ЕС налага санкции на Украйна

Мерките: забрана за доставка на оръжие, визови ограничения и замразяване на авоари
Обновена: 20 фев 2014 22:08 | 20 фев 2014 19:48,
84
ЕС налага санкции на Украйна
Снимка: Reuters

Европейският съюз въведе срещу Украйна "целеви визови санкции и забрана за доставяне на оръжие", заяви след извънредна среща на външните министри от ЕС за Украйна днес върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, цитирана от ИТАР-ТАСС, предаде БТА.

"В условия на ескалация на насилието Съветът на ЕС прие решение да въведе целеви визови санкции, а също да замрази финансовите активи на отговорните за това насилие. Освен това приехме решение за прекратяване на разрешителните за доставка на военна и полицейска техника", каза Аштън.

ЕС смята, че трябва да се извърши независимо разследване на ситуацията в Украйна и виновните да бъдат наказани, отбеляза европейският първи дипломат.

Според Аштън протестите в Украйна имат мирен характер и не бива да бъдат сравнявани с размириците в Босна и Херцеговина в началото на февруари, при които пострадаха над 300 души.

Външните министри от ЕС се споразумяха "онези, чиито ръце са изцапани с кръв" в Украйна, да бъдат лишени от визи и да се замразят авоарите им, заяви италианският външен министър Ема Бонино.

"Отговорността за насилието пада върху украинските власти, но не можем да пренебрегнем наличието на екстремистки групи и внедрени лица. Вземаме на прицел всички, чиито ръце са изцапани с кръв", подчерта тя.

Бонино призова за "критичен диалог" и с Русия. "Основният приоритет обаче е (Украйна) да не се взриви", изтъкна тя,

Бонино поясни, че това споразумение е било постигнато и със съгласието на министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша, които останаха в Киев, за да преговарят с украинския президент Виктор Янукович.

"Решението е да действаме много бързо в следващите часове за визови ограничения и замразяване на авоарите на онези, които са извършили насилието", каза Бонино.

Още по темата
 По-рано стана ясно, че министрите на външните работи на Франция, Германия и Полша Лоран Фабиюс, Франк-Валтер Щайнмайер и Радослав Шикорски са предложили план от три точки за разрешаване на кризата в Украйна, предаде ДПА, като се позова на представители на европейската делегация.

Пътната карта предвижда преходно правителство, конституционна реформа и парламентарни и президентски избори.

Междувременно Белият дом заяви, че е скандализиран от стрелбата на силите на реда срещу протестиращи в Украйна и още веднъж призова президента Виктор Янукович да изтегли милицията от центъра на Киев, предаде Франс прес.

"Възмутени сме от кадрите, на които се вижда как силите на реда стрелят с автоматично оръжие срещу сънародниците си", каза говорителят на президента Барак Обама Джей Карни. Той призова украинската армия да не се меси в конфликта, който би могъл да бъде разрешен с политически средства.

Белият дом заяви, че САЩ ще работят с европейските си съюзници, за да бъдат потърсена сметка на отговорните за насилието в Украйна. Белият дом призовава за диалог между правителството и протестиращите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: УкрайнаЕСсанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
21
 
! Отговори
Трета вежда преди 10 години
Украйна не е Гърция или България. Там не минават толерастките номера на ЕС.
31
1
 
22
 
! Отговори
Абориген преди 10 години
И как ще ги наложите тези санкции се пита в задачата ??
30
1
 
32
 
! Отговори
varg преди 10 години
На Турция ги наложете тия санкции на Турция,че заробват страна членка на вашия съюз.
29
3
 
25
 
! Отговори
Няма как преди 10 години
Чернокожа в голямата си част Франция , ИСЛЯМИНИЗИРАНА В ГОЛЯМАТА СИ ЧАС ГЕРМАНИЯ, потънал в космически дългове незнаеща дори и картата на света хамерикуния да ддиктуват ГАЗТА И ВОЛЯТА НА СЛАВЯНИНА ЗА ЖИВОТ, няма как да диктуват на ИНДИЯ иВЕЛИК КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ, няма как да диктуват на свободните народи кто не могат да го правят дори с ВИЕТНАМ и АФГАНИСТАН , те Губят и ние сме с тях..
28
0
 
