Българите недоволни и от живота, и от управлението

Евробарометър: 93% смятат, че качеството им на живот е лошо
Обновена: 25 юли 2014 18:00 | 25 юли 2014 18:00, Веселина Йорданова
78
Българите недоволни и от живота, и от управлението
Снимка: архив, БулФото

Повечето европейски граждани вярват, че кризата и безработицата са преминали връхната си точка, нараства и броят на тези, които очакват подобрение през следващите 12 месеца.

Според последното изследване на Евробарометър, направено след европейските избори, значително повече хора от преди – 42%, вярват, че техният глас има значение в Европа, предаде БНР.

В България е регистриран същият процент, страната ни обаче отново се откроява с недоволство от живота и управлението и песимистични очаквания за бъдещето.

Качеството на живота у нас е лошо, смятат 93 на сто от българите, също толкова не са доволни от икономическата ситуация в страната, а 95%  - от трудовата заетост.

56 на сто от сънародниците ни не са доволни и от живота си като цяло, като по този показател леко ни изпреварва единствено Гърция. Същият е и делът на хората, които определят финансовото положение на домакинствата си като „лошо”.

И ако в Европейския съюз като цяло оптимизмът за следващите 12 месеца расте, у нас едва 14 на сто вярват, че икономическата ситуация ще се подобри. За 43 процента от анкетираните тя е най-сериозният проблем на държавата ни, 54 на сто посочват като такъв безработицата, нататък се подреждат растящите цени, здравеопазването и престъпността, като корупцията не фигурира сред вариантите за отговор.

Между 70 и 80 на сто от българите не смятат, че демокрацията у нас функционира добре, не вярват на политическите партии, парламента и правителството, и са на мнение, че страната върви в грешна посока.

Лек спад е регистриран и в доверието към Европейския съюз, въпреки това у нас то продължава да е едно от най-високите. Българите обаче остават твърдо на последно място по отношение на усещането си за принадлежност – едва 46 на сто са заявили, че се чувстват граждани на Евросъюза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още по темата: Евробарометър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
По *** човек от българина няма )
9
5
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 9 години
Ние сме изключително хленчеща нация. Ами животът е такъв, какъвто си го направиш, и в личен план, и в обществен такъв! Колкото повече българи го разберем, толкова по-добре. Ако продължим да търсим някой друг да ни оправи живота - ще продължим все така, медитирайки, вгледани в пъпа си.
8
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Българите трябва да са на първо място недоволни от себе си. Тези управляващи не са паднали от марс. По един или друг начин те са отражение на самия народ. Българинът реагира на принципа "кой ми изцапа гащите".
7
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 1Прав си, *** е защото е останал в България. Понеже и на запад има миячи на чинии, но тук ще вземеш 500 лева, а там 1000 евро като храната и подслона ти осигуренТа питам как така за една и съща работа един ***- българин взима 4 пъти повече на запад? *** е защото търпи тия *** горе да си правят вече гавра с целият народ. Ето затова е ***, а не за нещо друго. Да не мислиш, че на запад няма некадърници и неамбициозни? Много са, но има управление и то кадърно.
6
9
 
8
 
! Отговори
тъй тъй преди 9 години
Много е нещастен горкия българин,ама много!Щото трябва да работи!Иначе парици си има,нови коли под път и над път,вили по балкана като от каталог,ама пусто като си няма яхта за 100 милиона,гадже да му е мис Вселена,и като не може да си плюе кукучките в една чинийка с Ротшилд и Обама,това живот ли е!?
5
7
 
35
 
! Отговори
Пфу преди 9 години
Прекрасно си живеем, по-добре няма и накъде, нямаме си армия , нямаме си здравеопазване, образование също, икономиката ни се загуби в мъглата на прехода, но си имаме Пеевски, Борисов, Доган, Костов, Станишев и още един куб крадци и бандити !
4
6
 
23
 
! Отговори
emil.popov.35 преди 9 години
Сега Гробарите и Башибозука ще ни оправят така, че ще обърнем процентите буквално за няколко месеца. В края на зимата ще сме озъбени от щастие и оптимизъм ;)))
3
3
 
14
 
! Отговори
Я сега пак да ни преди 9 години
кажете и с колко ГЕРБ води на БСП...тука с някакви нелепици ни занимавате и изтървате фокуса към Борисов, аматьори!
2
3
 
17
 
! Отговори
Hetfield преди 9 години
Ами като са недоволни къде са на изборите? Докато българина не разбере, че изказвания от сорта на "от моя глас не зависи нищо" или "всички са мошенници" до никъде не се стига така ще е! Но най-вече който не гласува не може да бъде недоволен след това!
1
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Между 70 и 80 на сто от българите не смятат, че демокрацията у нас функционира добре, не вярват на политическите партии, парламента и правителството, и са на мнение, че страната върви в грешна посока. Демек пътя към по-голяма зависимост от ЕС и НАТО . Щото на там сме тръгнали.Това е истинския процент на евроскептиците в България! Ако сега има референдум за ЕС и НАТО какъв ли би бил резултата?