BG гурбетчии в Германия: Робски труд до припадък!

"Дойче веле" вади на показ доклад на социална комисия
Обновена: 2 дек 2013 14:13 | 2 дек 2013 07:08,
190
BG гурбетчии в Германия: Робски труд до припадък!
Снимка: Reuters

Работниците на надница в Германия, пристигнали от България и Румъния, са третирани като роби. Те се трудят при нечовешки условия по 12 часа на ден.

За това съобщава "Дойче веле", като се позовава на доклад на социална комисия, сформирана в Долна Саксония, за да провери при какви условия се трудят новите имигранти.

Един от най-потресаващите случаи, регистрирани при проверката е на работник, чиято смяна продължила 23 часа и 55 минути. Заплащането за този наистина робски труд пък било нищожно - между 3 и 8 евро на час.

От изнесените данни ставало ясно, че правилата били системно нарушавани. Самите договори на работниците и сложната верига от посредници, печелещи на техен гръб, били непрозрачни и твърде съмнителни. След труд до пълно изтощение много от работниците просто не можели да се изправят на краката си.

Дори леглата в общежитията им понякога били разчетени на смени, като в едно се редували да спят по двама-трима души. Гастарбайтерите невинаги получавали и медицинска помощ. Понякога дори не им разрешавали да се отклонят от работа, за да посетят лекар например по време на смяна.

Независимо от всичко това почти никой не се оплаквал, констатира докладът. Основната причина за това била, че хората се страхували да не изгубят работата си.

Авторите на доклада установили още, че тези хора получават писмени указания да укриват истината за своите договори по време на проверки на властите в Германия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
11
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С 2000 евро месечно, из шенегенските държава се живее като с 1000-1500 лева тук. Тук повечето не плащат наем, а и като цяло цените ни са по-ниски. Сега, такава заплата от 2000 евро за нашенеца е трудно постижима, особено в началото. За квалификация не говорим, защото там признаването и е трудна работа. Изобщо отиването и живота из "ония" държави е тежка мисия. Не блъскайте плюсовете на тези които ви убеждават колко гот е на запад, а идете и вижте. Не трошете мостовете назад.
108
5
 
35
 
! Отговори
БКП-враг на народа преди 10 години
Като няма държава, която да се застъпва за нас, ще ни третират и унижават като роби от тук, до края на света.
107
10
 
39
 
! Отговори
До Габриела преди 10 години
Много интересно мнение, защото ситуацията при мен е същата! Явно тук пишат много, които си нямат идея, какво е в чужбина, или такива които се прекланят пред чуждото и плюят по своето, родното. А в същото време висят из българските сайтове. Някак не се връзва. И аз бих се върнал по всяко време в БГ, защото това си ми е родината и камъка си тежи на мястото. Винаги ще се чувствам душевно най-добре у нас. В чужбина човек си остава цял живот чужденец и човек втора ръка.
106
6
 
70
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 10 години
ХА, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ КАК Е? ПОЧТИ ВЪВ ВСИЧКИ ЧАСТИ ФИРМИ СЕ РАБОТИ ПО 10-12 ЧАСА ПРИ НАДНИЦА ОКОЛО 20-25 ЛВ. РАЗДЕЛЕТЕ ГО ТОВА НА 10-12 ЧАСА И КОЛКО СЕ ВЗИМА НА ЧАС??? ОКОЛО 2-2,50 ЛВ. И КАКВО ИЗЛИЗА, ЧЕ НИЕ СЪЩО СМЕ РОБИ В СОБСТВЕНАТА СИ СТРАНА. НЯМА ДА ПИША ЗА ХОРАТА БЕЗ ТР.ДОГОВОР ИЛИ ЗА ТЕЗИ КОИТО ГИ ОСИГУРЯВАТ НА 4 Ч...ЩЕ СМЕ РОБИ ДОКАТО ВСИЧКО ТОВА НЕ СЕ КРИМИНАЛИЗИРА И ВСЕКИ НАРУШИТЕЛ... В ЗАТВОРА. ВСИЧКИ ЗАПЛАТИ НА СВЕТЛО ИДА СЕ ИЗПЛАЩАТ РЕДОВНО.
105
13
 
25
 
! Отговори
Габриела преди 10 години
Ама много ми е интересно как всички работите по чужбина и не искате да чуете за България,а висите само по бг форумите.Нямате ли приятели,соц.живот тамошна преса.....Аз може да съм в чужбина,но си чета бг.преса,защото си обичам България,интересувам се какво става и искам да се върна.
104
6
 
