Гърция ядоса ЕС, няма да получи удължаване на срока

Атина напусна сама масата на преговорите, твърди Йерон Диселблум
27 юни 2015 16:17, Бойчо Попов
131
Гърция ядоса ЕС, няма да получи удължаване на срока
Снимка: БТА

Очевидно финансовите министри на еврозоната са ядосани и изнервени от решението на гръцкия премиер Алексис Ципрас да организира референдум за предложените от кредиторите мерки.

Намерението на Гърция да организира допитване до народа на 5-и юли се сблъсква с голямо неразбиране в Брюксел, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt. Според медията финансовите министри няма да разрешат нужното удължаване на спасителната програма, която изтича в края на този месец. Еврогрупата ще откаже каквото и да е удължаване, пише Handelsblatt, позовавайки се на дипломати.

19-те финансови министри на еврозоната започнаха своята извънредна среща в 14 часа местно време (15 часа българско, б. ред.). Още в навечерието на срещата обаче редица правителства сигнализираха ясно, че продължаването на програмата, за което настоява Ципрас, е невъзможно. Ето защо нужното единодушно решение едва ли ще бъде постигнато.

Според германския финансов министър Волфганг Шойбле Атина де факто е приключила преговорите. "Масата на преговорите бе напусната от Гърция“, заяви той при пристигането си в Брюксел, цитиран от DPA. По думите му в момента няма основа за каквито и да е преговори.

По подобен начин се изказва и шефът на Еврогрупата Йерон Диселблум. "Това е тъжно решение от страна на Гърция, която затвори вратата за по-нататъшни разговори", заяви той. Според него решението за референдум е негативна изненада и тъжно решение. По думите му министрите ще дискутират какви "последици“ може да има решението на Атина.

Ето защо изпадането в дефолт изглежда необратимо. На 30-и юни Атина трябва да плати 1,6 млрд. евро на Международния валутен фонд (МВФ). Неговият ръководител Кристин Лагард посочи неколкократно, че няма да има отлагане на срока за плащане. Едва ли се очаква МВФ да промени сега мнението си, смятат дипломати в Брюксел.

Сега финансовите министри следва да обсъдят какво може да се направи в случай на дефолт. По всяка вероятност ще има натиск към гръцкото правителство да въведе капиталов контрол – нещо, което Атина досега отказваше да направи. Освен това по всяка вероятност Европейската централна банка ще трябва да намали или направо да спре спешното снабдяване с капитал на гръцката банкова система (ELA).

Това не значи все още, че Гърция ще трябва да се сбогува окончателно с еврото. При положителен изход от референдума Атина може да поиска нова помощ от еврозоната, твърдят дипломати. В такъв случай обаче няма да има нови преговори за условията, а Гърция ще трябва да се съгласи безусловно с изработения от кредиторите план.

Всичко по темата Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
4
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
И какво ще ги...питат на този референдум;дали да връщат парата,или само да...вземат.То е ясно какво ще кажат;дайте още пари,връщането ще стане...някога на Куку-вир.Ейй,туй цял един народ се надява да продължат...още балъците,да дават.Явно не са пораснали през хилядолетията,независимо,че Атинската демокрация е известна от древноста,ама сегашната атинска олигофрения я нямало и...тогава.
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подемам инициатива: Лупи президент на Гърция!
27
4
 
18
 
! Отговори
mgs преди 8 години
До Анонимен1. Само преди 5 месеца гръцкия народ бе допитан и искаше Ципрас - получи го. Така че има мандат от народа.2. Условията на ЕС бяха ясни - реформи и затягане на коланите, защото не е ясно как ще върнете парите.Да се криеш зад уплашения народ след като пропиля шансовете си. МЪЖКАР е тоя без вратовръзката
26
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** комунистическа чугунена кратуна.Обещал бил на народа. Какво може да направи един *** *** -ПОПУЛИСТ ? Свършено е с него на 100%.
25
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хиперинфлацията на драхмата ще свърши работата на реформите - ще намали пенсиите и държавните заплати. Но гърците ще ги боли повече.
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така и така ще им резнат парите за какво им е ЕС
23
2
 
0
 
! Отговори
ceco krastata преди 8 години
Neshto ima gnilo ako do sega mojexa shtiaxa da gi ritnat po gaza NESHTO IMAAAA MNOGOOOOO GNILOOOO V TAZI CIALATA VAN VATRE VAN VATRE
22
9
 
10
 
! Отговори
Нищо нема на Греко. преди 8 години
Като ги емнат до т.н."РЕФЕРЕНДУМ" все без пенсии и заплати.....НАШИТЕ ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ , ЩЕ ИМ СЕ ВИДЯТ "райски"..ха,ха,хаааааааааааа..!Греко , ще е добре дошъл в соц-***....!
21
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С две думи показаха един среден пръст на *** ***! Нека фалират, няма да им е за първи път. Утре пак ще са на опашката за кредити, ама пука им - те византийците са добри лицемери! Честито, имат велики управници!
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Банките и ЕС искат да им резнат заплати и пенсии и никой няма да е съгласен освен богаташите гърци с пари в швейцарски банки.
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
VZEMAI PARI I NEVRASHTAI--TOVA E MOTOTO NA GARZIA.
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никой не ги пита, дали ще разрешат удължаване или не!!!
17
14
 
26
 
! Отговори
алекс2 преди 8 години
Абе тия евро-тарикати гърчолята ги разбирам-пият ядат и света ще обърнат само и само да не си платят сметката ! Ама тия бълъци дето се възхищават от тях и не се усещат че те ще им платят сметката не ги разбирам.то бива тъпотия бива ама чак пък толкоз...
16
1
 
9
 
! Отговори
edin преди 8 години
Имаме вьзможност за облаги Като дьржава!Много големи!!Дано си изиграем картите правилно!!!
15
7
 
16
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааааа... преди 8 години
..../МВФ,ЕЦБ и ЕС/...БИЛИ..."ФАЛИРАЛИ ГЪРЦИЯ"-----ЩОТО НЕ ИМ ДАВАЛИ ПАРИ , КАТО ГИ РЕКЕТИРАЛ МИСТЪР ЦИПУРАКИС...ХА,ХА,ХАААААААААААААА....ТОВА Е "ТИПИЧНОТО ИЗВРАТЕНО КОМУНИСТИЧЕСКО МИСЛЕНЕ"----на у главите комунисти и левичари!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТОВА Е ТО ...."ХОМОСОЦИАЛИЗъМА"....!
14
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия направо се...наСИРИзиха !
13
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За пример - Исландия. Отказаха се от ЕС и са си добре хората. Разбраха, че нищо добро не ги чака в ЕС, за разлика от други народи...
12
16
 
18
 
! Отговори
Ха,ха,хаааа... преди 8 години
Греко ..се ***!!!
11
21
 
23
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Не гърците фалираха Гърция, ами небезизвестната тройка (МВФ, ЕЦБ и ЕС). Естествено с помощта на местни ***.. Как така ще правят референдум? Айде да видим дали няма да им е по-добре като се освободят от финансовите робовладелци..
10
20
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Намерението на Гърция да организира допитване до народа на 5-и юли се сблъсква с голямо неразбиране в Брюксел. Брюксел не е съгласен да решава въпросите демократично, чрез референдум. Не разбира и не признава ни Кримски, ни Гръцки референдум. Признава само еднолични, тиквени решения.