България ще подкрепи Кристалина Георгиева за дипломат №1 на ЕС

Орешарски се срещна с Юнкер в Брюксел
Обновена: 17 юли 2014 09:46 | 16 юли 2014 21:49, Елка Василева
201
България ще подкрепи Кристалина Георгиева за дипломат №1 на ЕС
Срещата на Пламен Орешарски и Жан-Клод Юнкер. Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски съобщи, че тази нощ България ще подкрепи Кристалина Георгиева за върховен представител на ЕС по  външната политика и сигурността. Той заяви това пред български журналисти в Брюксел преди дискусията по този въпрос в Европейския съвет, предаде БТА.

Орешарски посочи, че предстои сложна дискусия - освен по персонални кандидатури, високите постове ще се разпределят и по политически семейства. „Нашата комисарка има шансове да бъде номинирана за върховен  представител на ЕС. Въпросът е как ще протече дискусията и дали няма решаващо да бъде политическото семейство“, каза Орешарски.

Още по темата

„Ще подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева и ще направя, каквото зависи от мен, за да бъде номинирана след това. Но до голяма степен зависи не само от нейните персонални качества, в които не се съмнявам и ще ги подчертая, но и от разпределението на постовете сред политическите семейства“, уточни премиерът.

В отговор на въпрос той поясни, че няма мандат да предложи Георгиева за какъвто и да било пост, но че за този ще я подкрепи. „Ако днес изгубим тази битка, ще се борим за добър портфейл или за добър ресор в ЕК, независимо кой е българският еврокомисар. Не изключвам и госпожа Георгиева. По-важен е ресорът, а не толкова кой е кандидатът, без да подценявам и второто“, заяви Орешарски.

„По-логично е редовно правителство да направи номинацията. Доколкото следващото редовно правителство ще бъде сформирано вероятно след средата на октомври, когато вече е безкрайно късно, ще се постараем до края на месеца да направим номинация. Не е фатално, ако се забавим като държава, но не е хубаво“, коментира премиерът.

Той заяви, че ще има консултации с партиите за това кой да бъде българският еврокомисар. „Добре е те да се проведат до края на месеца“, добави министър-председателят Орешарски.

По-рано днес Пламен Орешарски се срещна с избрания бъдещ председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Двамата  са коментирали приоритетите, представени вчера от Юнкер и са разговаряли по въпросите от дневния ред на днешния Европейския съвет.

По повод тази среща Орешарски уточни, че двамата са коментирали желанието на Жан-Клод Юнкер новите еврокомисари да бъдат излъчени до края на юли. На този етап доста малко страни са номинирали кандидати, повечето коментират потенциални номинации, отбеляза премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
0
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
Сега разбрахте ли българи в какво положение сте или още ви трябва за да го разберете? Всички вие смятате Кристалина Георгиева за жалко подобие на личност но излизат няколко чиновника и казват от името на вас 6 милиона души, че вие подкрепяте Кристалина Георгиева.Това ще продължава и по-лошо ще става ако не се надигнете и не го прекратите веднъж завинаги.
104
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сталинясалата ще ни вкара в пътя. :D
103
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сталинка щи направи всичко необходимо! Ще се погрижи за бежанците,за ***,за някое бедствие в Централна Америка,за флората и фауната,но не и за България и българите.Все пак това е човекът,който каза че арабските камилари ще ни подобрят генофонда.Салют Сталинке!
102
2
 
2
 
! Отговори
valenty преди 9 години
"България ще подкрепи Кристалина Георгиева......."Повръща ми се от тази вече. Ще ни досъсипе. Дасно се задави от лакомията си.Ще повярвам на думите и , когато дойде да живее в България като средностатистчески българин със средностатистческа заплата.
101
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много ми е неприятно, когато някое *** говори от името на Българиея и българите.Аз също съм България и не подкрепям тази мазна Сталина, която , вероятно е дебелогъзо ченге от време оно.Тя има гримаса, не усмивка! Това, че ходи при бедстващите, не значи, че помага.Сталина, кога си Сталина, кога си Подлогина?
100
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това си е мнение на Орешарски. Хората не я искат, даже не е ходила и на избори да я избират.
99
1
 
4
 
! Отговори
нима преди 9 години
Коя България?
98
1
 
6
 
! Отговори
citizen преди 9 години
Ако попиташ някой от безработните ***, които киснат по цял ден тук и пишат глупости - "кой е подходящ за еврокомисар?", ще получиш в отговор овчо мълчание и празен поглед...
97
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колко много *** има тук. Някой защитавал Орешарски... абе колко трябва да аси глупав та да го защитаваш...Кристалина била бабка и още не знам си к'ва. Ами оная Бокова каква е? Майка на автокрадец. Бойко бил пожарникар... е добре *** е, а Станишев какъв е бил? Какъв трудов опит има? Кога е работил с обикновени хора като всички нас?
96
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази Сталинка какво направи за БЪлгария знае само YES SIR и каквото и наредят .....по-добре италянката
95
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ***.БГДОНОСИТЕ ГИ ПРАВИ ОНАЯ КУКУМЯВКА ОТ БКП / БСП ЙОТОВА , АКО НЕ ПОМНИШ ...
94
6
 
14
 
! Отговори
ТРОЛ.БГ преди 9 години
Аз ще гласувам за Бойко Борисов да стане евро комисар по пожарникарските науки по точно по запалване на интриги и донасяне на доноси по Бг
93
2
 
6
 
! Отговори
677 преди 9 години
Измислих начин как да се отървем всички Българи от мъките. И без това няма изход от тези *** ,убийци и крадци които вече 24 ни унищожават като хора и Народ. А и те се канят да го правят за винаги. Изход няма !!! Предлагам да последваме учението на Богомилите. Тоест, да не се размножаваме ,а по смелите да Сибир теглим ножа. Тогава нито ток,вода,фанъци, парно и пари в банките им ще има.
92
6
 
24
 
! Отговори
льжата преди 9 години
Аз гласувам против Нея.
91
5
 
25
 
! Отговори
ЕЕЕХ! преди 9 години
ЕХ ОРЕШАРСКИ ИЗБРА СЪСТУДЕНТКАТА СИ НО ИМАМ ВЪПРОС ; КАКВО ТАЗИ ЖЕНА Е ПОМОГНАЛА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ ГОДИНИ??????????????????РАЗОЧАРОВАХ СЕ ОТ ОРЕШАРСКИ А ТОЛКОВА МНОГО ГОЗЩИТАВАХ Ж А Л К О !!!!!
90
13
 
18
 
! Отговори
Отврат! преди 9 години
Станишев ми е супер, супер противен, но е за предпочитане пред тая гнусна баба.
89
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-после нещо разумно. Направо да не повярва човек, че това се случва. Кристалина Георгиева добре представи България в ЕС. Хубаво е да ценим достойните си хора.
88
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой, кога пита българския народ дали е съгласен да го представлява Сталинка в ЕК, КОЙ, КОЙ, КОЙ?
87
5
 
4
 
! Отговори
колио преди 9 години
До странджата умнико кристилинка спра трьтките на всички бьлгари през 96 гНа сини червени и шарени.Но на теб ти е спрала и празната глава.
86
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма Шансове.. Ще сложат някой от много русофобска нация.. Карл Билд външния министър на Швеция.. Който иска да унищожава православието , което било основна заплаха за западната демокрация..