17
 
! Отговори
криви сметки преди 10 години
И докато санкциониращите мерят с двоен аршин,кое е в ционистки интерес първо,чичо Путин взе,че сключи по молба на египетския Сиси голяма военна сделка,защото гледа интереса на Русия първо и малко пообърка сметките на хиените виещи срещу Мечо,ха,ха!
27
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
русия ще свали предпазителя на калашника ес да внимава какви ги дрънка
26
2
 
31
 
! Отговори
Полковник от ДС преди 10 години
Чиновниците от ЕС вече съвсем са изтрещяли от дрога и алкохол и действат доста неадекватно. Най- много да наложат санкции на дедовия.
25
1
 
11
 
! Отговори
защо се крие преди 10 години
Същите не наложиха санкции на Египет,когато бяха избити някокостотин седящи демонстранти защото исраел лобираше за египетския режим.Йерусалим пост"Експерти:Исраел трябва да лобира за Сиси -но тихо"
24
2
 
29
 
! Отговори
varg преди 10 години
Ще съжалявате бе.Помнете ми думите.Ще си платите за всеки погубен човешки живот.Един ден Америка ще гори.
23
2
 
28
 
! Отговори
Чорбаджия преди 10 години
ЕС да внимава със санкциите, защото получава газ от Русия, който минава през Украйна. Много глупаво решение самото повдигане на въпроса за санкции.
22
19
 
5
 
! Отговори
украйнец преди 10 години
Всичко е ясно,Янокович ще здаде власта и ще си плати за жертвите
21
6
 
34
 
! Отговори
Сивия преди 10 години
ЕС няма никакво право да се меси във вътрешните работи на суверенна държава.
20
1
 
6
 
! Отговори
do 21 преди 10 години
ti si za pregled be nenormalnik
19
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Визови ограничения и сега има, докато Украйна може да блокира газа за ЕС. Русия винаги ще поддържа Украйна срещу блокадата.
18
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За всичко е виновен Ленин и неговата революция
17
21
 
5
 
! Отговори
ПУТНИКОВИЧ преди 10 години
АЗ СЪМ БОГА НА УКРАЙНА!!!!!!!!!!!АЗ ЕДНОСТРАННО РЕШАВАМ ЗА НАРОДА!!!!!!!!РЕФЕРЕНДУМИ НЕ ПРИЗНАВАМ ТУК СЕ СЛУША САМО ВОЛЯТА НА *** ТЯ Е КАТО ПИСАН ЗАКОН!
16
5
 
31
 
! Отговори
тя Мечката се преди 10 години
събуди, Олимпиадата свършва, и кранчето с газта, и атомното оръжие, и най страшната Армия и парата са в Русия, и ядоса ли се мечката няма спиране и никакви гей войничета и политичета не могат да я спрат.. а за нас видяла жабата че подковават вола и тя си вдигнала лапичката, циганизарана българия има мнение , ха ха ха ха..
15
5
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 10 години
до 7....Демокрация е много хубава дума,дава ти се шанс да избереш пътя,но ти избра пътя на изток към Европа и за това си най бедения Европеец....като се замисли човек така ти се пада
14
8
 
3
 
! Отговори
ПУТИН преди 10 години
ДА НЕ СТЕ ПОСМЕЛИ ДА ПОЧУКАТА Е НА МОЯТА ВРАТА!АЗ СЪМ ВАШИЯ КГБ БКП ДИКТАТОР!!!ДА НЯМАТЕ ДРУГИ ДИКТАТОРИ ОСВЕН МЕНЕ !!!
13
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това което се случва в украйна ще отвори очите на заблудените българи за истинското лице на ес и сащ.русия ще спечели тази *** игра заложена от ес.украйна няма да стане троянски кон и няма да влезе никога в ес.призовавам мераклиите в украйна за еврочленство да дойдат да живеят у нас.ще бъдат ужасени на мига.