Какво признаха оцелелите атентатори от Брюксел

Единият "не би убил и муха", другият направил "крачка назад"
15 апр 2016 14:30, Елка Василева
23
Какво признаха оцелелите атентатори от Брюксел
Мохамед Абрини. Снимка: архив, Reuters

Мохамед Абрини и Осама Крайем - двамата оцелели терористи от атентатите в Брюксел на 22 март, твърдят пред разследващите, че са се отказали да се самовзривят в последния момент, съобщават местни медии.

Още по темата

Абрини твърди, че бил "заставен" от братята Ибрахим и Халид Бакрауи да отиде на летище "Завентем". Той заявява, че "не би убил и муха". По неговите думи първоначалният замисъл е бил на аерогарата да бъдат взривени три бомби, пред гишетата за регистрация на пътници за полети към САЩ, Русия и Израел.

Абрини вече призна, че е "мъжът с шапката" от известните кадри от охранителните камери на летището, заснели тримата атентатори. Медиите днес уточняват, че потвърждението за участието му в атентатите е получено с помощта на ФБР. Американското контраразузнаване предоставило на белгийските служби достъп до програма за лицево разпознаване и така било напълно изяснено, че оцелелият от атентата на летището е той.

Вторият оцелял атентатор - Крайем, заявява при разпитите, че е бил напълно наясно в какво участва, че не е бил в Брюксел случайно, както и че в последния момент е решил "да направи крачка назад".

Крайем е шведски гражданин, потомък на сирийски бежанци, получили статут на закрила в Швеция. Той обяснява, че заедно с Халид Бакрауи се качили в метрото с раници, пълни с взривно вещество. Крайем твърди, че изхвърлил своята раница, но досега тя не е открита. Медиите уточняват, че липсата на раницата запазва опасението за възможен нов атентат.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ако не го назначат отново за директор на хлебозавода в Брюкселито, то ще запише виШу социология. Сълзи и мъка драги те'ле-зрители.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Той заявява, че "не би убил и муха"." - Това го имаше в един документален филм за Афганистан. Възрастен човек, приседнал на една скала, с АК в скута и пушещ, каза абсолютно същото, но добави: "Само хора."
12
0
 
5
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
Арабела казва"не бих убил и муха"но хора колко може повече.Ако се беше взривил,би отищъл при 40 детсвеници,а сега при 40 надзирателя.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докога медийте ще ни занимавате с психопати? Докога ще ни натрапвате какво биха или не биха направили? Факт е че убиха невинни хора.Факт е че мястото им не е в Европа.Да бъдат съдени по бърза процедура и смърт за смърт.Нищо по- малко.Западноевропейците да си прочистят държавите от терористи а да не ги натрапват на източноевропейците.Ислямът в Северна Африка и близкия изток. В Европа да бъде забранен и всички мюсолмани по родните им места.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
само да не ги оправдаят и тях, че нямало преки доказателства и че самопризнанията са взети насилствено от неверници
9
2
 
6
 
! Отговори
до 12 преди 8 години
Как точно се е видяло, че не ги е страх да умрат? Може би като са решили в последният момент да не се гръмнат? Интересна логика.
8
0
 
16
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 8 години
Муха в никой случай, неверник - винаги.Знаем ги хуманистите от ислямска разпаднала се държава.
7
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"Трепеш го и глупости няма да говори "То се видя, че тях не ги е страх да умрат. А ти готов ли си да умреш, или бомба на някой такъв да ти откъсне краката докато пътуваш за работа?
6
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Арести и полицейски акции се видя, че не помагат. Както и митът за религиозните фанатици се развенча, атентаторите не бяха никакви фанатици с промити мозъци. Страните като Белгия и Франция трябва да се извинят на най-високо ниво, президент и правителство за милионите цивилни мюсюслмани които избиха през последните няколко години. Както Германия се извини за Холокоста. Иначе нищо не може да ги спре да мъстят когато цели семейсва са загубили близките си разкъсани от белгийстите и френските бомби.
5
0
 
31
 
! Отговори
Бе преди 8 години
що не вземат да ги изпратят да ги разпитат в Русия или Израел, колко информация още ще снесат.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами ако гласуват за наказателни отряди за такива в европарламента, няма да е зле. Направо на улицата без много разходи и всичко ще си дойде на мястото. После да ми разправят, тинтири минтири и не били искали да убиват, ама на, убили.
3
0
 
7
 
! Отговори
PD преди 8 години
Без помоща на методи, за подтискане осъзнатата съставляваща в човешката психика, няма как да се участва в безумното избиване на обикновени себеподобни. Практически методи за подтискане на тази съставляваща, известна като СЪВЕСТ, днес са характерни за всички организации, чиито връзки с тайните общества и служби са проследими. При все има и категория безумци(***,наивници) които биват водени в заблуждение, носейки определен багаж, в уж нечия полза, се взривяват дистанционно.
2
1
 
22
 
! Отговори
летящата вещица преди 8 години
Oх, горките, да ги ожали човек:(А какво ще правим с нашите "бежанци". вчера, към 16.30 по Мария Луиза в беше почерняло от "сирийци". Най-малко 50 човека се бяха събрали на спирката на трамвая, а 5-6 сновяха в отсечката до халите и си разменяха кратки изречения с други групи от по 3-4 човека, застанали пред всеки магазин. И сляп човек ще разбере, че се организираха - явно за транспортиране нанякъде. Десетина таксите, със "сини" шофьори, които се бяха излегнали на колите си. И това пред МВР и СДВР
1
0
 
31
 
! Отговори
Р. Р преди 8 години
Не бих убил и муха., но стотици невинни бих взривил. Просто въпрос на принципи.