Гърция ядоса ЕС, няма да получи удължаване на срока

Атина напусна сама масата на преговорите, твърди Йерон Диселблум
27 юни 2015 16:17, Бойчо Попов
131
Гърция ядоса ЕС, няма да получи удължаване на срока
Снимка: БТА

Очевидно финансовите министри на еврозоната са ядосани и изнервени от решението на гръцкия премиер Алексис Ципрас да организира референдум за предложените от кредиторите мерки.

Намерението на Гърция да организира допитване до народа на 5-и юли се сблъсква с голямо неразбиране в Брюксел, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt. Според медията финансовите министри няма да разрешат нужното удължаване на спасителната програма, която изтича в края на този месец. Еврогрупата ще откаже каквото и да е удължаване, пише Handelsblatt, позовавайки се на дипломати.

19-те финансови министри на еврозоната започнаха своята извънредна среща в 14 часа местно време (15 часа българско, б. ред.). Още в навечерието на срещата обаче редица правителства сигнализираха ясно, че продължаването на програмата, за което настоява Ципрас, е невъзможно. Ето защо нужното единодушно решение едва ли ще бъде постигнато.

Според германския финансов министър Волфганг Шойбле Атина де факто е приключила преговорите. "Масата на преговорите бе напусната от Гърция“, заяви той при пристигането си в Брюксел, цитиран от DPA. По думите му в момента няма основа за каквито и да е преговори.

По подобен начин се изказва и шефът на Еврогрупата Йерон Диселблум. "Това е тъжно решение от страна на Гърция, която затвори вратата за по-нататъшни разговори", заяви той. Според него решението за референдум е негативна изненада и тъжно решение. По думите му министрите ще дискутират какви "последици“ може да има решението на Атина.

Ето защо изпадането в дефолт изглежда необратимо. На 30-и юни Атина трябва да плати 1,6 млрд. евро на Международния валутен фонд (МВФ). Неговият ръководител Кристин Лагард посочи неколкократно, че няма да има отлагане на срока за плащане. Едва ли се очаква МВФ да промени сега мнението си, смятат дипломати в Брюксел.

Сега финансовите министри следва да обсъдят какво може да се направи в случай на дефолт. По всяка вероятност ще има натиск към гръцкото правителство да въведе капиталов контрол – нещо, което Атина досега отказваше да направи. Освен това по всяка вероятност Европейската централна банка ще трябва да намали или направо да спре спешното снабдяване с капитал на гръцката банкова система (ELA).

Това не значи все още, че Гърция ще трябва да се сбогува окончателно с еврото. При положителен изход от референдума Атина може да поиска нова помощ от еврозоната, твърдят дипломати. В такъв случай обаче няма да има нови преговори за условията, а Гърция ще трябва да се съгласи безусловно с изработения от кредиторите план.

Всичко по темата Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ес много се ядосва беПак ли ще строят концлагериТо и хитлер беше ядосан по едно времеИ защо ке ядосват толкова? Много им е мъчно,че Ципрас не иска да намалява пенсиитеНацисти
108
1
 
2
 
! Отговори
мвф преди 8 години
Връщайте паритеСпещно ни трябват зада ги дазем на ромските организацииПосле ще ги връщат пенсионерите(и НИКОЙ друг)
107
1
 
4
 
! Отговори
грък преди 8 години
СЪНУВАХ КОШМАРИ ТРЯБВАШЕ ДА РАБОТЯ
106
0
 
6
 
! Отговори
me преди 8 години
Я пак, какво създава един машинист?! Машинистът работи 8 часа и произвежда точно колкото му позволяват и изискват от него. Глупости не пиша, Гърците също взимат 90% от дълговете за да рефинансират стари задължения, които някой някога е взел, и след това МВФ и ЕЦБ услужливо са раздули до напълно непосилни за плащане суми. А между другото, нашите 16млрд. освен за рефинансиране са и за изтребители. И за КТБ. Като обясняваш на децата си някой ден, да знаеш за какво си ги изхарчил! Ти и аз!
105
1
 
1
 
! Отговори
Б преди 8 години
ме пишеш глупости и ръжи 1 16 млрд си имат скрок на плащане отделно едно 70% е рефинансиране на стари задължения2 не била социална, когато плащаш невъзможно високи заплати за продукта който произвеждаш разликата трябва да я покриваш от някъде или пък ми казваш че един машинист в ЖП в Гърция създава повече от едни във Германия и Франция(справка дължината на жп линиите и използването им) отделно при 10млн държава не може да имаш над 700 хил държавни служители
104
7
 
2
 
! Отговори
ме преди 8 години
Така че не е точно като да си ги изяли. И е много странно какво толкова ревете срещу гърците. Като и ние висим с 16млрд., които във всеки момент, в който кредиторите решат могат да станат 160 млрд. с условие да ги върнем за утре. То и тия не е ясно защо ги взехме. Изобщо в света на големите пари, нещата не се свеждат до "който е харчил, да си ги връща". Защото тези пари не са съществували, гърците са ги създали взимайки заем от МВФ. И като ги върнат, те няма да отидат в нашите джобове, а в МВФ.
103
6
 
