Обратно броене преди вдигане на ограниченията за българи в ЕС

Страховете във Великобритания от имигрантски наплив не спират
Обновена: 31 дек 2013 12:58 | 31 дек 2013 10:19, Камелия Цветанова
158
Обратно броене преди вдигане на ограниченията за българи в ЕС
Снимка: Ройтерс

От утре, 1 януари, българите и румънците ще могат да работят свободно в целия Европейски съюз, съобщават световните агенции.

Договорите на България и Румъния за присъединяване към ЕС даваха право на старите 15 държави членки на Съюза да наложат ограничения за срок от не повече от 7 години пред достъпа на граждани на България и Румъния до трудовите им пазари. От утре този срок изтича и българите и румънците вече няма да имат нужда от разрешително за работа в друга страна членка на ЕС.

Перспективата, че гражданите на България и Румъния ще се конкурират свободно на пазарите на труда с местните работници се посреща с безпокойство в някои страни членки, предава БТА.

Страховете, че бедните имигранти от Източна Европа може да се превърнат в бреме за социалните системи на някои страни членки, се оказаха най-силни във Великобритания, където от днес гражданите на ЕС, които търсят работа в Обединеното кралство няма да имат право на помощи за безработни през първите три месеца от престоя си.

Ако не успеят да докажат, че имат реални шансове да си намерят работа, безработните чужденци ще бъдат изпращани обратно в страните си на произход.

По-малко от ден преди вдигане на ограниченията пред българите и румънците на европейския трудов пазар темата остава актуална в британските медии.

Ще ни залее нова вълна от мигранти, за което никой от нас във Великобритания не е гласувал, пише британският в. "Експрес".

Защо България и Румъния искат да приемем техните роми, допълва в друга статия изданието, прогнозирайки, че към Великобритания ще се насочат именно роми от двете най-бедни страни членки на ЕС.

Българите и румънците ще дойдат във Великобритания, защото това е най-доходоносната страна в ЕС за тях, подчертава в трета статия вестникът. Румънец или българин, който живее сам, ще спечели във Великобритания почти пет пъти повече пари, отколкото във Франция и Германия, дори и ако получава средната за страната заплата. Женен работник с две деца ще бъде пък шест пъти по-богат във Великобритания, отколкото в Италия или Испания, благодарение на такива облаги като данъчните кредити, допълва изданието.

Допълнителни два милиона имигранти от Румъния и България са на път за Великобритания, пише "Дейли стар".

Единствено оценката на емисията Ай Ти Ви нюз на телевизия Ай Ти Ви е положителна. Медията се позовава на Лондонската търговска палата, според която българите и румънците имат познания, които нямат младите британци и така ще съумеят да запълнят недостига на подготвени кадри, от които се нуждае британският бизнес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
15
 
! Отговори
tt2 преди 10 години
Нелегална работа в германия - да да - който не я е работил тая работа - той знае. Нелегално почти никой не иска да те вземе - 50000 глоба за работодателя ако го хванат - за това основно разни *** - турци, албанци, българи вземат такива хора и обикновено не им плащат.
66
3
 
18
 
! Отговори
az преди 10 години
А дано *** да се изнесат на там.
65
2
 
8
 
! Отговори
данъците от Заплатат преди 10 години
Нелегална работа в Германия е по на далавера ако е за малко 3-6 месеца , заради данъците от Заплатата които са към 300 евро на месец ,пак и такива нелегални са нейнтегрирани в Обществото така че нема къде да харчат пари освен некои хазартни типове
64
2
 
15
 
! Отговори
Всичкото сиган преди 10 години
с еднопосочен билет към земите на Нейно Величество. Ваш...та... ингилизка
63
8
 
14
 
! Отговори
bylgarin преди 10 години
аз искам да си остана в българиа,тука да ми израснат децата ,искам да имам сигурна работа .аз не искам да робувам във евроапа не искам да живея във мечти и илюзии .тука е моят живот всичко което имам.аз няма да избягам ,ще остана тук и ще се боря .най лесно е да се откажеш и да избягаш но аз съм сам ,явно не са останали българи мислещи като мен ,всички ли се обезверихте ,всички ли изгубихте надежда .може би да .не се научи българина да казва НЕ и прие робството наказание за това ,че не бяхме ед
62
0
 
16
 
! Отговори
йованчо преди 10 години
Искам да пожелаея на Бай *** чорбаджията да опре до услугите на мургавелниците за IT специалисти, архитекти и доктори. Ако наистина сте специалисти в нещо и знаете език пробвайте навън. Много е трудно, но в момента в който започнете нормална работа по това за което сте учили се озовавате в съвсем различен свят с невероятни възможности.
61
1
 
