В Белгия ще карат бежанците да работят за подслона

Правителството в чудо как да се справи с наплива
1 сеп 2015 12:57,
50
В Белгия ще карат бежанците да работят за подслона
Снимка: архив, Reuters

Белгийски град обяви, че ще иска от бежанците да работят за хляба и подслона си. Маркдал, недалеч от Брюж, ще използва новодошлите в приемния си център за общинските дейности.

Според шефа на местната социална служба те ще боядисат общежитието си, ще събират боклука, ще участват в поддръжката на общинските градинки и ще помагат в старческия дом. Специалистите ще бъдат използвани по предназначение. Лекарите например ще отменят местния доктор в детската и семейна консултация.

Трудовата повинност ще се прилага както към хората, които имат вече бежански статут, така и към тези, които очакват молбите им да бъдат разгледани.

Още по темата

„Знаем, че е незаконно, но не виждаме защо да чакаме правителството. Любезно ще ги подканим да се включат с труда си в полза на града ни за по няколко часа на ден“, заявява шефът на местния център за социално осигуряване и помощи Йорис Нахтергале.

Маркдал е един от четирите белгийски града, в които от днес отварят врати нови приемни центрове за бежанци. Правителството се принуди да разкрие 2500 допълнителни места, към 18 500, които вече съществуват.

Няколко партии от управляващото мнозинство вече подхвърлиха идеята регистрираните бежанци да се включат с общественополезен труд в общините, макар че според международната конвенция те получават храна и подслон, без за това да е необходимо да работят. Бившият вътрешен министър на Белгия Патрик Девал, който е поддръжник на идеята, смята, че бежанците ще приемат с готовност, тъй като така ще си допълват доходите.

Инициативата обаче не се посреща еднозначно в обществото. Някои припомнят, че през двете световни войни хиляди белгийски семейства оцеляха благодарение на гостоприемството на френските и холандските си съседи. Други се безпокоят, че работейки, бежанците ще получат право на белгийски пенсии.

Междувременно ситуацията в Брюксел е на път да излезе извън контрол, тъй като властите не могат да се справят с бежанския натиск. Импровизирани палаткови лагери превзеха градинките в различни части на града.

През юли и август броят на желаещите убежище се е удвоил. В понеделник рекорден брой от 800 души се наредиха пред имиграционната служба, чийто капацитет е от 200 души дневно. Заради бюджетни съкращения службата не може да наеме нови служители, а работещите изнемогват. Те протестираха с лимони, за да покажат, че са на края на силите си. Властите започнаха да раздават номера за следващите дни и мнозина спят направо на тротоара, за да не си пропуснат реда. Правителството смята, че ще се нуждае от 10 000 нови места в бежанските центрове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
God преди 8 години
Белгийците, които дават за пример как през войната техните деди са спасени от французи, да дадат пример с някой техен роднина дали е търсил някога убежище в ислямска страна. И като не открият такъв, може би ще разберат за какво иде реч. Естествено, че франзуците ще им помагат, защото са съседи и то християни. Никой тогава не е очаквал от белгийците утре да искат джамия, да носят фереджета и да застрелят някой щото така му казал имама. Ислямът няма място в Европа.
30
1
 
5
 
! Отговори
Смях преди 8 години
"Специалистите ще бъдат използвани по предназначение. Лекарите например ще отменят местния доктор в детската и семейна консултация."Хахаха, изродииии! Какви "специалисти", какви "лекари" бре, вие нормални ли сте?! Може направи да ги пуснете да правят мозъчни операции тез камилари! Или пък космонавтите от меринджеите да ги пратите да летят с космическит совалки! *** народ, слаба държава!
29
0
 
5
 
! Отговори
555 преди 8 години
Всичко наготово - ол инклузив! То затова и майка му на онзи с хладилната морга твърди, че не бил каналджия а Екскурзовод! А другия сигурно се води Преводач!!! Вече нищо не е каквото е!!! Как ли ще свърши тази постановка та да разберем драма ли е, трагедия ли е или най-семпла комедия?
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И правилно!
27
3
 
