Българите недоволни и от живота, и от управлението

Евробарометър: 93% смятат, че качеството им на живот е лошо
Обновена: 25 юли 2014 18:00 | 25 юли 2014 18:00, Веселина Йорданова
78
Българите недоволни и от живота, и от управлението
Снимка: архив, БулФото

Повечето европейски граждани вярват, че кризата и безработицата са преминали връхната си точка, нараства и броят на тези, които очакват подобрение през следващите 12 месеца.

Според последното изследване на Евробарометър, направено след европейските избори, значително повече хора от преди – 42%, вярват, че техният глас има значение в Европа, предаде БНР.

В България е регистриран същият процент, страната ни обаче отново се откроява с недоволство от живота и управлението и песимистични очаквания за бъдещето.

Качеството на живота у нас е лошо, смятат 93 на сто от българите, също толкова не са доволни от икономическата ситуация в страната, а 95%  - от трудовата заетост.

56 на сто от сънародниците ни не са доволни и от живота си като цяло, като по този показател леко ни изпреварва единствено Гърция. Същият е и делът на хората, които определят финансовото положение на домакинствата си като „лошо”.

И ако в Европейския съюз като цяло оптимизмът за следващите 12 месеца расте, у нас едва 14 на сто вярват, че икономическата ситуация ще се подобри. За 43 процента от анкетираните тя е най-сериозният проблем на държавата ни, 54 на сто посочват като такъв безработицата, нататък се подреждат растящите цени, здравеопазването и престъпността, като корупцията не фигурира сред вариантите за отговор.

Между 70 и 80 на сто от българите не смятат, че демокрацията у нас функционира добре, не вярват на политическите партии, парламента и правителството, и са на мнение, че страната върви в грешна посока.

Лек спад е регистриран и в доверието към Европейския съюз, въпреки това у нас то продължава да е едно от най-високите. Българите обаче остават твърдо на последно място по отношение на усещането си за принадлежност – едва 46 на сто са заявили, че се чувстват граждани на Евросъюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: Евробарометър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
1
 
! Отговори
дебел дупутат преди 9 години
защо ревете ,некъдърници 150 лв пенсия и 340 лв заплата не ви ли устройва,засрамете се малко ние 240 депутати изнемогваме с 3 бондака а да сте чули че не ни стигат парите.
29
4
 
2
 
! Отговори
Доволен преди 9 години
След като България свали своята тоталитарна мантия и да се присъедини към парада на радостта на бившите комунистически страни които приеха демократичния капитализъм сега за нас няма алтернатива - капитализма е най-съвъшената социална система. При капитализма хората живеят щастливо и богати а недоволни и бедни са само неудачниците, мързеливците и некадърниците, само те се оплакват а умните и инициативните и работливите живеят богато и щастливо.
28
4
 
14
 
! Отговори
Един Българин преди 9 години
Недоволни са защото не знаят какво беше преди 89та през руското робство - нямаше иконимика, безработица над 90%, нямаше здравеопазване не дай си боже да се разболееш, нямаше образовение, хората нямаха право на собствено жилище а живееха в комунални квартири по 3 семейства и гладуваха а партийната върхушка тънеше в охолство. Добре че нашите братя американците ни освободиха от руско робство и ни дадоха капитализма сега всички живеем добре и богато, а банките дават ипотеки и си купуваме жилища.
27
1
 
5
 
! Отговори
до хвърлящия преди 9 години
Стига си хвърлял! Направи една фирма, 2 лева е капитала, и тогава хвърляй колкото искаш на подопечните си! Ако се паднете все такива като тебе - ще падне хвърлане!
26
1
 
5
 
! Отговори
До 28 преди 9 години
В една Италия хората масово изкарват по около 1000 евро месечно, айде срий се някъде с тези 3000 евро, дето някой си даже ги хвърлял!
25
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нас българите преди всичко ни мързи, най-вече ни мързи да мислим, за това смятаме че тази работа трябва да я свърши някой друг - жалко, но факт!
24
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Гласувайте пак за мутри и/или комунисти и ще прокопсате!!
23
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 22 от 26Един елементарен риторичен въпрос, защото няма да ти отговарям вече( ясно го заявих): Как така ако реша да стана учител тук и съм учил за учител тръгвам да работя по професията си и ми хвърлят 600 лева, а на запад един учител, който е завършил педагогическо образование и е решил с това да си изкарва прехраната му хвърлят 3000 евро. Сам си отговори досега к'во искам да ти набия в кратуната!
22
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В НЕПАЛ СА 1000 ГОД ПРЕД НАС,ИКОНОМИКА И ВСИЧКО
21
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 24 Кой ще работи на тия длъжности тогава в България където хвърлят по супермаркетите и хотелите по 500 лева? На миньорите, на учителите....всички те са некадърни ли? Е, не всички са умни и предприемчиви бизнесмени. Говоря че на запад и некадърния, но работливия взима не 500-600 евро( като съпоставим с цените ), а от 1000 евро и нагоре.Не, отказвам се с теб! Лека вечер!
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щастието е състояние на духа. В Непал са супер бедни, ходят на 4000 м.н.в със сандали и нямат никакви удобства, но са винаги усмихнати и ведри. Ако винаги се сравнявате с тези над вас, никога няма да сте удовлетворени и щастливи.
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен"Големи разбирачи, явно не сте излизали в чужбина за дълго, а тези, които пишат, че живеят там , страшно им е готино да мият чинии и да слугуват и за нищо да ги нямат.Не могат да отидат на един хубав ресторант спокойно"Ai stiga si drynkal gluposti , chinii ne mia i na restorant hodia i na barove hodia. Ti kat si sviknal da kytash stotinkite , vseki ne e taka
18
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Големи разбирачи, явно не сте излизали в чужбина за дълго, а тези, които пишат, че живеят там , страшно им е готино да мият чинии и да слугуват и за нищо да ги нямат.Не могат да отидат на един хубав ресторант спокойно. Ако не си завършил тамошен университет, няма как да имаш добра работа и удовлетворяваща те работа. А за да завършиш там се иска мозък и много пари.
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** народ слаба държава. Умните избягаха отдавна и подържат икономиката с милярдите които наливат.
16
3
 
10
 
! Отговори
Сантос преди 9 години
Нация в която от 1000 индивида има 1 свестен човек може ли да сме доволни!Всичко е измама във феодална България разбирате ли всичко!
15
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди да се родя и след смъртта ми от комунисти по долно племе няма
14
1
 
10
 
! Отговори
ас преди 9 години
От какво ли са доволни българите?
13
2
 
4
 
! Отговори
az преди 9 години
S 2 dumi PULNA Katastrofa na ob6testvoto kato takova ako ima takova de
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Треа да одим да копаме на село , доматите държат цена ,защо да одим у Америка
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 11Абе, говоря принципно за миячите на чинии. Няма срамна професия. Или ако искаш поддръжка на хотел бъди тук и там. Говоря ти че там спестяваш 1000-дата евро(пак примерни), а тук ще спестиш на майка си онази работа. Т'ва искам да кажа. И това всичкото е от управлението- има икономика, има производство има работни места има заплати има висок стандарт. Т'ва на запад. У нас няма икономика има чужди монополисти които хвърлят смешните 500 кинта на служителите и ако искаш работи.