Евротрилър, в който Гърция е между небето и земята

Гръцки печат: Исканията на партньорите са жестоки
Обновена: 13 юли 2015 09:09 | 13 юли 2015 08:53, Елка Василева
36
Евротрилър, в който Гърция е между небето и земята
Алексис Ципрас. Снимка: Reuters

"Денонощен трилър за Гърция. Премиерът Алекис Ципрас под натиск, след като поеха щафетата от Еврогрупата, лидерите на еврозоната прекараха нощ на агония в търсене на изход от маратонската среща на върха в Брюксел, която трябваше съдбоносно да определи бъдещето на Гърция и оставането й във валутния съюз, а и в самия Европейския съюз", информират гръцките вестници.

Електронното издание нюз.ин пише, че до сутринта два са били откритите въпроса - първият е дали МВФ ще участва в новата спасителна програма за Гърция и дали ще бъде създаден т.нар. фонд Шойбле, в който да се събират средствата от гръцката приватизация.

Според "плана Шойбле" в този фонд, който щял да бъде базиран в Люксембург, трябвало да бъдат събрани 50 млрд. евро от продажба на гръцки държавни активи в рамките на извършвана от правителството приватизация.

Целта на плана обаче била да се ограничи участието на гръцкото правителство в целия приватизационен процес.

"Гърция - тайм-аут от еврозоната", това според печата предвиждал шоковият документ на Еврогрупата, в който Шойбле предлагал, ако не бъде постигнато споразумение с Гърция, със страната да започнат преговори за временното й изваждане от валутния съюз, но при евентуално преструктуриране на нейния дълг.

В. "Етнос" отбелязва, че премиерът Ципрас категорично е отхвърлил "плана Шойбле".

Изданието посочва, че денонощните консултации в Брюксел са се превърнали в "евротрилър, в който Гърция се е оказала между небето и земята".

Отбелязва се, че в рамките на този трилър гръцкото правителство е водило битка, за да се задържи при възможно най-добри условия в ядрото на еврозоната. Исканията на партньорите обаче са жестоки, допълва вестникът.

Според добре осведомени източници, цитирани от гръцката агенция АНА-МПА, на срещата на върха се били очертали признаци за напредък с кредиторите, тъй като перспективата за изваждане на Гърция от еврозоната изглежда окончателно се била отдалечила, и постепенно започвали да се формират условия, които да доведат до финансово подпомагане на Гърция още в следващите седмици.

В. "Имерисия" отделя място на 12-те мерки, които европейските лидери са поискали премиерът Ципрас да внесе в парламента и те да бъдат гласувани до сряда. Става дума за мерки, отнасящи се до данъчната и осигурителната система и до приватизацията.

Вестникът коментира, че мерките са поискани от партньорите като практическо доказателство за волята на Атина сериозно да пристъпи към преговори с тях по договарянето на трети спасителен пакет финансова помощ на стойност 82-86 млрд. евро, тъй като те са били поставили въпрос за липсата на надеждност на гръцкото правителство.

В. "Прото тема" помества опровержение на Международния валутен фонд (МВФ). В него фондът категорично отхвърля публикация на германския в. "Билд", според която МВФ бил настоял в Гърция да бъде съставено правителство от технократи, подобно на кабинета Пападимос, и през есента да бъдат свикани нови предсрочни избори.
"Публикацията не отговаря на истината и е напълно погрешна", казал говорител на фонда. "Билд" твърди, че представител на фонда казал пред вестника, че МВФ не вярвал, че СИРИЗА може да приложи реформите, които се искат от нея. Не им вярваме, казал той, според германския вестник.

"Искат да ни унищожат", цитират вестниците думите в Тwitter на лидера на партията "Независими гърци", коалиционен партньор на СИРИЗА в кабинета.

Изданията поместват още материали от "Велт" и "Гардиън", в които се описва кои били враговете и кои съюзниците на Гърция за излизане или за оставане на страната в еврозоната.

В. "Катимерини" коментира, че на гръцката политическа сцена се задавали бурни политически събития и че премиерът Ципрас вече обсъждал със своите приближени всички възможни сценарии за това какво би могло да се случи от тук насетне, в това число и сценарий за промени в кабинета.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Евала, Петър!
27
0
 
2
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Един ден Атила се явил пред Рим и казал: Аз съм бич божи. Бог ме изпрати да ви накажа защото сте грешни!
26
0
 
3
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Един човек не може да направи противника си слаб, но може да направи себе си непобедим. Предизвикателството пред българския народ е да се поучи от грешките на другите и да постъпва правилно.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя *** ще докара Гърция до Жан Виденова България. Който и да дойде след него ще продава като Иван Костов и после търтеи като Гръцката Атака ще се жалват по форумите.
24
4
 
