Президентът Плевнелиев притеснен за световния мир

"Многобройните кризи по света са реална заплаха за свободата"
10 мар 2016 15:37,
106
Президентът Плевнелиев притеснен за световния мир
Снимка: БТА

Международното право и неприкосновеността на националните граници са поставени под въпрос от дълбоките противоречия между световните и регионални сили, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на Четвъртия глобален форум "Изграждане на многополюсен свят", който се провежда в Баку, Азербайджан.

В изказването си държавният глава подчерта, че многобройните кризи по света са реална заплаха за мира и свободата и застрашават глобалната сигурност, както никога досега след края на Втората световна война.

"Свидетели сме на изключително сложни взаимоотношения и на неспособността на международните и регионални институции да намират устойчиви решения на конфликтите", заяви Плевнелиев.

Разрешаването на кризите чрез разпределяне на нови сфери на влияние и провеждането на "нова Ялтенска конференция" ще бъде историческа грешка, заяви още президентът и подчерта, че световните и регионални лидери днес следват различни подходи и се стремят към постигането на различни цели.

Президентът заяви, че велики сили могат лесно да дестабилизират една или друга държава, но само гражданите могат да изградят и сплотят отново едно общество.

Президентът посочи, че ЕС тепърва може да бъде застрашен от нови кризи през 2016 г. - евентуалното напускане на съюза от Великобритания, надигането на националистическа и популистка вълна, продължаването на миграционния натиск. Европа може да изпадне и в морална криза, която да доведе до отказ от солидарност и да застраши споделените ценности на европейските държави.

По думите на държавния глава държавите на Балканите, които са част от миграционните маршрути, формират първата защитна линия на Европа и се нуждаят от стабилност и просперитет, от толерантност и мирно съвместно съжителство между различните религии и малцинства.

Във форума в Баку участват държавни и правителствени ръководители от над 50 страни. След тях са президентите на Азербайджан, Албания, Грузия, Черна гора, Република Македония, Босна и Херцеговина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: мирЕСПлевнелиевБаку
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
20
 
! Отговори
чико преди 8 години
До :)8"Отново прекрасна реч която путинофилите и руските *** няма как да разберат."Той да внимава да не духне вятъра и да отвее листчето , че тогава ще оака прекрасната реч!
6
1
 
13
 
! Отговори
slovenia преди 8 години
До 8.За твое сведение руските *** по времето на Живков не бяха командвани,а командваха такива като теб.И сега пак те командват.Каишков винаги си остава да опъва каиша.В България 80% русофили,10% роми и турци,10 % гейове,колкото са процентите на русофобите.
5
42
 
0
 
! Отговори
:) преди 8 години
Отново прекрасна реч която путинофилите и руските *** няма как да разберат. Те са свикнали да ги управляват селяни, овчари и всякаква неграмотна ***, като Тодор Живков. За тях интелигентните и умни хора са "еврогейове", фашисти, американски слуги и т.н. Да ги пита човек какво правят в Европейска България ами не са си хванали пътя към матушката им Русия...
4
42
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално е да е притеснен. Русия и Ислямска държава са най-големите заплахи за световния мир в момента.
3
0
 
46
 
! Отговори
до МРАВКА преди 8 години
Ами евроатлантическите ценности са кражби от бедните,лъжи,корупция и лицемерие поне това разбрахме в БГ от нашите партньори!
2
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аз не съм президент, но съм притеснен за България, за българите, за беднотията, простотията, наглите ***, за образованието, за армията, за бъдещето на нещастната държава...аз не съм президент!
1
0
 
44
 
! Отговори
ПРОСТА МАКС НА МАКС преди 8 години
Няма с какво друго освен с ПРОСТОТИИТЕ МУ да го запомним. И ЧЕМБЕРА по челото от БОРИСОВ