Еврокомисар: Краят на Шенген ще е началото на края на ЕС

Шулц: 2015 г. беше ужасна, 2016-а ще е същата
14 яну 2016 19:28,
68
Еврокомисар: Краят на Шенген ще е началото на края на ЕС
Снимка: архив, Reuters

В дългата ми кариера на политик не е имало по-трудна година от 2015-а и се надявам, че 2016 г. няма да е такава, макар че повечето от проблемите преминаха в нея. Признанието е на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

„Не помня такава година – започна с терор и завърши с терор. Всеки ден се сблъсквахме с множество кризи. Трябва да бъдем подготвени през 2016-а ще бъдем изправени пред подобна година“, заяви в Брюксел Шулц, който е избран с листата на социалистите от Германия.

Според него Европа е изправена пред предизвикателството „да браним най-важната идея от втората половина на ХХ в., че държави си сътрудничат чрез общи институции, които са създали, за да балансират различните им интереси. Той сравни първите 70 г. на ЕС с Ренесанса и Просвещението като върхови периоди в развитието на западната цивилизация.

„Тази идея е заплашена като никога досега“, подчерта Шулц днес, добавяйки, че проблемите са както от външно естество, така и вътрешни.

Според него водещ неразрешен проблем остава бежанската криза. Шулц смята, че той е можело да бъде изцяло избегнат, ако страните членки от самото начало са решили да си помагат и да поемат пристигналите в Германия 1 млн. души.

Не на съвсем същото мнение е комисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос. Пред комисията по вътрешни работи на Европейския парламент днес той призна, че ЕС е допуснал 650 000 души да влязат на територията му, преди да предприеме каквито и да е било мерки да контролира процеса.

Аврамопулос заяви, че евентуален крах на Шенген ще е „началото на края на ЕС“, но се зарече, че Европейската комисия няма да го допусне.

Еврокомисарят смята, че когато горещите точки в Гърция и Италия заработят, веднага ще се почувства облекчение и по вътрешните граници на Съюза. В момента от 11-те приемни бежански центрове в двете страни работят само 3 – два в Италия и един в Гърция.

Европейската комисия отпусна 1,36 млн. евро за закупуването на 92 апарата за снемане на отпечатъци, които да бъдат монтирани в центровете в Гърция, за да се идентифицират всички бежанци. Европейската комисия ще предложи промени в Шенгенската информационна система през април и в Дъблинското споразумение за бежанците през март, които да уредят по-добре въпросите със защитата на външните граници и уреждането статута на имигрантите.

Междувременно Европейската комисия заяви, че споразумението между ЕС и Турция за спирането на имигрантите не дава търсените резултати. „Но работим за това да се промени“, увери говорител на председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер. Комисията заяви, че не разполага с информация, че Турция връща в Сирия бежанци, които искат да влязат на нейна територия, каквато беше разпространена през декември от неправителствената организация „Амнести интернешънъл“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Прагматик преди 8 години
Естествения край на тази порочна бременност наречена ЕС най-накрая ще приключи със спонтанен аборт на мъртвозаченатия плод. Противоестествен и изкуствен съюз между крайно различни по култура и манталитет нации и общества, да не говорим по стандарт и начин на живот не може да оцелее твърде дълго.
41
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
BALGARIA TRYABVA DA STANE CLEN NA EVRAZIISKIAT SAUZ .
40
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо подстрекавате младите да бягат навън?Това са само някои ояли се комунистически бивши, подлъгвате младите да напускат.Така както продадоха 2000 мед сестри на Англия по 1000 долара на калпак и гушнаха 2 милиона от глупавите мед. сестри- само те комунистите.Отделно в Англия други ги дообраха и отделно поради "европейския начин на живот"всичко живо затъна в дълговеЗащо давате такива съвети, като за да живееш навън "нормално" ТРЯБВА да затънеш до козирката в дългове?Това ли му викате живот
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мартин Шоп, АУФИДЕРЗЕЕН!
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ShoppМартин Шулц първо е евреин, а колко е социалист ... евреина го интересуват само пари,пари и пак пари в комплект с власт над другите.
37
1
 