8
 
! Отговори
ме преди 8 години
Не знам за какви пари пишете, че са изяли. Гърция беше само леко по-социална от Испания. Вика му се държава - нещо което тук сме забравили какво е. И ни се вижда естествено пенсионерите да ровят по кофите. Ама не е. Западна Европа е силно социална. И никой не я кара да си връща дълговете. Гърците реално обраха всички негативи от банковата криза и дълга им беше раздут само и единствено от спекулации и кризата. Демек не им искат да връщат каквото са изхарчили, а каквото пазарите са им приписали.
102
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Y men veche me iadosvat tia ot Evropa, che ne me zasiaga direktno kakvo shte praviat v Gurcia a predstavete si gurcite kak se chuvstvat. Ot 5 godini edno i sushto im povtariat vseki 3 meseca ... na tiah sigurno veche im e vse taia dali shte sa v Evropa ili s Severna Afrika ili kakvoto y da e. Da reshavat veche y da ostaviat horata namira
101
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До славянинти си МЪЖЖЖЖ гоУем бре -най достойно е за един ''мъж'' да се из*ере и после да не изичисти след себе си ,ти си от телефонните измамници признай си -много им се вдъхновяваш като гледаш как достойно ''вземат чужди пари'' щото ''имали нужда''НАЙ ДОСТОЙНО за един мъж е да си стои на г*зо и да се бара по топките и нищо да не прави ШЪ знайш,и да взема чужди пари ,Шъ знайш
100
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хм ,много поддръжници на гръцките ***.значи викате е хубаво да се вземат пари назаем от *** - да не им се връщат/а на Гърция 100 пъти й намаляваха лихвите и доста милиарди й опростиха и пак не ще да връща /.Тогава всички много харесвате мутрите ,как ограбиха БГ,опа имали възможност -''взели'' си каквото им трябва ,и не го връщат.и да не забравяме -ръкопляскайте на ЦВ.Василев,пеевски идругите взели си каквото искат от КТБ .ЩО трябва някой да връща някакви си пари????тарикати братче
99
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
когато Бг фалира 1997 год -на Гърция пукаще ли й за България?Бълагрите ,работещи в Гърция -на тях гърците гледат отвисоко,като на 3та категория хора,да не говорим за гръцките банки в Бг -които ограбиха толкова хора със зверските си лихви .На гърците пука ли им как се живее в Бг с 300 лв пенсия и 600 лв заплата?-не.Така че какво толкова сте запритеснявали за гърците??/
98
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците ще фалират и ще идват у нас да берът зеленчуци и да гледат възрастни хора-това ще стане като им изпратим нашите политици.
97
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е погледнете малко по в дълбочина... Гърция фалира. Една седмица хаос. Икономистите да кажат какво точно ще се случи, но предполагам, че обикновенните хора също ще го усетят. След това народа ще се юрне да гласува "за" приемане на условията на кредиторите и Ципрас си измива ръцете, а банкерите постигат своето... :) Другия вариант е гърците да са готови да жертват кефа си, като върнат драхмата,само и само да покажат среден пръст на банкерите, което силно ме съмнява, доколкото имам впечатления...
96
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Масата на преговорите е напусната от Гърция. Референдума е през Юли, а гърците във Вторник30.06 са фалирали. Ако Гърците решат да останат в Евро, ще трябва безусловно, както и при Българите, да им се намалят пенсиите и заплатите. Кое е по добре, драхми или малки пенсии?
95
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
101-ви, И ние си имаме Ципровци - Виденов, Сидеров. Същите бездарни комплексари.
94
4
 
24
 
! Отговори
йух преди 8 години
Най-лошото е че ЕЦБ им наля 85 милиарда да си ги изтеглят то банките. Трябваше да ги оставят без 1 Евро да умрат то глад. Да видим тогава как се преговаря. Етиопски - отваряха тука шивашки цехове и плаща а 80 Евро заплата на българите. Само глад и мизерия за тия лъжци.
93
3
 
20
 
! Отговори
Един въпрос: преди 8 години
ТРЯБВА ЛИ ДА БЪДЕ "ГОРД", МОШЕНИКА И ДЛЪЖНИКА .....КОЙТО НЕ СИ ПЛАЩА ЗАЕМИТЕ И ДЪЛГОВЕТЕ....??!!!АКО ТОВА Е ПРАВИЛНО И ДОСТОЙНО......ЗАЩО ТОГАВА ДА ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ, ТАКСИ И ЗДРАВНИ ЗАСТРАХОВКИ...???!!!ЩЕ БЪДА ТОГАВА ...КАТО ГЪРЦИТЕ!!!!
92
5
 
21
 
! Отговори
КРАЙ!!! преди 8 години
СВЪРШИ ЕВРОПЕЙСКАТА МУФТА ЗА ГРЕКО!ЕС--НЕ ПУСКА ВЕЧЕ НИКАКЪВ ФАНДЪК..ХА,ХА,ХААААААААААААА....Сега ...нека чакат от Путинската червена керемида ...масло!!!Ега , пусне...
91
3
 
3
 
! Отговори
Tih velikan 681 преди 8 години
Vizantiicite shte se vdignat na boi kato razberat che Cipras gi pogrebva jivi i shte e istoriya vlastvaneto mu.
90
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубаво е човек да е горд и с достойнство, но що за достойнство е това да кажеш, че няма да си плащаш заемите?