Русия отмени забраната за внос на някои продукти

В списъка с изключения са мляко и млечни продукти без лактоза
20 авг 2014 17:30, Миглена Иванова
65
Русия отмени забраната за внос на някои продукти
Руският земеделски министър призова гражданите да подават сигнали до компетентните органи в случай на ръстове в цените на храните, за да се избегнат спекулации. Снимка: Ройтерс

Руският премиер Дмитрий Медведев одобри изменения в списъка на храни, които са забранени за внос в Русия от Европейския съюз (ЕС), САЩ, Австралия, Канада и Норвегия, съобщава информационната агенция ИТАР-ТАСС.

Постановлението е било публикувано днес на сайта на руското правителство.

Забраната отпада за вноса на мляко и млечни продукти без лактоза, картофи за семе, сладка царевица, грах, хранителни добавки и витамини.

Агенцията информира още преди няколко дни, че специална комисия работи по списък с продукти, за които забраната за внос да отпадне. Възможно е да списъкът да бъде допълнен с още чувствителни продукти през следващите дни.

Припомняме, че на 7 август руското правителство забрани вноса на говеждо месо, свинско месо, птиче месо, риба, сирене, мляко, плодове и зеленчуци от Австралия, Канада, ЕС, САЩ и Норвегия за период от една година.

Почти веднага след въвеждането на санкциите се появиха няколко инициативи за промяна в списъка на забранените продукти. Правителство на Санкт Петербург на 12 август обяви, че възнамерява да инициира изменения в Митническия кодекс, които касаят вноса на някои продукти за производството на хляб и тестени изделия.

На 14 август беше сформирана специална комисия, която подготви списъка с изключенията, за които забраната за вноса не важи. На 15 август руското Министерство на здравеопазването представи списък с продукти (основно хранителни добавки и витамини), за които санкциите да отпаднат.

Същевременно министърът на земеделието на Руската федерация Николай Фьодоров коментира в интервю за телевизия "Россия 24", че не се наблюдава ръст на цените на руската селскостопанска продукция след въвеждането на санкциите срещу Запада, въпреки че руският статистически институт отчете точно обратната тенденция. Той подчертава, че в Москва има ръст само на цените на маслото и на пълномасленото мляко, съответно с 1% и 0,5%.

Фьодоров припоня, че специални комисии ще наблюдават движението на цените, като в тях участват и представители на Прокуратурата. Фьодоров апелира гражданите да информират компетентните власти за евентуални увеличения в цените, за да се избегнат спекулациите.

Още подробности около руските санкции можете да прочетете тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още по темата: Русиясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не можеш да прилагаш индексите на евростат върху всички държави универсално. За пример:колко домакинства в Европа използват газ в бита и колко в Русия. И съответно на каква цена. Или пък ток. Колко енергия се използва за отопление в Италия и колко в Холандия. Има много специфики в тези индекси. В общия случай могат да бъдат използвани за да се манипулират пазартите и те се използват точно за това. За реални изчисления се използват съвсем различни индекси. 50 години, а не знае базови понятия...
31
2
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Хахахаха, нервите ми издържат на всичко, но не и на простотия натяквана постоянно ;) като с твоите цитати на евростат .... А относно верността ми, не бъркай харесване, разбиране, одобряване на нещо, с вярност ... Верността към идеите за справедливост да, но иначе верността е много по различна бира, ако трябва да се избира м/у западния начин и политика, и руския, аз съм за руския , не че и те нямат трески за дялане, но са по поносими..
30
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Айде пак с тез измислени константи, погледни добре, за 28-те, 27-те , 18-те и 17-те константата е една и съща, Това ако се базира на една и съща константа е НЕВЪЗМОЖНО... Проста математика от средното училище....Дори всякак година констатнтата да е е дна и съща, това не е възможно, а ако се преизчислява всяка година, тогава пак за 4-те групи не може да е еднаква , ако е универсална константа..
29
0
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
А така наречения комунистически режим, си имаше и лоши и добри страни. Ако говорим за лошите, аз трябва да се оплаквам и ги псувам повече и от теб като потърпевш, но аз виждам разликите сега и тогава, да , направиха едно нещо мнгоо лошо, но сегашните правят 10 пъти повече лошо. И виждам че сега се страда от 10 пъти повече хора, отколкото тогава. като в Ирак, при Садам имаше потърпевши, да, но сега има милиони пъти повече в доведената им с бомби демокрация от запада под измислен предлог..
28
3
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До Одисей : Грешката ти е че мислиш че проблемите сегашни на Бг са причинени от Руснаците и СССР, Варшавския договор и сие.. Това е голямата ти грешка. Забравяш че България е на това дередже в момента не зради Русия, а заради платените чужди демократи които дойдоха на власт, и на алчността на хората. Русия с нищо не ни е виновна , виновни сме сами. Стига все оправданиясега с Русия, както 45 години се оправдаваха с Османската империя.. В момента запада за да има, ние трябва да сме бедни, това е
27
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До Одисей 1: Айде стига моля ти се, свтовната банка за развитие не ползва тъпия евробюрократски индекс, тия може да ги приказваш на *** дето хал хабер си нямат. Виждам че нямаш доводи, затова спри преди да станеш още по смешен...Както казха, рабирам глупаците, но не ги приемам когато се мъчат да ми пробутват малоумията си и измислените си оправдания. Полша била равна на Русия, това дори надминава халюционациите на Порошенко и сие *** в Украйна за руски военни колони които са унищожили..
26
0
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
А сега се чудя, гледайки същата таблица, и четейки какво представлява индекса, защо индекса е вс еедин и същ -100 , за 4 зони, 28 , 27, 18 и 17 от EU членките на куп? Нещо не се връзва, не може всички евространи взети накуп да имат същия индекс, като примерно 17-те най развити в EU , това е просто невъзможна мисия :))) та затова и чета какво представлява индекса, уж единицата се базира на всички членки, което доказа и невъзможността 17-те най рзвити да са на същия индекс и същото ниво :) хахаха
25
1
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
А на одисейчо ти говоря, защото може да си 50 годишен, но акъла и мисленето ти са като на полуивидиотен футболен фен с извинение ( каквито са напоследък и украинците ). Не те знам какво те боли, но с омразата която се мъчиш да плюеш по всичко което е руско, и то на база фалшименто факти, не очаквай уважение при дебатиране на сериозни въпроси. Можеш да се правиш на колкото си иксаш обиден, но ти сам си си виновен за това отношение...
24
0
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До Одисей: Я пак , гледма рразни екселски таблички на евростат, и те цитират доста страни но Русия я няма там за 2013, и м/у другото това е по някакъв индекс който те ползват, а когато говорим за индекси, май май ще трябва да се обосноваваме на база какво е тоя индекс не мислиш ли :) ако е като индексите дето Моби и други рейтингови агенции дават на незнайно какъв принцип ( знайно е, голяма част са на политически интерес , но това е друга приказка ) , е тогава няма да се съглася ...
23
1
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Одисейчо, я дай линкчето да видя откъде ти е инфото че май водещите световни анализи това нещо са го пропусанли :))) Винаги се кефя когато покрай някаква такава тема, вие русофобите веднага наскачате и с велики викове ураа сега гадните раши или Путин ще видят кон боб яде ли, чели недочели се мъчите да изкарате черното бяло и обратно. Да, знам , това е в момента модерната американска и прозападна политика, но все пак фактите са си факти дори за тях като махнеш пропагандата , мдам ...
22
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До Шоп: Я прочети пак кой го твърди и на кой отговарям за кафето.. Май май изобщо не го твърдят русофили като мен, а тъпите русофоби И одисейчо, не съм гледал Тома Томов от години, просто обичам да следя и анализирам ситуацията и не робувам на пропаганди предназначени за ширпотреба и *** ( е все пак имам пристрастия ,но те се покриват с реалностите , така че е все същото ) , затова и Наблюдател
21
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До 32 : Сравянвам ги, и никъде не мога да намеря по икономически показател по който Полша да бие русия , ни по вътрешен продукт, ни по продукт на глава от население по нищо :) По показатели за вътрешен продукт Русия е на 7-мо място в света, Полша 25-то , по продукт на глава от население, Русия на 62-ро, Полша на 69-то :)) Та нещо май не си чел добре сайта е американски, не руски, за да не кажеш че е руска пропаганда и измишльотини :))
20
2
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
До Наблюдател Никоой никога не е твърдял, че в Москва кафето е по 5 долара. Това вие, руските *** го натяквате, а освен това и се хвалите с харчовете на олигарсите си в бутиците на Запад, което винаги ме е карало да ви презирам, долни холуи.
19
1
 
