Президентът Плевнелиев притеснен за световния мир

"Многобройните кризи по света са реална заплаха за свободата"
10 мар 2016 15:37,
106
Президентът Плевнелиев притеснен за световния мир
Снимка: БТА

Международното право и неприкосновеността на националните граници са поставени под въпрос от дълбоките противоречия между световните и регионални сили, заяви президентът Росен Плевнелиев при откриването на Четвъртия глобален форум "Изграждане на многополюсен свят", който се провежда в Баку, Азербайджан.

В изказването си държавният глава подчерта, че многобройните кризи по света са реална заплаха за мира и свободата и застрашават глобалната сигурност, както никога досега след края на Втората световна война.

"Свидетели сме на изключително сложни взаимоотношения и на неспособността на международните и регионални институции да намират устойчиви решения на конфликтите", заяви Плевнелиев.

Разрешаването на кризите чрез разпределяне на нови сфери на влияние и провеждането на "нова Ялтенска конференция" ще бъде историческа грешка, заяви още президентът и подчерта, че световните и регионални лидери днес следват различни подходи и се стремят към постигането на различни цели.

Президентът заяви, че велики сили могат лесно да дестабилизират една или друга държава, но само гражданите могат да изградят и сплотят отново едно общество.

Президентът посочи, че ЕС тепърва може да бъде застрашен от нови кризи през 2016 г. - евентуалното напускане на съюза от Великобритания, надигането на националистическа и популистка вълна, продължаването на миграционния натиск. Европа може да изпадне и в морална криза, която да доведе до отказ от солидарност и да застраши споделените ценности на европейските държави.

По думите на държавния глава държавите на Балканите, които са част от миграционните маршрути, формират първата защитна линия на Европа и се нуждаят от стабилност и просперитет, от толерантност и мирно съвместно съжителство между различните религии и малцинства.

Във форума в Баку участват държавни и правителствени ръководители от над 50 страни. След тях са президентите на Азербайджан, Албания, Грузия, Черна гора, Република Македония, Босна и Херцеговина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още по темата: мирЕСПлевнелиевБаку
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
13
 
! Отговори
вектор преди 8 години
Като чета, кои са били в Баку, се вижда, че няма нито една сериозна държава.
26
0
 
17
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
Тези думи не са на ***.Той няма акъл за такъв текстНаписан му е в агенция КОЗЯК и той хукнал по света да го чете!!!!Едно време в село на такива им викахме глашатаи или разсилни!!!!!!!!!!!!
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Кошаревнелиевami sigurno e gledal ot agent Goste!
24
0
 
25
 
! Отговори
Ами преди 8 години
Офшорко май нещо се е уплашил. Къде остана решителността му да напада Русия с всички възможни средства. Борисов сигурно го е пляснал по врата и го е посъветвал да не се изхвъря много
23
0
 
21
 
! Отговори
Кошаревнелиев преди 8 години
НАЙ-МАЛКИЯ ПРЕЗИДЕНТ НА БЪЛГАРИЯ, МИЛИОНЕР БИЛ - Е КАК ГИ СПЕЧЕЛИ ТИЯ МИЛИОНИ ????????????????
22
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...само гражданите могат да изградят и сплотят отново едно общество."А ние селяните? Само да копаме ли?
21
1
 
46
 
! Отговори
художника преди 8 години
Какво ли е чувството да си президент на държава, в която никой не те обича?
20
1
 
40
 
! Отговори
Stiv преди 8 години
Моля Ви,не избирайте такъв човек за президент на България!Срамувам се с хаотичните му изказвания."Силиконова долина в София","Бойкот на Русия","Споделени ценности....а някой трябва да мисли за България...кой ли
19
1
 
35
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
"Европа може да изпадне и в морална криза, която да доведе до отказ от солидарност и да застраши споделените ценности на европейските държави."Другарю партиен секретар на Вузовския комитет на БКП, кризата отдавна е налице, а ценностите са трупане на богатство в ръцете на 1% от населението на земята и бедност за останалите 99%, анадъмо?
18
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гербаджията Плевньо е малалоуменИдиот, ШибанаАмериканскаПодлога! Незабавно да бъдеОбесен на уличен стълб!!! НещастикДолен!
17
0
 
32
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
"Президентът заяви, че велики сили могат лесно да дестабилизират една или друга държава, но само гражданите могат да изградят и сплотят отново едно общество."Този добре ли е? Какво им е великото като дестабилизират държавите бе Призидентин? И ме съветва да изграждам отново та да има какво да рушат "великите"!
16
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
що не се пробва в ООН-то, нали търсят личност точно като него
15
0
 
52
 
! Отговори
Съюз на Славяните! преди 8 години
Най-Слабият "президент" в Историята на Посрана България!!!
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До свинаря100% но всеки според собствените си критерии и личната изгода!
13
0
 
27
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
"Международното право и неприкосновеността на националните граници са поставени под въпрос"Този още не е разбрал , че Европа е разграден двор и България няма суверенитет а начальници в Брюксел!
12
0
 
7
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
До 19Тогава колко процента са българофилите?
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толерантност+просперитет+образование....и т.н. ако имаше притеснение и за бълг. народ нямаше да е зле
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До slovenia 14"В България 80% русофили,10% роми и турци,10 % гейове,колкото са процентите на русофобите."Ееее, това е толкова просто, 10% гейове=10% русофоби, макар че си завишил процента им
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уффффффффф:(
8
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви институции го гонят пък тоя, та точно те създават кризите и войните ще намерили решение. Навсякъде бюрокрации корупции и тънки икономически интереси а страда обикновения чомек ае слезта на земята ООН, НАТО, ЕС вятър. Не щем НАТО искаме мир.