Спират продажбата на прахосмукачки с мощност над 1600 вата в ЕС

От 2017 г. за продажба в ЕС ще са разрешени само прахосмукачки с мощност до 900 вата
1 сеп 2014 16:39, Миглена Иванова
60
Спират продажбата на прахосмукачки с мощност над 1600 вата в ЕС
Снимка: http://www.freeimages.com/

Във всички страни членки на Европейския съюз от днес е забранена продажбата на прахосмукачки с мощност над 1600 вата, а от 2017 г. ще бъде спряна продажбата и на прахосмукачки с мощност над 900 вата, информира ИТАР-ТАСС.

Решението в областта на екодизайна бе взето от Европейската комисия още през юли 2013 година и бе мотивирано със стремежа да се намали потреблението на електроенергия.

Тогава на търговските мрежи и производителите бе даден 13-месечен срок, за да се подготвят за влизането в сила на новото законодателство.

"Новото законодателство ще доведе до това, че потребителите ще получат по-качествени прахосмукачки. В миналото нямаше регулации относно прахосмукачките, компаниите можеха да продават лошо работещи уреди. Погрешно е схващането, че високата производителност зависи от високата мощност. Това невинаги е така", каза Марлене Холцнер, говорителка на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Според новите правила производителите на прахосмукачки трябва да посочват на опаковката оценка за потреблението на енергия на уреда по 7-степенна скала.

Много потребители са недоволни от новите норми, посочвайки, че пет от седемте най-популярни модели прахосмукачки са с мощност над 1 600 вата. Според оценки на самата Еврокомисия най-силно е търсенето на модели с мощност 2 200-2 300 вата.

Противниците на мярката твърдят също така, че заради по-ниската мощност на уредите ще се увеличи времето, необходимо за почистване, и в крайна сметка няма да бъде спестена електроенергия.

Още международни новини можете да прочетете в Investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо никой не пита на кого принадлежат патентите на за новите прахусмокачки? Кой има икономическа изгода от този нов закон? Преди време, по подобен начин накараха България да плаща по 5 млн евро на година на Западна Европа за енерго спестяващи крушки. Тук малко там малко, после защ били бедни Българите...
38
2
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 9 години
Нормални хора няма ли в тоя ЕС?Преди искаха краставиците да израстват само и единствено прави,кривите не се признаваха за краставици.Какво търсим още в тази *** грабителска организация?...
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 2020 Брюксел ще спира тока от 20 до 24 часа , за пестене на енергия
36
2
 
9
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
от утре заседанията в БРЪКСЕЛЛ, ще се провеждат на свещи, разбира се, за да се пести енергия.
35
2
 
13
 
! Отговори
AZ преди 9 години
Е колко пъти подред ще теглим късата клечка? Нали в пазарна икономика искахме да се превърнем.Пазара трябваше да определи искам ли да си купя икономична крушка, прахусмукачка и квот си пожелая.Ква е тая карма над тая нещастна държава.Бягахме от спуснатите малоумщини на партията и се натресахме на тия.
34
4
 
0
 
! Отговори
долния преди 9 години
Докторе ша дойда с електрошока ти тествам дефрегментацията на гръбначни мозък , кажи на жена си да си пие редовно хаповет , *** с ***.
33
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След кубичните домати с вкус на пластмаса, правите краставици и ред *** идеи от Европа, това е поредната идиотщина!Точно по същия начин ни натрапиха да си заворим перфектни технически реактори, задължават ни да обичаме *** и ни натрапват отвратителните *ли с техните еднополови бракове...Всичкото Мара втасала, та ще и забраняват вече да си купува прахосмукачка, каквато и трябва...Европейския съюз се е омазал от всякъде и вместо да си решава проблемите, създава си изкуствено нови.
32
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
О хувърчета , инженерчита и *** массс , толкова сте хай тек , че една смотана прахосмукачка не можеге да направите в целия ЕС , все *** , буквално буклуци , купуваш си *** зада чистиш *** , всичките хувърчета инженерчита като ви накарат да чистите , тогава се сетите ама късно , аман от *** наречени инженери . Руските са най великкте ***.
31
3
 
3
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 9 години
До Анонимен 43 - Лицето на българина ! *** , *** и *** ! От това лице следва начина на живот ! Глад , студ и мор !
30
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нема по-кретенска и по-идиотска организация от ЕС в историята и във вселената. Мама му стара, да можехме да преместим страната си в Азия или в Латинска Америка - далеч от този театър на абсурда, режисиран от *** в Брюксел за 400 милиона *** в Европа
29
2
 
7
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Жена ми ползва метла с дръжка. След изборите ще купя на жената прахосмукачка 800 оборота, а метлата ще я подаря на Мая да се ходи до Кюстендил.
28
2
 
27
 
! Отговори
Веско преди 9 години
Абе тез много прости бе. Що не ограничат мощността на колите до 100 к.с. Толкова икономия на нефтопродукти ще има. Те седнали тока от вятъра да пестят.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КТрай бре. Току-виж те чули...
26
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще използвам 2 наведнъж завързани с тиксо и общ накрайник тогава!
25
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Предлагам на еврогейците да се забранят прахосмукачите изобщо. Минават на метли. Бай *** ще им ги доставя. Също така да се забранят ел.крушките - минаваме на свещи. Абе направо да се връщаме в първобитния строй.
24
3
 
9
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Ееее а така бе,то булките метла да фанат,па мажете тупалка да тупат килими е черги та да видат как е на село,то тез бръмчалки само гюрултиа дигат и отпреде зимат па отзаде пак си го връщат та зян да не става ама тез европейци дет са закахърили за наште по-малко тоци да плащат що не земат озаптат и колите да не бегат толкоз много и да са не трепат хората бе,то да напраят сички на сто и нящо километри да дигат и до там бе,то за кво им са двеста и нагоре па после викат много са трепат младите,а?!
23
3
 
16
 
! Отговори
gtf преди 9 години
пореднага евро-г**ска идиотщина...
22
2
 
34
 
! Отговори
К преди 9 години
Че колко време се ползва една прахосмукачка вкъщи за чистене, че от ЕК са се загрижили за консумираната енергия? Сега остава и да ни забранят да чистим в определени дни, че да не натоварваме електромрежата.... Баси простотиите. Предлагам да забранят бойлерите с мощност повече от 0,5 кв, и да се къпем със слънчева вода. Направо да се връщаме в средновековието.
21
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичкото това не е нищо друго, а точно налагане на нов световен ред!Тества се доколко хората са готови да го приемат, и щом реакция няма - се продължава по-натам. Иначе ефекта от слабите прахосмукачки може да е обратен - ако една 1600-ватова ти изсмуква всичко по килима за едно минаване, то с тая от 900 ще трябва поне 2-3 пъти да го минеш за да стане съвсем чист...
20
2
 
38
 
! Отговори
чистачка преди 9 години
а някой от "Великите умове" сметнал ли е, че с маломощна прахосмукачка ще се чисти 2 пъти повече време, т.е. никаква енергия не се пести, а и накрая ще се плащат и лекарства за изпотрошени нерви???