4
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
П.С Фразата е " една жена казала - одна баба сказала " тоест клюки и чуто недочуто :)))
18
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
А относно премахването на някои от ограниченията, те касаят само специфични видове сухо мляко , хранителни добавки ( витамини) и няколко вида посевни материала ( видове картофи и лук ) И в същото време се въвеждат нови ограничения, за живата риба например ;) Та поне се информирайте от официалния источник Москва а не от преразказани материали в стил една баба казала ( както казват руснаците, кефи ме тая фраза :)))) )
17
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
А относно цитирането на кафе за 5 долара , че то и в Бг можеш да пиеш за толкова , стига да знаеш къде , ама ти едва ли си и чувал за такива места , предвид че само можеш да злобееш пред компа :)) И да, знам че Москва се води най скъпия град в Европа ;) .. Но ако си мислиш че навсякъде в Москва е така , това е твой проблем драги ми смехурко :)) Ей, винаги супявате да ме развеселите вие заслепените и твърдите русофоби тука , и не само тука...
16
1
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До Анонимен : Аз като пиша съм проверил , това че ти драги смешнико не си, е твой проблем, живей си с илюзиите :)))) Само в Москава вика и Питер, ако искаш виж сайтовете и сравни и в другите градове и градчета , дори в затънтения Сибир са по-добре в съотношение цени заплати от затънтения да речем Перник, или дори не толкова затънтените Варна и София :))
15
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Та изобщо като пишете поне малко от малко спрете хапчетата, че почва да ви се привиждат неща дето не съществуват. Русия е в пъти по добре от нас, дори в затъмтените им селцета хората са по добре от тези в нашите затънтени селцета , така че място з сравнение няма никакво . Хората нито ще измрат от глад, нито цените им ще скочат много както някои се кефят :)) Пропагандирате, разбирам, ама поне се опирайте малко от малко и на факти , ако можете :)))
14
2
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Та за сравение в Москва, телешки шол кило приблизително 17 лева, средна заплата приблизително 1700 , Волгоград например, същото месо, телешки шол кило приблизително 6 лева , средна заплата там приблизително 850 лева ( обикновен продавач е със заплата приблизително 770 лева бг пари ) . Та къде викаш смешнико е по скъпо и хората измират от глад :))
13
2
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
До *** :) ВИкаш руснаците щели да умрат от глад и плащали 4 пъти повече от нас в БГ , хахахах, ***. Погледни само какви са цените в момента в русия, погледни какви са им запалтите дори в затънтените областни градчета, и направи малко сравнение с Бг, и тогава говори. И това важи за всички *** русофоби тука. Валутен конвертор можеш да си намериш и сам :) Погледни и сравни техни заплати и техни цени