Бежанците – опасност за две трети от българите

"Алфа Рисърч": Подкрепят се социални мерки, но не и повече пари за тях
106
Бежанците – опасност за две трети от българите
Снимка: архив, БулФото

63% от българите смятат, че бежанският поток е опасност за страната ни. Данните са от национално представително изследване на "Алфа рисърч" за периода 5-7 септември., представено от социолога Боряна Димитрова на конференция "Кризата с бежанците: новите европейски политики".

Още по темата

Държавата да се бори с трафикантите на хора искат 89% от запитаните, 82 на сто - да се усили оградата по границите, тоест има силна подкрепа за рестриктивни мерки, обобщи Димитрова, цитирана от БТА.

За пълно затваряне на границите настояват 11%. На противоположното мнение - да се приемат бежанци без ограничения, са 3,7 на сто.

Категорично не се подкрепя отделянето на допълнителни пари от държавния бюджет за бежанците. Изследването отчита в същото време голямо одобрение за социални мерки, за подобряване работата на социалните институции, за по-добри условия за бежанците - 75 на сто.

За съгласуване на нашата с европейската политика за бежанците се обявяват 44,5 на сто от анкетираните.

Хората с по-високо образование, средното поколение, са по-склонни да подкрепят общоевропейските решения. По-слабо образованите, най-възрастните, но и част от тийнейджърите са с изключително по-силно изразени негативни нагласи, отчита "Алфа рисърч".

Според резултатите от проучването, 63% поддържат квотите, 34 са против.

Ще се справим успешно с проблема смятат 17,1 на сто, ще се справим бавно - 43,3 на сто, няма да се справим, ще доведе до упадък на Европа отговарят 36,3%.

Настояващите за сепаративни решения са най-силни песимисти за справяне с кризата, коментира Боряна Димитрова.

Изследването регистрира ръст на страховете, радикализиране на общественото мнение, но в рамките на институционалните алтернативи, изключителна чувствителност към политическите изказвания и решения. Бежанците продължават да се възприемат като "маса", отбеляза още социологът.

Боряна Димитрова припомни изследване за 2012-2013 г. , според което бежанците са били по-скоро непознати, неразбрани, с негативен образ за българското обществено мнение.

Още тогава обаче е имало разграничение между бежанци и икономически емигранти. Основните страхове тогава по отношение на бежанците са били свързани с повишаване на престъпността, болести и зарази.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: бежанциЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
30
 
! Отговори
:( преди 8 години
Не са опасни само за част от феновете на БОКО "Горещата точка" и братята им по интелект от ДПС.За всички нормални българи пълчищата терористи са опасни. Дори постоянно да показвате разни разплакани дечица, всички знаем, че 90% от "бежанците" са сами мъже, дошли да крадат и убиват в Европа. Голяма част от тези хора са терористи, престъпници и убийци. Това е истината.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ALFA RISARC E FALSHIVA PROPRAVITELSTVENA AGENZIA--OTDELENIE NA GERB--PRIAKO PODCINENA NA BOIKO BORISOV.95% OT NARODA NE ISKA BEGANZITE,SAMO 5%(MUSULMANSKOTO NASELENIE) ISKA BEGANZITE,KATO S TIYAH DA ZAVLADEE BALGARIA I DA PODCINI BALGARITE V BALGARIA.