28
 
! Отговори
Peshonizer преди 10 години
"Защо България и Румъния искат да приемем техните роми..."Как така "ромите" са "наши"?!? Купили ли сме ги? Щото ако е така, искаме да направим рекламация на продавача...
60
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хитлер не можа да ги превземе,но ние ще го направим.Грабвайте телата!
59
2
 
19
 
! Отговори
Сандо преди 10 години
треперете островни пещерасти, идваме всички да ви изядем с парцалите !!!
58
2
 
58
 
! Отговори
бивш гурбетчия преди 10 години
Българските и британски медии може да си пишат каквото си искат,но истината е ,че тези които искаха да емигрират за да работят там,отдавна са го направили.Британците всъщност ги е страх от нашите и румънски ***,които единствено искат да взимат помощи и да крадат.*** си е ***, навсякъде по света са едни и същи и още 2 хил. години няма да се интегрират в никое общество
57
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тази новина не ме радва ,защото тука имам семейство имам две деца на 9г и на 5 год къде да ходя да емигрирам ,къде да помъкна тези деца ,кой ме чака там с отворени обятия ,тия *** политиците трябва да разберат ,че това че българите се чудят на кого да отидат да слугуват в чужбина не е решение на проблема Искам да си гледам децата в България а не да ги оставя тука на бабите и да замина ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ НЕДЕЙТЕ МЕ ПРИНУЖДАВА ДА ЗАРЕЖА ВСИЧКО
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не мога да разбера как на времето ни наложиха да уеднаквим цените в хотелите си и да няма цена за българи и цена за чужденци, а те защо не заплащат труда на хората еднакво. защо на чужденците плащат по-малко. На нас ни налагат какви ли не идиотии, а те се имат за някаква друга класа която не трябва да се съобразява с никого.
55
3
 
7
 
! Отговори
Berlin преди 10 години
Специално в Германия добра зaплата получават само висококвалифицирани специалисти в IT индустрията и то доказани с годините , имам предвид стаж , всички други под това ниво са просто на изживяване , като си платиш наема пътни разходи и храна нищо не остава , рядко има нелегални работници които обаче не плащат данъци да спестят наистина някои лев за кола втора употреба
54
2
 
15
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
До момента 46 "Баща" е дал най-смисленото и разумно мнение. Прав е, че не може цял живот да се бориш с вятърните мелници, надявайки се на по-добро за теб и децата ти, защото живота си тече, а това време пропиляното в напразни надежди никой няма да ти го върне или обезщети за него.За това най-разумното и правилно нещо, което можете да направите е - образовайте се, квалифицирайте се, преквалифицирайте се, учете езици и вървете зад граница. Там все някой някъде някога ще ви оцени.
53
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен 1 преди 10 години
Аз нямам мераци да ходя никъде, а българския чорбаджия скоро ще яде сопата, заради отношението към хората и съсипването им....*** прати децата си да учат в чужбина, благодарение на кървавата пот на бедните хора
52
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Силно се надявам БСП-то ,която вече няколко пъти управлява България през демокрацията ,този път направи нещо смислено и добро за страната ---Но,едва ли пак много непочтенни,недобросъвестни хора има в партиятаУСПЕХ НА ВСИЧКИ КОЙТО МИСЛЯТ ДА ЕМИГРИРАТ въпреки ,че не народа трябва да бяга ,а политиците
51
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 60Те ако са мързеливи както ги изкара, няма да могат да си поддържат този стандарт на живот и тази прецизна инфраструктура, бе човече. Кого се опитваш да заблудиш???
50
6
 
17
 
! Отговори
До 59 преди 10 години
Ти работил ли си в Германия, щото аз студентските си години ги изкарах там и съм видял колко са работни, ако визираш старите германци прав си, обаче младите за нищо не стават.Това с германския работохолизъм са стари лаври, в момента работя с партньори в Германия и като ги видя колко са работни и колко са прилежни, да съм им шеф 100 пъти да съм ги уволнил.
49
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
29 млн. българи и румънци са пристигнали и чакат по британското крайбрежие да нахлуят на острова в първата минута след Нова година и да опоскат британските социални фондове.
48
6
 
24
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Европа е време да бере плодовете на това, което зася. А какво зася? Ами разбиване на икономиката ни, на образованието ни, съсипване на селското стопанство, изобщо разсипия за България. Това пося Европа с империята наречена ЕС. Затова сега хората ще отидат при тях, там да живеят по техните стандарти. Сега съжалявате май, ама вече е късно чадо, мандалото хлопна!!!!