Меркел и бежанците – достатъчно!

Тя си представяше образовани и възпитани бежанци, но...
16 сеп 2015 18:08,
98
Меркел и бежанците – достатъчно!
Снимка: архив Reuters

Рязката смяна в настроенията на Ангела Меркел и възстановяването на граничния контрол на границата между Австрия и Германия дойде след напрегнат уикенд, през които Меркел се изправи пред натиск от държавата и местните власти, които в крайна сметка трябва да приютят и нахранят нарастващата вълна от бежанци.

Тяхното съобщение до Меркел – genug ( Достатъчно!)

В много случаи местните правителства се оказаха напълно неспособни да се справят с всички бежанци, смята изданието Politico. "Настроенията се сменят бързо", коментират от Християнския Демократичния съюз, партията на Меркел. На среща на представителите на формацията в понеделник те дадоха ясно да се разбере, че са претоварени от масите.

Бързата смяна на обстановката кара Меркел, известна с това, че обмисля дълго време решенията си, да смени тактиката. Физик по образование, тя обикновено преценява всеки един ъгъл на ситуацията – дали е Гърция, или Украйна – тя не бърза със стратегията.

А когато все пак е прибързвала с някои решения – като например решението на Германия да се откаже от ядрената енергетика след инцидента във Фукушима през 2011 година – се оказва, че са завършвали със съжаление. В случая обществото беше успокоено, но пък теглото се прехвърли на германската индустрия и цените на тока скочиха.

Объркване

Решението ѝ от миналият месец да гарантира на сирийските бежанци безопасност подпали дива надпревара да се достигне Германия. Решението ѝ беше хуманитарен акт, целящ да успокои драмата в Унгария, където бежанците са в лагери с ужасни условия.

А обратно в Германия – държавните и местни власти бяха напълно изненадани от решението на Меркел, а и на всичкото отгоре имаха твърде малко време за подготовка.

Извън контрол

Берлин обаче не предвиди масивният отговор, който последва. Щом стана ясно, че решението е отприщило поток, Меркел и други представители на властта се опитаха да ги спрат, подчертавайки че Дъблинската система все още е в сила. Но щом вълната пристигна в Мюнхен и други градове и бяха посрещнати от германци, които ги чакат с храна, дрехи, одеяла и отворени обятия, бързо стана ясно, че връщане няма.

За известно време изглеждаше, че цяла Германия е склонна да им подаде ръка. Приютите преливаха от храна и дрехи. Доброволците се стичаха към благотворителните организации. И германците си спечелиха уважение по целия свят, когато други държави обърнаха гръб на бежанците.

Въпреки че Меркел предупреди за многото препятствия, германската преса именува решението ѝ Септемврийска приказка. След месеци, в които тя беше порицавана заради твърдата ѝ позиция към гръцката криза, Меркел сега се оказа добросърдечният матриарх на континента.

И тогава реалността ги върна на Земята

Първите знаци, че настроенията се променят, дойдоха в петък, когато членове на баварското крило на партията на Меркел критикуваха политиката ѝ към бежанците. "Скоро ще бъдем в извънредна ситуация, която не можем да контролираме!", предупреди Хорст Зеехофер, министър-председател на Бавария.

В събота Ангела Меркел остана твърда и обяви, че не съжалява. В неделя обаче близо 20 000 бежанци пристигнаха на главната жп гара в Мюнхен. Власти, инфраструктура, доброволци – всички се оказаха неспособни.

Милиони мигранти

Местния бизнес също започна да недоволства от въздействието, което кризата би оказала на традиционния Октоберфест в Мюнхен, който започва следващата седмица. Баварските политици бяха напрегнати.

Бавария, сърцето на германския консерватизъм, не беше сама. Провинциите започнаха да се оплакват на правителството в Берлин, че не могат да се справят с притока. Според законодателството, тежестта за справяне с бежанците се пада именно на провинциите, но през уикенда тази система беше пред сриване. Редица провинции просто отказаха да приемат още бежанци от Бавария.

Под натиска от Зеехофер, Меркел се съгласи да възстанови граничния контрол. Стратегията трябваше да бъде представена като "сигнал към Европа", тактика, която да принуди другите страни също да приемат бежанци. Всъщност, представители на властта заявиха, че Германия чисто и просто не може да се справи с тази ситуация.

Без помощ

Германия се опитва да убеди останалите страни в ЕС също да приемат бежанци с променлив успех. На среща на върха в Брюксел беше взето решение 40 000 бежанци да бъдат преразпределени.

