BG гурбетчии в Германия: Робски труд до припадък!

"Дойче веле" вади на показ доклад на социална комисия
Обновена: 2 дек 2013 14:13 | 2 дек 2013 07:08,
190
BG гурбетчии в Германия: Робски труд до припадък!
Снимка: Reuters

Работниците на надница в Германия, пристигнали от България и Румъния, са третирани като роби. Те се трудят при нечовешки условия по 12 часа на ден.

За това съобщава "Дойче веле", като се позовава на доклад на социална комисия, сформирана в Долна Саксония, за да провери при какви условия се трудят новите имигранти.

Един от най-потресаващите случаи, регистрирани при проверката е на работник, чиято смяна продължила 23 часа и 55 минути. Заплащането за този наистина робски труд пък било нищожно - между 3 и 8 евро на час.

От изнесените данни ставало ясно, че правилата били системно нарушавани. Самите договори на работниците и сложната верига от посредници, печелещи на техен гръб, били непрозрачни и твърде съмнителни. След труд до пълно изтощение много от работниците просто не можели да се изправят на краката си.

Дори леглата в общежитията им понякога били разчетени на смени, като в едно се редували да спят по двама-трима души. Гастарбайтерите невинаги получавали и медицинска помощ. Понякога дори не им разрешавали да се отклонят от работа, за да посетят лекар например по време на смяна.

Независимо от всичко това почти никой не се оплаквал, констатира докладът. Основната причина за това била, че хората се страхували да не изгубят работата си.

Авторите на доклада установили още, че тези хора получават писмени указания да укриват истината за своите договори по време на проверки на властите в Германия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
3-8? на час му викате робски труд? Вай, вай, вай, аз по лев на час едвам стигам- не се шегувам, смятам си работните часове сега и съм малко под лев. Работя 10-16 часа на ден ама не съм от София- провинциалист съм. Най-много пари са ми плащали досега гроб да копая, 5 часа 60 лв. 2 компота от праскови и дамаджана кисело вино с магарешки косми стояли под сайванта 8 години, ако може да се вярва на етикетите от лютеница дето стояха по бурканите от компота. Важното е че не съм роб да бачкам за повече
128
5
 
18
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
Да ви пикам на европейските ценности.
127
6
 
14
 
! Отговори
r преди 10 години
до платения драскач златко желев,това е поръчкова статия понеже наближава2014г и опитват да откажат хората да искарат някои лев да си пооправят мизерното положение в скапаната ни държава и ето го слугата драска, но си и глупав та не знаеш и какво пишеш, цитирам; основната причина за това била,че хората се страхували да не изгубят работата си.а защо щото 8е са 16лв и в бг няма как да ги вземат на час.а там спестяват и пращат на семействата си,иначе се връщат пак тук в мизерията
126
6
 
14
 
! Отговори
Bramaputna преди 10 години
Работодател: BMW AGГодишна заплата: 80000?Отпуска: 30+Работно време: 9-17Пей сърце!
125
7
 
13
 
! Отговори
iv преди 10 години
Тия са добре бе.Аз взимам по 2 евро на час в собствената ми държава
124
3
 
26
 
! Отговори
Исмаил преди 10 години
По време на турското присъствие е имало по човечни условия на труд и частна собственост.
123
6
 
28
 
! Отговори
Христо преди 10 години
Така е! Всички скачаме на площадите срещу ГЕРБ, БСП, ДПС,, ама никой не скача срещу чорбаджиите изедници, които ни карат да работим по 12- 14 часа на ден за мижавите 350 - 450 лева. Сами си го правим и сме съгласни да да бъдем роби независимо дали в БГ или Германия. З
122
7
 
12
 
! Отговори
Berlin преди 10 години
Човека написал статията нищо не споменава за Фирмата за която са работили или работят , тaка че тази история може да е измислена , без доказателства как така
121
5
 
20
 
! Отговори
ето преди 10 години
А сирийците у нас врещят за статут и права!
120
2
 
26
 
! Отговори
Сръбско кафене преди 10 години
Така е като не са учили немски преди да заминат за Германия , без немски Ниво C1 точно това се случва с всеки който не говори езика , нищо ново от 20 години насам в Германия , Златко Желев да направи интервю в едно Сръбско кафене в Германия , как Сърби се сдобиват с БГ лични документи за по 1500 евро , ето това е интересна Тема
119
3
 
20
 
! Отговори
info. преди 10 години
Почти всеки българин в Бг е:Турист без пари,в собствената си държава.
118
6
 
20
 
! Отговори
georgi преди 10 години
що не виждам гурбетчий софиянци по европата?
117
2
 
3
 
! Отговори
ДО:132 преди 10 години
Прaв си,другите сa битa кaртa
116
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До добронамереноНемците работеха до 16:00ч и си тръгваха, а ние продължавахми до 18, а понякога и до 19ч. Що се отнася до работоспособността и ефикасността, то всичко е строго индивидуално. Имаше един проход в строежа, през който немците пълэяха на четири крака, а аз преминавах прав носейки две пълни кофи. Освен с немци съм работил и с поляци, чехи, словаци, украинци, арменци, грузинци,турци, ***, албанци и прочее ***, и мога да ти кажа, че ние българите НЕ сме най-големите некадърници.
115
25
 
16
 
! Отговори
из реч нa Волен преди 10 години
"Товa ли е съдбaтa нa Бългaрия,зa товa ли умряхa Ботев и Левски?!Дa бъдем роби нa чужди икономики?!" Плaнът "СИДЕРОВ" срещу колониaлното робство-товa е пътя нa Бългaрия и истинския път! Смятaм ,че нa следвaщите избори трябвa дa дaдем шaнс нa Волен !
114
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До добронамереноБате, одобрявам първата част на коментара ти, но не съм съгласен с послеписа. Работил съм на строеж в Германия, където не знам по каква *** причина нашата бригада 1 българин, 3 бг турци, 1 румънец и 2 босненци(шефа беше босненец) започвахме работа в 7:00ч, докато немците идваха в 8:00, пиеха кафе или закусваха и чак тогава започваха работа. По няколко пъти на ден немците си почиваха, пиеха кафета и се хранеха, докато ние емигрантите работихме много по-дисциплинирано от тях
113
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ама като си дойде бай *** после "новия"мерцедес се представя като аристократ.
112
5
 
13
 
! Отговори
Бат Вал преди 10 години
Търсенето определя предлагането, пазар. А и докато има ***, трябва да има и касапи.
111
24
 
10
 
! Отговори
ГОШО преди 10 години
*** статия.по-*** и от Булгаристания
110
6
 
26
 
! Отговори
istina govorq преди 10 години
AZ RABOTQ V ISPANIA ,TUK HILQDI BALGARSKI JENI SA PODLOJENI NA OTVRATITELNO OTNO6ENIE NA DARTI ISPANSKI BABI4KI ,HRANATA IM E MNOGO MALKO,RABOTQ PONQKOGA BEZ PO4IVEN DEN.TOVA E SITINATA ZA 4UJBINA .AMA ZA SAJALENIE ,KATO V BG E SA6OTO HORATA PREDPO4ITAT DA SA ROBI ZA MALKO POVE4E PARI .