0
 
! Отговори
До 53 преди 8 години
Тааааааакккааааа ли мислиш???? Е, значи добре! Значи все още са останали трезвомислещи хора в България! Не всичко е въздухари и лапнишарани, дето се водят по сладки приказки и лъжи за някакви си ценности!!!!!!!
36
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този сайт вече е опасно антибългарски!Червени по..мияри!
35
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Турците нямат интерес да спират бежанци за тях е важно Европа да се напълни с бурки и бради, кога ще си отворят очите тези прости евро лидери,
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
selqni ISLQMKA DARJAVA ("ID" ISIS)sa masonska organizaciq maskirana v ISLAMselqni atentatita v NEW YORK,ITANBUL,PARIJ sa konstrukciqta na evreite kam noviq svetoven redselqni ne si gubete vremero sas bradqsali islqmistiselqbi nito edin islqmist nqma da vi napadneselqni vsichko e igra na "kupi rupi"
33
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За един руски таралясник чакахме 15г.Банани само на нова година.Тая система имитираше производство, количеството вместо качество. Затова и фалира и ние със нея. Никога вече .
32
1
 
14
 
! Отговори
българина преди 8 години
Стискам палци да се разпадне ФЕС федерация на енчартите сунити
31
0
 
3
 
! Отговори
ами то преди 8 години
До Анонимен 39е ясно , че разпадането на ес и нато ще е щастие за някои но защо не си посочил за кого и защо ? ако е за българският народ какво ще спечелим от това ? по скоро си от анадола или във вашингтон.. само от там биха се радвали на една разединена европа . не вярвам , че дори русия би искала една слаба и проблемна европа . руснаците знаят , че ако нещата станат напечени с разни азиатци или чалмаджии търканията между ес и русия ще се забравят в името на общият враг
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
AKO,AKO TOALTNATA SE NAMIRA V MUSLITMANSKIAT SVYAT KOI TRIABVA DA YA IZMIE, DA YA POCISTI--TOVA SA MUSULMANITE.
29
7
 
5
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
РУСКИТЕ , КОМУНИСТИЧЕСКИ КОЧИНИ ---ВИНАГИ УМИРАТ ....!СТОЙТЕ СИ В НЕЯ!!!ТАКА , ЩЕ УМРЕТЕ ПОНЕ ,......СЪС КЕФ И... С ЧУВСТВО НА "ИЗПЪЛНЕН ДЪЛГ" към ПАРТИЯТА-МАЙКА......ха,ха,хааааааааааа!/..сигурно е много романтично,ха,ха,ха,хааааааа../
28
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Рубладжиите вън! За щастие България е в ЕС и НАТО
27
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Животът в ЕС и САЩ е хубав!!! В Русия всичко е отврат!
26
8
 
4
 
! Отговори
кво се е строило бе преди 8 години
До 30знаеш ли , че при комунизма НЯМАШЕ пенсионен фонд !!! *** заграбиха събраните пари в пенсионният фонд на хората до 44-та , после парите за пенсии не се спестяваха а отиваха в бюджета и с тях се строеше . за това сега няма пари за пенсии!! като манга*ите бяхме каквото изкараш го изхарчиш !!
25
6
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаааааааа... преди 8 години
ТАМ--КЪДЕТО СЪМ ДОБРЕ , АЗ И СЕМЕЙСТВОТО МИ ---ТАМ МИ Е РОДИНАТА!ДГД--ВИЕ У БЪЛГАРИЯ....!Пука ми за вас.....!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
24
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС ще се разпадне в сънищата на русофилските слуги. Руската пропаганда истерясва
23
0
 
2
 
! Отговори
да не преди 8 години
До РадостинРадуковмислиш , че бачкам за български чорбаджии?? ами аз от 10 години съм на запад и без да ме подканяш !! сменил съм 2 страни и винаги са показвали уважение . а са ми казвали- *** лей пер казо нон е дал сардиния ? или ду бис зее флайсиг ! и тук ман*алите са малко