Гърците не били мързеливи, а германците - не са виновни за всички беди

Ципрас и Меркел се надяват на по-добро бъдеще
Обновена: 23 мар 2015 22:45 | 23 мар 2015 22:44, Камелия Цветанова
21
Гърците не били мързеливи, а германците - не са виновни за всички беди
Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Алексис Ципрас и германският канцлер Ангела Меркел публично демонстрираха взаимна добра воля, като призоваха гърците и германците да загърбят взаимните упреци и национални стереотипи и да работят за по-добро европейско бъдеще, предаде БТА, като цитира Ройтерс.

Но въпреки топлите думи, разменени при първото официално посещение на новия гръцки премиер в Берлин, не беше ясно дали двамата са сближили позициите си относно икономическите реформи,които Гърция трябва да приложи. Те ще ги обсъждат на вечеря по-късно довечера, отбелязва Ройтерс.

Гръцкият премиер заяви, че се надява за нов старт на отношенията с Германия и призова за край
на взаимните стереотипни представи.

"Нито гърците са мързеливи, нито германците са виновни за всичките беди на Гърция. Трябва да работим усилено за да сложим край на тези ужасни стереотипи", каза той, цитиран от ДПА.

На съвместната пресконференция Ципрас осъди като "ненужна провокация" корицата на германско списание, изобразяваща Меркел и нацистки офицери на атинския Акропол.

И в упрек към собствения си министър на правосъдието заяви, че никой в Гърция не мисли за конфискация или продажба на търг на германска собственост за военни репарации.

Моля, нека оставим тези сенки в миналото, каза Ципрас, като добави, че днешна демократична Германия няма нищо общо с Третия райх, пролял толкова кръв.

Меркел заяви, че Германия смята въпросът за репарациите за нацистката окупация през Втората световна война за политически и юридически решен, но добави, че съзнава колко са страдали гърците и намекна, че Берлин може да увеличи фонда, създаден миналата година, за младежки обмен, за който парламентът отпусна грант от 1 милион евро за три години.Тя подчерта също, че Германия смята всички свои европейски партньори за равни.

"Макар че в Германия живеят 80 милиона души и ние сме най-голямата икономика в ЕС, тази Европа е изградена на принципа, че всяка страна е еднакво важна без значение колко жители има", каза Меркел.

Пред канцлерството Ципрас бе посрещнат от приятелски настроена група, опитваща се да придаде позитивно лице на двустранните отношения, предаде Ройтерс. Хората размахваха знаменца с розови сърца и надписи "Германия обича Гърция" и обратно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още по темата: МеркелЦипрас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
гърците са мързеливи и крадливи германия докога ще им налива милиардина българия не дадоха нищо за наводненията ние по крадливи ли сме от гърците втехните очи гърция няма да върне парите които и се дават
11
0
 
11
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
"Гърците не били мързеливи,...." - ха-ха-ха виц на месеца ха-ха-ха
10
2
 
2
 
! Отговори
Янис Параликис преди 9 години
Аз гръцки студент - уци медицина във България, в Шофия. Аз много обица работи - страка с пръстите, пие узаки, *акис българско момице и пласта всицкото мое изпити. Аз бъде много добър лекар в моята Еллада.
9
1
 
5
 
! Отговори
Xaxa преди 9 години
За Германия не знам, но това за Гърция... :D А най-бедния човек в България е милионер и луната е македонска територия.
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
gyrcite kyde sa trygnali da postaviat uslovia na Germania, tia ne sa fred ne se vijdat na kartata trygnali da se ejat na top dyrjava v sveta
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До дарт вейдърbalgarite sa s rusia na diado ivan
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
garzite shte uspeia otnovo da izlagat evropa
5
1
 
5
 
! Отговори
дарт вейдър преди 9 години
европа е с германия но и германия трябва да бъде с европа
4
0
 
21
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
Колко Германия обича Гърция не знам. Знам само колко германците обичат гърците. На запитване на N-TV, колко германци искат да се продължи помощта за Гърция- 14 % отговарят с Да и 86% - с Не. Абе, драхмата си е хубава валута де. Що не си я върнат гърците?
3
12
 
7
 
! Отговори
Ганьо Европеецов преди 9 години
Ако не бяхме ние българите да наливаме стотици милиарди евро всеки месец из европата до сега Европейски съюз и Еврозона щяха да са само история... Ние - българите сме Европа!!
2
4
 
14
 
! Отговори
муспи преди 9 години
Данайците така са правили от време ханааново - винаги на гърба на другите. Както германците си знаят как да работят, така и данайците знаят как да си го вземат. Не сработва - то си е мое, не го давам! Зад данайците е дявола йехова.
1
2
 
24
 
! Отговори
Византиец преди 9 години
айде и на тоя му набиха каската набързо му обясниха че който плаща той поръчва музиката между другото това се случи и на другаря Оланд в Франция