Гърция на края на пътя. Готви се за дефолт

Това би бил шок за еврозоната, твърди "Файненшъл таймс"
14 апр 2015 07:30,
123
Гърция на края на пътя. Готви се за дефолт
Снимка: Reuters

Гръцкото правителство се подготвя да обяви дефолт по държавния дълг, ако не успее да постигне споразумение с кредиторите до края на месец април, съобщи в. "Файненшъл таймс".

"Правителството, което бързо привършва парите за плащане на заплати на държавните служители и пенсиите, реши да се откаже от изплащането на 2,5 милиарда евро на Международния валутен фонд, които трябваше да бъдат преведени през май и юни, ако не се постигне споразумение", заявиха пред вестника източници, осведомени за плановете на гръцките власти.

"Стигнахме до края на пътя. Ако европейците не преведат пари от фонда за финансова помощ, няма да има алтернатива, освен дефолт", заявява пред вестника представител на гръцкото правителство, пожелал анонимност.

"Файненшъл таймс" отбелязва, че евентуален гръцки дефолт би бил безпрецедентен шок за еврозоната. Предупреждението може да е тактическа стъпка в преговорите, целяща получаването на възможно по-благоприятни условия от кредиторите на Гърция.

Европейските правителства също подготвят извънредни планове за случай на евентуален гръцки дефолт, отбелязва вестникът, но не уточнява какви са те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
12
 
12
 
! Отговори
браво! преди 9 години
Политиката на гърците била правилна и много патриотична - глупост, доходите им намаляха двойно само за няколко години! А сега Ципрас само за няколко месеца ще им свали доходите двойно. Скоро ще ни стигнат по-доходи. Макар БВП на Гърция на глава да е двойно по-висок отколкото на БГ, повечето пари отиват за връщане на заемите, което означава свиване на реалните доходи, стагнация на икономиката...
31
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нищо, той другаря путин ще им направи газопровод по които ще текат мед и масло и злато и газ едновременно. Защото другаря Ципрас е велик стратег,
30
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
" Гърция на края на пътя. Готви се за дефолт "Неграмотна работа! Толкова ли не могат де преведат този "дефолт" на български?!Банкрут, фалит ...
29
9
 
29
 
! Отговори
Сиртаки преди 9 години
Да бе много са добре гърците 30% безработица, сред младите хора е дори 45%. Масова емиграция към западна европа, никаква работеща администрация, *** народ. Само за пет години икономиката им се срина с една четвърт! Да много са добре гърците!!! Ама само в главите на някой тук.
28
0
 
21
 
! Отговори
честито на гърците преди 9 години
Тъй като гърците не искат сами да се оправят, сега германците ще ги оправят!
27
5
 
22
 
! Отговори
до 34 преди 9 години
НАЙ МАЛКИЯТ ВЛОГ НА ГЪРКА Е 300 000 ЕВРАКА.-На човек, който вярва в такива дивотии и психиатър няма да му помогне!
26
10
 
20
 
! Отговори
300000 ойро преди 9 години
Всеки грък с влог от 300.000 евро, боже колко психично болни хора имало тук... да се смееш ли или да плачеш?
25
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НЕ СЕ ТРЕВОЖЕТЕ ЗА ГЪРЦИТЕ ВЧЕРА СЕ ВЪРНАХ ОТ ТАМ. ЯДЪТ ПИЯТ СИРТАКИ МААТ И ХИЧ НЕ ИМ ДРЕМЕ НА ДЕДОВИЯТ. ИМАМ МНОГО ПРИЯТЕЛИ ГЪРЦИ КОИТО КАЗВАТ ЧЕ НАРОДА НА ГЪРЦИЯ НИКОГА НЯМА ДА ФАЛИРА. А НЯМА ДА ФАЛИРА ЗАЩОТО ИМАТ ТЛЪСТИ БАНКОВИ СМЕТКИ. НАЙ МАЛКИЯТ ВЛОГ НА ГЪРКА Е 300 000 ЕВРАКА. ТАКА ЧЕ ВИЖТЕ СИ ВАШИТЕ БАНКОВИ СМЕТКИ И УПРАВНИЦИТЕ ВИ И ТОГАВА СЕ ТРЕВОЖЕТЕ ЗА ГЪРЦИТЕ.
24
14
 