17
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До Чичо СамНе си прав приятелю..ЦРУ е туроператор и изпраща туристи в Европа. .на пълен пансион...Да живее американската печатница на зелена тоалетна хартия. ..сащ световен спекулатор и манипулатор..
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМИ НИЕ В БГ КАТО НЯМАМЕ РАБОТА ДА ИМ СЪЗДАДЕМ ЗА ДА СИ ПЛАТЯТ ПОДСЛОНА И ВЪОБЩЕ ЦЕЛИЯТ МАСРАФ. ОСВЕН ДА ГИ СИРЕЧ ДА НИ ПЛАТЯТ В НАТУРА. ПЪРВО НИЕ ПОСЛЕ, СЛЕД КАТО СМЕ ОПИТАЛИ СТОКАТА ЩЕ ГИ ПУСНЕМ КАТО СИНИ КАСКИ НА ДУНАВ МОСТ С/У 50 ЕВРО ТЕКА !!!!! МНОГО ЗАГОРЕЛИ ТИРАДЖИИ ЩЕ ИМ СЕ ЗАРАДВАТ - ОТМАН ЩЕ ИМ ДОЙДАТ !!
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Politizite v Zapadna Evropa zaslugavat edin jak boi i uvolnenie. Na tjahno mjasto da doidat zdravo mislesti i zastitavashti evropeiskite zennosti i kultura Hora. Belgia e prava, s nisto ne sa im dlagni, kakto i nie. Nelegalno pribivavat i iskat, ja siktir ottuka!
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Абул Ал Халид: Сиднито взема 100К заплата ама на кукуво лято. Тоя е такъв ***, че едва взема и 50К
23
2
 
15
 
! Отговори
Чичо Сам преди 8 години
Не се притеснявайте-всичко върви по план-Първо-войната в Ирак ,после - трябваше да се организира илямска гара в ЕС,та се наложи войната в Югославия ,за да се пръкне Косово..после на дневен ред дойде-Либия и Сирия ..и най-сетне-воалааа-Европата- се чуди как да се справи с емиграцията..-първата част от плана е изпълнена..
22
1
 
27
 
! Отговори
юнака преди 8 години
Как тъй беженец ще бачка той да не е бъхтел от Сирия и Афганистан чак до Белгия да работи.Той е дошъл да почуства европейската демокрация ,благата на Европа ,с една дума да лишпери и да взема соцялни помощи.
21
0
 
10
 
! Отговори
Мелбърн кукуригото преди 8 години
Спонджи, добряк си ти към бежанците, а на сънародниците ти се подиграваш че не взимат 100К. Ама нищо, я кажи как и къде те жилна медузата.
20
1
 
29
 
! Отговори
Абул Ал Халид преди 8 години
В Белгия ще карат бежанците да работят за подслона" - това е несериозно, дискриминиращо и нечовешко. Аз, за какво съм го бил целият път от Сирия, та да ме карате да работя? Искам на помощи, безплатно жилище, безплатно оброзование за 3те ми деца. Живота в Белгия е хубав. Като се устроя, ще доведа майка ми и баща ми, заедно с двете ми сестри и трима братя. Ако знаете колко добре си живеехме преди, бяхме богати, имахме си всичко, а сега искаме на помощи. Полага ни се, бежанци сме.Европа ще е наша
19
2
 
7
 
! Отговори
ГЕНЕРАЛ ГАДОРЯН преди 8 години
Сидниту е топичен пример на лафа Пази боже сляпо да прогледа. Да де ама е прогледнал с едното око.
18
1
 
16
 
! Отговори
Пърт изкуфелия преди 8 години
Опитвам се да си представя как ли изглежда тоя човек Сидни, и незнайно защо в главата ми все се появява образът на Спондж Боб -квадратни ***.
17
0
 
17
 
! Отговори
ааа преди 8 години
ХА ХА -РОМ И АРАБИН - РАБОТА ,ХА ХА..
16
0
 
13
 
! Отговори
аааааааа преди 8 години
аааааа ,нещо не сте разбрали ,тези арабели се котят като зайци и не работят ,те само помощи искат
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много мъдро! Приветствам. Но и много неефективно. Ако чакате тия да строят до 2030г. ще има отлети две стъпала бетон. Това да не ви е електората на Доган, дето работят като добичета? Тия мусулмани са друга бира.
14
1
 
6
 
! Отговори
леополд 666 преди 8 години
белгия има традиции, навремето така са хранели и експлоатирали конгоанците, че некой историци говорат за 15 милн. намеление на аборигените. така де, - посока Белгия и нема да се боите!
13
1
 
7
 
! Отговори
kk преди 8 години
prez 718g Balgariq i kan TERVEL gi spasiha ot arabite no te ne si mradnaha prasta s izklo4enie na Pol6a i Ungariq kogato nie imahme nujda pri osmanskoto na6estvie i ni ostaviha na zakolenie za 500 g . Moje bi tova e vazmezdieto.
12
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не можеш да ги накараш да работят.Мързелът е първооснова на тяхната природа.Това да не са "лошите" българи и румънци,които бачкат на 2 места за да издържат семейство.