Но съпротивата срещу по-големи ангажименти остава силна. Много източни държави обвиняват Берлин в окуражаване на бежанците. Жан Клод Юнкер иска въвеждане на задължителни квоти. Те обаче обхващат едва 120 000 бежанци. А само Германия очаква почти един милион, което прави системата на квотите почти ненужна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kolkoto obrasovani sa turzite kosovanzite albanzite tia prikaski na Merkel sa falschivi Jena kojato nitobedno dete ne e rasdala ot komuniska i popska daschtera trabvasche da i e jasno sa kakvo stava vapros i da e s PutinA ne s Obama koito e musulmanin polovin umen 4ovek e no si otiva svarschva mu nandata idva Baba klintan
59
2
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
международен съд за краварите меркел и квазимодото оланд те са гл виновници застраданията на човечеството заради петрола и търговията с оръжие ни подложихана този ужас пречат и на русия да се справи с ид защото не ги устройвавместо да си подадат оставките те са нагли продължават да творят простотии
58
3
 
26
 
! Отговори
seira преди 8 години
"ДОБРЕ ДОШЛИ В САУДИТСКА ГЕРМАНИЯ!"
57
3
 
48
 
! Отговори
цък преди 8 години
Преди 4 години...САЩ се обръща към ЕС с предложение:- Хайде да бомбим Либия и да си поделим нефта.- Давай!!! - отвръща ентусиазирана ЕС.След 4 години....ЕС към САЩ- Абе, каква стана тя : за вас - нефта, а за нас - емигрантите!?
56
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сетила се Мара
55
15
 
4
 
! Отговори
Misanthrope преди 8 години
Frau не е глупав! Вземете за Германия, колкото е необходимо, и да разпространяват останалите имигранти от Източна Европа. И българското правителство ще вземе толкова, колкото да речем, Брюксел и Вашингтон. Emirates ще бъдат построени в цяла Европа джамии и минарета. Emirates е предложил да изгради 200 джамии в Германия. Аллах Акбар.
54
2
 
33
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Какво стана Меркел, да не се уплаши от бежанците? Досега нали беше много дружелюбна към тях, сега нещо си промени мнението като разбра, че трябва да ги издържаш тези бежанци, дошли наготово като ***. До преди една седмица имаше надписи в Германия от рода: Добре дошли, бежанци. Сега нещо се изметна позицията на Германия за бежанците. Ако преди Меркел канеше бежанците да дойдат, то сега ги гони.
53
1
 
36
 
! Отговори
Мъркел преди 8 години
Предполагам, че бежанците са нужни на Германия, защото бизнеса там иска да се увеличат търсещите работа и да паднат възнагражденията.Само, че те не предполагат , че тези имигранти ще бъдат повече клиенти на социалните системи , а не на пазара на труда.Другото е театър
52
1
 
54
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Сега ние ще им викаме "интегрирайте ги, интегрираите ги" както те ни учеха, а не да ми ги разхвърлят по другите държави, ама кои е луд от онези да дойде в България.
51
1
 
47
 
! Отговори
... преди 8 години
Бабето ще спре тока на Германия. Против всякакви войни и насилие съм, но чича Хитлер в момента се обръща в гроба.
50
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Кукувица95% от населението на Уругвай е от бялата раса. В Чили този процент е под 50. Меркел или горчиво съжалява за последните си решения да приютява араби и сега преосмисля ситуцията в личен план, или...просто не може да преодолее собствената си (арийска) природа.
49
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Arbeit macht frei
48
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво ми се прави меркел на ощипана. ясно беше, че им трябват черноработници на немците. попълниха си бройката и стига толкова
47
9
 
45
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
ЕС да ходи да се моли на Кремъл да оправя нещата в Близкия Изток...
46
3
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дъртата комсомолка се изхвърли и отвори кутията на Пандора! Няма затваряне вече...
45
3
 
67
 
! Отговори
Samo minavam преди 8 години
Нашите продажници,не казват нищо по платените си телевизии.В Германия е страшно и ми се струва,че немците търсят място където да обесят бабата.Не го разбирам,богата и цивилизована германия,налазена от черни орди.Господи,ако Хитлер видеше всичко това,пак би скочил в земята.
44
2
 
31
 
! Отговори
До 56 преди 8 години
До до бедния нашенецЗлобар.Аз също живея в чужбина и телефона ми е в пъти по-евтин от на тези ,на които пращат пари в БГ.Роби на вещите са само глупаците
43
4
 
59
 
! Отговори
е преди 8 години
тая да си подава оставката ,че разбуни и нанесе непоправими щети на много други суверенни държави
42
17
 
3
 
! Отговори
до бедния нашенец преди 8 години
и как пишеш със от телефон за 20? ?
41
3
 
46
 
! Отговори
genug?Те сега почват преди 8 години
Момент на просветление ли долавям? Или просто вече си е намерила арабски жребчета да я опъвати пляскат по хипопотамският ***?*** те са много бе хер фрау.Половин милион искат да си паркират миризливата камила в задният ти двор.Нали каза,че ще поемеш всички.Сега ако реши и да ги депортира обратно дори ще я заподозра, в опит да ни заблуди,че не е много ненормална.