12
 
! Отговори
antiES преди 9 години
всичко е просто и ясно.ЕС или ще играе по свирката на Ципрас или няма да види и лев,като своевременно се подсигуряват като стоплят отношенията си с Русия,което им гарантира пазари за износ на стоката,което е добре дошло за руснаците при тия икономически санкции срещу тях.Гърците няма да фалират защото са хитри.
23
1
 
17
 
! Отговори
Тео преди 9 години
Трябваше отдавна Гърция да обяви или дефолт или правителств(ата) да наложат наистина жестоки лишения.Тъй като второто беше равносилно на политическо харакири, както Ципрас,така и Самарас само топаха топка,но някак си успяха да отпишат дълг,равносилен на 10 пъти външният на България.И въпреки това изхода беше ясен.Още от начало смятах,че най-правилното беше дефолт,излизане на Гърция от ЕС или поставяне под карантина,връщане на драхмата и когато сами решат да се оправят,ако се оправят - обратно.
22
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бойко ги предупреди, а те се перчеха.На ви сега комунизъм, нали все това сънувахте... ама те досега в комунизъм живяха, все чужди пари харчеха, и бедните имаха прислужници от България и руски републики, на големи богаташи се правеха.Сега надуха тръбата от двата края, няма вечни тарикати.Путин ги отсвири, щото и той няма пари, руснаците гладни, а гърците вече няма кой да молят за пари ...
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До опс - Ципрас не играе никаква умна игра.комунист, държи здраво - както *** държи кръгла гайка
20
4
 
30
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Ти си болен - виж за какъв *** комунист гласуваха !Много са глупави, само дето бяха отрано в ЕС и крадоха много.
19
17
 
20
 
! Отговори
:) преди 9 години
Готов съм да се обзаложа, че Гърция няма да фалира. Не защото са много работливи или умни, а защото са хитри и за разлика от нас не гласуват за "интелектуалци с чисто минало" като Боко Тиквата и "почтени хора" като Съсела. А и дори да "фалира", Гърция ще е в пъти по-добро място за живеене от България и то по същата причина.
18
3
 
22
 
! Отговори
що бе? преди 9 години
Нали подписаха велики проекти с Русия!Ще им пращат домати,краставици,лимони...А пък ушанките газ,петрол,тръби ще слагат и ще снабдяват полвин европа с газ.Ще потече мед и масло.Ще смажат всички банки в ню йорк,лондон париж.
17
4
 
31
 
! Отговори
нищо ново преди 9 години
Нищо трагично няма да се случи - просто гърците още ще обеднеят, но имат и бонус - ще бъдат управлявани от Германия. За гърците е нещо нормално други да ги управляват - в продължение на хиляди години не са имали собствена държава. Гърция е основана едва през 1820 г. Преди това са били в рамките на Османската империя и на Източната римска империя. Сега ще ги управлява Германия и отчасти еврокомисията.
16
6
 
49
 
! Отговори
опс преди 9 години
Ципрас не играе никаква умна игра. Той е един покерджия, който заложи цялата си държава(изкуствено създадена и уголемена на север) в някакъв безмислен геополитически покер. Винаги съм мислел, че от Станишев няма по-голямо дъно, само че Ципрас сложи СЕРЖ в малкия си джоб и удари ОЩЕ ПО-ГОЛЯМО ДЪНО! Всичко ще приключи като обесят Ципрас с главата надолу в Атина!
15
24
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много оплаквачки се събрали да реват тука. Гледайте си колоаката, не знам защо наречена държава и не се притеснявайте за гърците.
14
6
 
18
 
! Отговори
ne viarvasht преди 9 години
МНОГО МИ Е ИНТЕРЕСНО ПОД КАКВА ФОРМУЛА ЩЕ ИМ ДАДЪТ ОЩЕ ПАРИ ? И ПОД КАКВА ФОРМА ЩЕ ИМ ОПРОСТЯТ ОСТАНАЛИТЕ МИЛИАРДИ КОИТО ИМАТ ДА ВРЪЩАТ.
13
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колкото видяха от Путин пари...толкова ще видят и газопровод.