Стрелецът от Брюксел още е на свобода

Самоличността му засега не е установена
25 май 2014 15:49, Елка Василева
3
Стрелецът от Брюксел още е на свобода
Снимка: Reuters

Стрелецът от вчерашния атентат срещу Еврейския музей в Брюксел още е на свобода и самоличността му не е установена, съобщи Белгийската федерална прокуратура.

Предстои негов фоторобот да бъде представен пред обществеността по-късно днес, тъй като следователите разполагат със снимки и видеозаписи от мястото на инцидента. Прокуратурата призова за съдействието на свидетели.

Заловеният вчера мъж, заподозрян първоначално в съучастие, е получил статут на свидетел и е освободен. Все още не всички семейства на жертвите са уведомени по каналния ред.

Още по темата

От прокуратурата уточниха, че една от трите жертви е французойка - вероятно това е жената, сътрудничела на доброволни начала в музея. Белгийски гражданин на 23 години, портиер в музея, е приетият в болница с опасност за живота. По-рано БТА съобщи, че останалите две жертви са еврейски туристи от Тел Авив.

Прокуратурата пояснява, че от иззетите записи е очевидно, че нападателят е бил "добре подготвен", вероятно е действал сам и е въоръжен. Федералното обвинение не потвърждава, че в случая става дума за антисемитско действие. Вътрешният министър Жоел Милке снощи определи нападението като антисемитски терористичен акт.

Според експерти в борбата с тероризма случаят напомня на действията на Мохамед Мера във Франция преди две години, когато той застреля три деца и мъж пред еврейски колеж в Тулуза. По тяхно мнение подобно нападение може да бъде свързано или с представители на десните партии, или с ислямистки групи.

Ислямистите изглеждат по-вероятен виновник, тъй като атентатът бе извършен в деня преди изборите за Европейския парламент, а това съвпада с техните възгледи срещу демократичния обществен ред.

Експертите са на мнение, че Белгия е изправена пред една от двете най-големи опасности в областта на тероризма, които са взимането на заложници или терорист на свобода. В случая терористът е все още свободен и това прави опасността от ново нападение непосредствена.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Не е нужно да се убиват жиди непременно пред входа на еврейския музей. Една бомба в европарламента ще избие само евреи. Арабите го знаят но са по тлупави и от ***.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако не успеят да открият бързо някой виновен, Нов Йерусалим= Лондон и сиамския близнак САЩ може да им обявят война. Всички може да измрат, но еврейн може само от старост, преяждане и завист да умре, иначе се нарича атентат и престъпление! Никакъв паметник на убиеца нито празници за умрелите- не на тероризма, иначе ша ме банят