТА.

Джонатан Тод, говорител на еврокомисаря по заетостта, обществените въпроси и приобщаването Ласло Андор, уточни, че по програмата "Човешки ресурси", осигурявана със средства на Европейския социален фонд, ЕК не е прекъсвала или прекратявала настоящите разплащания (по бюджета на ЕС 2007-2013 г.).

Написахме писмо на българските власти, в което изразихме тревогите си за управлението на Агенцията по заетостта. Тази агенция управлява около 40 процента от средствата по Европейския социален фонд чрез програмата "Човешки ресурси", отбеляза Тод.

Предупредихме българското правителство, че докато настоящите тревоги не бъдат взети предвид, може да има забавяне в утвърждаването на оперативната програма в следващия бюджет на ЕС 2014-2020 година. Току-що Европейският парламент одобри бюджета на ЕС до 2020 г., но ние бихме искали средствата от Европейския социален фонд да могат да бъдат използвани възможно най-бързо. Предупредихме българското правителство, че по отношение на програмата "Човешки ресурси" това може да създаде проблеми при следващия бюджет, докато управленските проблеми относно програмата не намерят решение, добави Тод.

Роджър Уайт, говорител на еврокомисаря по земеделието Дачиан Чолош, посочи, че по програмата за развитието на селските райони положението е сходно. Става въпрос от една страна за техническата помощ, където очакваме някои отговори. Не сме убедени, че някои проекти следва да бъдат разплащани със средства от фондовете на ЕС, заяви той.

В по-общ план става дума за правилото за изразходване на средства за предишните две години, до края на настоящата година.

Съществува опасност, както навсякъде в ЕС, част от средствата да бъдат изгубени, ако не бъдат похарчени до края на годината.

Цитираните от медиите мащаби на тези загуби не са неточни, но основното е, че е отговорност на българските власти да използват тези средства до края на годината. Опитът ни досега показва, че основните разходи биват заявявани в последното тримесечие на годината, затова е твърде рано да се каже дали предстои загуба на средства. Не стои въпросът дали фондовете ще бъдат достъпни, а да могат разплащанията да се извършат до края на декември, уточни Уайт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
2
 
! Отговори
Kit chelin преди 10 години
Нали др. Борисов непрекъснато се хвалеше с усвояването на фондовете. А в действителност се оказва, че доста пари ще загубим. Ако сега беше на власт щеше да ревне до бога, как така един дребен чиновник е криел писма от Брюксел и сигурно Станишев отново ще е виновен. Ясно стана днес по данни на Евростат че над 7 милиарда са харчели над постъпилите приходи бойковите хрантутници и са увеличили с малко повече и държавния дълг. А др. Павлова призна, че и по малко магистрали са построили. Къде са парит
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bravo komunia,do 6 meseca shte sprete vsichki fondove,to za kakvo sa vi kato se krade trudno ottam....Poglednete saita na programa "Transport" naprimer i klicknete na badeshti proekti,stranicata e prazna...
10
3
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
До The kingКаква кръв тече във вените ти?Синя или селска?
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
България беше заедно с Швеция единствената държава в съюза, която нямаше прекъсвания на програми в последните 3 години.
8
16
 
1
 
! Отговори
До 6 преди 10 години
А случайно да си разбрал, че има опасност да спрат еврофондове, поради бездействие и нарушения на калинките по времето на Боко?Има информация в Интернета, потърси и се образовай.Чак после прецени дали да словославиш ГЕРБ.
7
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ха!?!Къде е сега Боко, който се изцепи днес, че ни били спрели парите, да друсне една нова лъжа?Ха да видим какви ще ги усукват от негово име писачите в акаунта му в Интернет...
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тхе кинга, не знам баце герберите ли калинките ли кво са правили ама за четири години не им спряха нито един фонд а откакто тези са на власт пак си караме по старому - спрени еврофондове. Та така.......
5
4
 
9
 
! Отговори
кънчо преди 10 години
ей, платен червен кхмер, навсякъде пишеш едно и също, copy и paste, не ти ли плащат за повече усилия на мозъка?
4
2
 
10
 
! Отговори
кънчо преди 10 години
вие четете статията както Дявола чете Евангелието... я пак я прочетете, БАААВВННООО.. тревогите им, тревоги, не спрени пари, са че поради факта, че само А.З. управлява 40% от парите ИМА ОПАСНОСТ ПАРИТЕ ДА НЕ БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ ДО КРАЯ НА ПРОГРАМНИЯ ПЕРИОД - сиреч, до 31.12.2013..къде видяхте кражби, не прочетохте ли първия абзац.... Европейската комисия не е замразявала или прекъсвала разплащанията към България по програмите "Човешки ресурси" и "Развитие на селските райони"
3
9
 
12
 
! Отговори
The king преди 10 години
А те освен , че обраха държавата, ни обрекоха на спрени фондове и за напред. Е няма повече власт за вас, гербери!
2
6
 
12
 
! Отговори
The king преди 10 години
А резултата е , че всички ние ще плащаме за далаверите на калинките.
1
10
 
17
 
! Отговори
The king преди 10 години
Това е трета програма, по която има опасност да спрат парите. Герберите са се самозабравили в кражбите!