Датската полиция попречи на десетки бежанци да отидат в Швеция

Мигрантите пък не искат да им вземат пръстови отпечатъци
Обновена: 7 сеп 2015 22:39 | 7 сеп 2015 22:38, Камелия Цветанова
15
Датската полиция попречи на десетки бежанци да отидат в Швеция
Снимка: Reuters

Датската полиция попречи на десетки бежанци, сред които жени и деца, да преминат границата с Швеция, където условията за прием на мигранти са далеч по-щедри, предаде Франс прес.

Още по темата
Вчера около 300 мигранти пристигнаха в Рьодби, основен пропускателен пункт с ферибот между Германия и Скандинавия, надявайки се да стигнат до Швеция с влак по моста между Копенхаген и Малмьо, който е забранен за пешеходци.

Впоследствие обаче избухнаха сблъсъци с полицията, след като мнозина от тях отказаха да им вземат пръстови отпечатъци от страх да не им бъде после забранено да напуснат датската територия.

Част от бежанците в крайна сметка се примириха, но тази сутрин около 150 от тях тръгнаха пеша към Швеция, вървейки по средата на автомагистрала под полицейски ескорт.

Сирийската инженерка Лайла Саид обясни пред телевизия ТВ2, че тя, съпругът й и двете им деца са прекосили Европа с надеждата да стигнат до Швеция.

"Спах на улицата, прекосих морето с децата си", разказа тя.

След многочасови преговори изтощените бежанци се съгласиха да се качат в автобуси, за да се регистрират пред местните власти.

Според датския премиер Ларс Льоке Расмусен, през последните 24 часа в Дания са пристигнали около 400 бежанци. На никой от тях няма да се разреши да продължи към Швеция, предупреди той.

"Не можем да пренебрегнем задълженията си и да ги пратим в Швеция без нейно съгласие, защото в такъв случай бихме постъпили като много други страни, които са отговорни за това, че европейската система за даване на убежище е под огромно напрежение", изтъкна датският премиер.

Дания значително втвърди имиграционната си политика, но Расмусен отбеляза, че е обещал на канцлерката Ангела Меркел да приеме по спешност 100 бежанци от Германия "заради особеното положение, в което се намират Германия и Европа". /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Данияшвециямигранти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде е оня Брайвик ли се казваше?
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
To в Швеция само тези ги нямаше! Къде са тръгнали и те не знаят! То, бива глупост арабска, ама това е в повече!!!
3
2
 
15
 
! Отговори
ауслендър преди 8 години
Едно трябва да ни е ясно и да взимаме пример от тях... Те са сплотени, задружни, устояват си мнението , докато ние сме като овцете!!! Хубаво е да се учим на някой неща от тях! Това ни липсва!
2
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Бежанци" били - уж гладни и жадни - а хвърлят храна и вода. Пускат ги на чисто място с климатизация - те го осират.Не искат да им се вземат отпечатъци, не искат да си свалят фереджетата, в точно определени държави искали... Абе няма ли най-после всички в тая Европа да проумеят че тези *** не са никакви бежанци, а просто търтеи, свиканли да "цоцат" без много да работят и сега ниските цени на петрола им развалиха рахата, а не " държава" или която и да е война. Ритници и кой от къде е
1
4
 
50
 
! Отговори
Знаеща преди 8 години
Братя европейци, тези "бежанци" са тумор. Режете ги и ги изхвърляйте на екарисажа. Иначе те ще изнасилват малолетните ви дъщери, ще превърнат в робини жените ви, синовете ви с пубертетно окосмяване ще заколят като агнета, а по-малките ще поислямчат.