Гръкът обедня, кръчма не ще! Пълнят ги българи

Ако банките не отворят, след 10 дни може да има проблем с храната
8 юли 2015 09:07,
79
Гръкът обедня, кръчма не ще! Пълнят ги българи
Снимка: flickr

В Гърция за туристите има всичко - засега. Институции, рафинерии и търговци уверяват, че няма недостиг на горива. В първите дни на миналата седмица, когато беше обявена банковата ваканция, бензинът и дизелът се изчерпали, защото търговците не можели да платят акциза на горивата. Държавата отложила плащанията на налозите до отварянето на банките и доставките вече били редовни.

"На този етап нямаме проблем със стоките в хранителните магазини. Хипермаркетите са пълни и има всичко. Повишено търсене на продукти имаше преди 10-ина дни, когато хората се презапасяваха, но вече всичко е спокойно", твърди пред "24 часа" Димитриус Бабацин, собственик на магазин в Кавала.

Според него районът е селскостопански и има много фермери, които доставят произведени от тях продукти. И да възникне проблем с доставките, той ще е свързан с конкретни продукти, но до остър недостиг няма да се стигне, настоява Бабацин. Според него, ако се стигне до криза с храните, тя ще засегне предимно големите градове като Атина и Солун.

Неудобствата от създалото се положение в Гърция не се усещат в курортните селища на Бяло море, а плажните барове са пълни.

"Разликата от предишни години е единствено в това, че има по-малко гърци. Посетителите сме предимно българи и румънци", заяви Стоян Бонев, който трета година прекарва ваканцията си в Керамоти. Според него няма промяна и в цените.

"Ако банките останат затворени, туризмът може да издържи още 10 дни", твърди обаче Ставро Арнаотоглу, собственик на хотел на остров Родос. След това щяло да има проблем с продуктите заради невъзможността да се разплащат с доставчиците по банков път.

Плащането в брой на по-големи количества стоки не било възможно, тъй като в Гърция има ограничение за плащане в кеш до 300 евро.

Представители на хранителната индустрия се опасяват, че първо ще се усети липсата на меса, млека и сирена, твърди в. "Катимерини". Но имало достатъчно запаси от макарони, сосове и консерви. Благодарение на голямото вътрешно производство снабдяването на пазари с плодове и зеленчуци било нормално.

Няма ограничения за плащането с дебитни и кредитни карти, издадени от чужди банки. Но на практика става трудно, защото на доста места търговците се оправдават, че липсва интернет или системата се е сринала и искат пари в брой.

Поради затрудненията наскоро от външното ни министерство препоръчаха на българите, които ще ходят в Гърция, да разполагат с достатъчно пари в брой.

Другата основна препоръка е тези, които пътуват с автомобил, да напълнят резервоара на българска територия преди границата с Гърция, за да не изпаднат в затруднено положение или да бъдат принудени да търсят гориво по бензиностанциите, чакайки на опашки в някои от курортните места.

Не се препоръчва да се носят туби с бензин, тъй като това е незаконно в Гърция и може да доведе до проблеми при проверка от полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
11
 
! Отговори
B преди 8 години
Кеша е сила имаш кеш имаш избор.Какви са тиа банкови плащания и подобни глупости,Не ми минаваите с номера че било по сигурно и безопасно данеби на челото да ни пише имаме кеш
15
7
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Дори отначало,без касови апарати и "бележки" да започнат ,пак перспективата им е по добра от нашата,най вече заради манталитета,докато у нас даже и бизнеса е на държавна хранилка или по точно по програми ,ако спрат парите от ЕС и мача за нас свършва по същия безславен начин
14
3
 
5
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Сега да очакваме ли "вълна" от "гасарбайтери" гърци която ще залее България?
13
10
 
20
 
! Отговори
Проста истина преди 8 години
1997 година гърците бяха 150 пъти по-богати от нас, 2001 година 15 пъти по-богати, 2015 година са само 3 пъти по-богати (по средни доходи), ако ги изхвърлят от еврото ще са само 1,5 пъти по-богати.
12
11
 
15
 
! Отговори
До Българин 17, преди 8 години
17, не Ципрас натрупа тези дългове. Като при нас те си се трупаха постепенно, от дълги години, благодарение основно на онези кредитори с огромни уста и непреодолим апетит, целящи да заробят икономически целия свят. Те трябва да бъдат спрени на всяка цена. това не става с постоянно ново поемане на поредни заеми с високи лихви. Не става както направиха нашите *** с 6-те милиарда, които вече сигурно са изяли.
11
12
 
32
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Никой българин не желае лошото на гърците , защото сме комшии . Те обаче сами си го направиха , като избраха тоя комунист Ципрас заради едните голи обещания . Десетките години на охолен живот го дължат на традиционните партии в Гърция , и ако бяха изтраяли още малко всичко щеше да се оправи. Те обаче си избраха празните приказки на Ципрас и той фалира държавата само както комунист може. Справка Жан Виденов в България .
10
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ... 9,Нали?Смешни и жалки са българите с този смешен плач по чуждите проблеми, затънали до гуша в калта, че и давещи се в нея от години, но опитващи се да си намажат голото его и комплекси с мантри от типа на "*** онези са много зле!".
9
9
 
27
 
! Отговори
№6, преди 8 години
До ТАКА НЕ МОЖЕАз и много други хора сме виждали "гъркът да работи". При това да се справя твърде добре- любезен, става сутрин рано, посреща си гостите, предлага удобства, изпраща, чисти.Твърде добре си работи.Не плачете на чужди гробове. Това няма да оправи собствените ви жалки комплекси.
8
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Снимката прилича на изглед от Тасос.Стискам палци на гърците да се оправят!
7
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
kakvo e obshto ima bankata s hranata :D
6
7
 
46
 
! Отговори
... преди 8 години
от няколко седмици съм в гърция и чета и слушам бг информационни сайтове и новини и просто няма такава държавица жалка като нашата. само в България има кризи стресови ситуации нямало храна нз си какво и страшна психоза както винаги е било в хората, а тия тук дори незнаят за това. промивката на мозъка на българина продължава с пълна сила и след комунизма. тия тука си живеят и са на светлинни години пред нас и така ще си бъде. докато ние в България по цял ден само ще си плюеме и ще гледаме новини.
5
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците обеднели..... Тц..Тц... . А ние сме богати ...
4
3
 
30
 
! Отговори
ТАКА НЕ МОЖЕ преди 8 години
НЯКОЙ ДА Е ВИЖДАЛ ГРЪК ДА РАБОТИ ??? СТОИ СИ ПРЕД БЯЛАТА КАЩУРКА И СИ ВЪРТИ БРОЕНИЦАТА . А ИНАЧЕ НА 1-ВИ МАЙ ХОДЯТ НА МАНИФЕСТАЦИЯ !
3
3
 
48
 
! Отговори
БГ уреден бизнесмян преди 8 години
Хубава снимка,липсва само един *** с татуировки и ес класа настъпила покривката на първа маса.
2
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами обедняват - скатали са милиарди евра в дюшеците - ще изкарат 2-3 години луксозно.А до тогава я хамилята я еврото!
1
21
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупости ! Гърция е на светлинни години по- добре от нас !Ще се оправят по-бързо от колко си мислитеТам няма мишки които да търпят 25 години гадости и ниски доходи