17
 
! Отговори
boza преди 10 години
Vseki si e nameril nachin da si izkarva hljaba . Za men nay -gorchiv beshe Bulgarskijat , ta zatova si dignah bagazha i zaminah navun . Tova koeto go pishe gore sum go vizhdal , ama ne slagayte vsichki pod edin znamenatel . Koyto uspja da izlezne mezhdu 1998 -2002 navun , veche se e uredil i prez um ne mu minava da se vrusta . Tova gore se otnasja za hora s niska kvalifikacia i neznaesti ezika .
103
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ами аз отивам да работя в Австрия за 1300 евро на месец, туко що завършил студент. Там ми плащат пълни осигуровки и застраховки. Тук най-доброто което мога да работя е 700 лв на месец. Осигуряват ме на 350 лв на месец. Отпуските с мъка си ги взимам, докато там е закон.Все пак на всякъде е различно. За мен, лично, условията тук са в пъти по лоши от там.
102
5
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За разлика от България обаче, ако работникът отиде и се оплаче в местната агентура, такива чудеса ще се случат на работодателя, че място няма да си намери и ще му пращат проверки по 365 пъти годишно. С робите ще се отнасят като с роби, докато сами не започнат да си търсят правата.
101
5
 
46
 
! Отговори
Ива преди 10 години
Нищо чудно, напълно си го представям. Работници са научени в България да работят без договори, без осигуровки и по колкото часа на ден им кажат. Не си знаят правата и не си ги търсят. Ако им платят, добре, ако не - псуват и толкова. Работят при същите условия както в България, само за малко повече пари. Това си е робска психика и работодателите навсякъде биха се възползвали, не само в Германия.
100
6
 
48
 
! Отговори
тя преди 10 години
До къде ни докараха крадливите политици . Българите сме най- бедни и затова ни третират като роби, защото знаят , че в България сме още по- зле.
99
16
 
25
 
! Отговори
До До 95-Сидеров преди 10 години
АТАКА да управлява!?!?Ето това ще е краят на България....
98
7
 
40
 
! Отговори
читател преди 10 години
Може и така да е, за тези които получават 300-400лв в България, или за въпросната смяна изкарват месечната си заплата тук.Който е квалифициран, работи на светло , в порядъчна фирма,с осигуровки и данъци, ползва всичко онова което имат и местните работници.Ама за това се иска свободно владеене, писмено и говоримо на 1-2 езика, и така за кеф 1-2 дипломи от добри университети.Ето защо добрите и кадърните са там, с къщи ,коли и т.н., почивки по курортите на света,но не и тук!Пиша за моите деца!
97
2
 
1
 
! Отговори
Dublin преди 10 години
До Яни НиколаосGledai da ne te zakopame u osnovite...
96
6
 
50
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Естествено е да има такива робски работи. Да не мислите че и в БГ ги няма?Ама защо веднъж не направиха интервю с успял емигрант от 20 години, който си има къща (изплатена) кола и децата му учат в частно училище? Защото скапаните вестници са пропагандни инструменти за това. А каде е смисъла незнам. Българите които отиват с очаквания за червен килим и замерване с пачки от летището ще се върнат така и така. Останалите си правят проучването и не се водят по такива статии. Пълна глупост.
95
5
 
4
 
! Отговори
До хахахахахах преди 10 години
*** - по-*** - 104 !Дали българския вестник е източника!? Я чети по-съсредоточено написаното! Дали не изниква името на една известна немска медия?
94
4
 
32
 
! Отговори
до 108 преди 10 години
ти ако вярваш на сидеров си много зле.аз съм свидетел как си сложи в джоба 200 000 евро когато продаде евродепутатското място на слави бинев.за нас имаше една почерпка в славянска беседа,другото всичкото в джоба .същото ставаше и със субсидията.въобща тарикат е от класа,ама и балъци има много
93
3
 
27
 
! Отговори
ico33 преди 10 години
До DEVSADIVTAMEНе знам за големите фирми дали имат споразумение за ниски заплати ,но аз съм собственик на малка фирма с 10 човека и нямам такова.Искрено се надявам да дойде времето ,когато ще мога да си позволя не най високата заплата да ми е 900лв. а най ниската да е толкова .
92
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Robite na EU...Obre4en narod,ot vekove...
91
21
 
8
 
! Отговори
До До 95-Сидеров преди 10 години
Колко си ***! Това за да стане АТАКА трябва да УПРАВЛЯВА! Прочети програмата на Сидеров - става дума за спиране на изтичането на 30 МИЛИАРДА всяка година от ръцете на българите в западните джобове! Вдигането на заплатите едновременно ще бъде съпроводено с куп други мерки които да спрат "кръвотечението". Как виждаш най-голямата герб да гласуват за тези мерки а управляващите бсп и дпс да ги въвеждат ?!Ти въобще можеш ли да си представиш в мозъка за какво става дума и какво са 30 МИЛИАРДА годиш
90
6
 
50
 
! Отговори
ДЪБЛИН преди 10 години
Напълно подкрепям 104-аз съм от 15 год в Ирландия,и тук е така-вярно работи се здраво и отговорно и най вече ПРОФЕСИАЛНО,но няма българските пристотии,полуграмотни мутри-работодатели,имаш ли образование,умения и език-растеш в работата и си доволен-всичко друго е лъжи и манипулация-в края на краищата не може да си полуграмотен връзкар от България,дощъл тук с купената си диплома и с 50 думи в речника си по английски и да очакваш да живееш и получаваш по тукашния стандарт-просто не е за всеки.