4
 
! Отговори
Do 12 преди 8 години
До Чебурашка: Kъде пък видя кремълска пропаганда. Вие *** сте истински параноици. Само не знам какво ще правите сега като доларовия балон се спука. Дреме им на Кремъл за санкциите и *** в България. Хората си направиха Брикс. Направиха си банка, изместват долара от икономическите си взаиомоотношения и ще оставят Сащ, Великобритания, Германия да си се оправят с раздутите в размер на трлн. долари дългове
23
5
 
4
 
! Отговори
fripp преди 8 години
Е те страшни ограничения наложиха на гърците - 60 ойро на ден. Това прави къмто 3600 лв. на месец. Страшна криза, няма що. Към 320млрд.евро, които дължат, ще им дадат още 90млрд., както се говори. Никога не могат и няма да ги върнат тези пари. Впрочем, сега ще започне и цирка с приватизацията - няма да им дадат да продават на тоя, който предложи най-много пари, а на тоя, който ЕС и САЩ одобрят.
22
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Днес гледах едно предаване, в което се каза че 17 гръцки летища трябва да бъдат управлявани от германска фирма. Ето това е цената. Каквото може германците ще изядат, после били най-развитата държава в Европа. Естествено. Всичките им фирми в другите държави изнасят печалбата и я вкарват в Германия.
21
0
 
3
 
! Отговори
Икономов преди 8 години
От нашите структури по места вече се чуват недоволни изказвания на наши уважавани членове и членки. Причината е, че информационните издания отделят твърде много внимание на проблемите в държава, която въпреки особеностите на управлението си, си остава западна в същността си.Нашите членове и членки искат да четат повече за трудовите подвизи на по-големите ни братя и сестри в Русия и по-рядко, но също така в Китай и в България.
20
2
 
12
 
! Отговори
приказката свърши преди 8 години
Цяла Европа да храни дебилните гърци....няма как веке!
19
2
 
10
 
! Отговори
брей преди 8 години
До 10 до 14"западна Европа се бърка в политиката ни с поставени лица" :))) Сега ако наблегнеш и на подставените лица от Изток, плюс местните *** от БКП-БСП (които се кланят на Изток) и всичките и изчадия АТАКА-ДПС и сие, може и малко по-нелепо да изглежда коментара ти :))).
18
1
 
5
 
! Отговори
МАЛЯКАССС КО ПРАВИС преди 8 години
НЯМАС ДАВАС ЕВРАКИС !!! ХИХХИХИХИХИ
17
6
 
8
 
! Отговори
10 до 14 преди 8 години
Абе работя в Hoerco в Германия и месечно взимам повече пари от цялата ти фамилия. От край време западна Европа се бърка в политиката ни с поставени лица. Ако имахме стабилна икономика нямаше да внасяме толкова техни стоки, да караме техни коли и да пазаруваме в техни маркети. Това е ясно на дете от 1 клас, какво си ми заспорил тука...
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-добре Гърция да излезе от ЕС и Еврозоната. Поне ще си запазят икономиката. Почнат ли с приватизацията, както стана в България, край с тях.
15
1
 
5
 
! Отговори
Демокрацията се ... преди 8 години
... провали от bankster-рите!
14
7
 
17
 
! Отговори
брей преди 8 години
Ципрас, май вече не се хилиш, кат ***? Доста тъжен изглеждаш.... Какво стана, бре, маляка?
13
7
 
6
 
! Отговори
Алексис, тегли ... преди 8 години
... им една майна на тези неолиберални ***, собственост на финансовия сектор и банките, и се прибирай обратно! #Thisisacoup
12
5
 
16
 
! Отговори
Евродепутат преди 8 години
Никой никого не кара насила да бъде член на ЕС или на Еврозоната . Не ти харесва напускаш или не кандидатстваш . Всички обаче се натискат за членове на ЕС , а после викат ама лошо било. Като е толкова лошо чао и отивай при Путин там е хубаво , я виж Украйна колко е доволна от Путин .
11
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 10"и то заради ония западните кръвопийци които съсипаха източна европа, за да са добре те"Интересно, кога според теб Източна Европа е била по-добре от Западна? Кръвопийците си гледат работата и затова нещата им вървят, а такива като теб дето търсят под вола теле, само и само да не работят провалиха Източна Европа до нивото на катун.
10
2
 
2
 
! Отговори
знайко преди 8 години
За да са на земята требва да преборят монетарната система,така че по скоро са на небето
9
6
 
12
 
! Отговори
До3 преди 8 години
Каква производителност, бе? Каква част от парите, които изкарвате реално остават в България? Нали се досещаш, че живата икономика включва всички отрасли, а не няколко, които се крепят на външен капитал?