Втората бомба за метрото в Брюксел - изхвърлена в тоалетната

Доклад изобличава полицията в Брюксел, проспала радикализацията на Абдеслам
29 апр 2016 16:18,
14
Втората бомба за метрото в Брюксел - изхвърлена в тоалетната
Снимка: архив, Reuters

Втората бомба, предназначена за брюкселското метро, е била изхвърлена в тоалетната. Това твърдят няколко белгийски медии днес, позовавайки се на показанията на Осама Крайем.

Шведският джихадист беше засечен от камерите за наблюдение в метрото да разменя думи с Халид Ел Бакрауи, преди той да се качи на влакчето, което взриви на спирка „Малбек“ на 22 март.

Двамата са носели еднакви чанти, каквито са имали и тримата терористи от летището.

Следствието доказа, че те са купени от Мохамед Абрини – третият атентатор от летището, който беше отнесен от взривната вълна на първия камикадзе и не можа да гръмне своя сак.

Още по темата

Осама Крайем казал на следователите, че е разредил веществото TATP, използвано за експлозива, във вода, преди да излее течността в тоалетната.
 
Полицията не потвърждава и не отрича новината, а адвокатът на втория терорист от метрото отказва коментар.
 
Полицията не е открила още чантата, за която се твърди, че е била отнесена от квартирата, която те са ползвали при изпразването ѝ от нейните собственици. Според медиите обаче версията на Крайем е твърде вероятна.
 
Междувременно парламентарната анкетна комисия, създадена по повод на атентатите, получи експертен доклад, според който властите са разполагали с информация, че братята Ибрахим и Салах Абдеслам – терористи от атаките в Париж, са се радикализирали и че са били готови да извършат „необратим акт“. Тези сведения обаче са били подценени и срещу тях не е било предприето нищо. Двамата впоследствие са били в Сирия, където вероятно са били обучавани от „Ислямска държава“. Полицията е знаела и за техните връзки са Абделхамид Абауд, който се смята за „мозъка“ на терористичните атаки във френската столица.
 
В същото време се твърди, че докладът не взема предвид конкретния контекст, в който полицаите е трябвало да преценяват рисковете и че в него има фактологически грешки. По данни на вътрешния министър на Белгия Ян Ямбон 611 души са идентифицирани  от спецслужбите като бойци на терористичната групировка, които са били или се готвят да заминат за Сирия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 10: Това за Амстердам е съвсем друг случай, който няма нищо общо с Белгия. А това, че са качили джихадиста в самолета "без да казват на никого" ми звучи доста несериозно. Лично Ердоган няколко дена след атентата, публично каза, че ПО ИСКАНЕ НА БЕЛГИЙСКИТЕ ВЛАСТИ ЗА СИГУРНОСТ, Турция екстрадира заловения терорист, който след това е пуснат на свобода от белгийците.
8
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това за "петролния бизнес" на сина на Ердоган е най-голямата простотия на "медиите". Бяха качени снимки с двама брадати "терористи", които после се оказаха ресторантьори. Някои турски вестници дори им показаха ресторанта, който държат, но западните "журналисти" продължават да пишат глупости.
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 5Това, което казвате не е съвсем точно. Вярно е че Турция е предупредила белгийците, че е заловила техен гражданин на своята граница със Сирия. След което обаче без да казват на никого го качват на самолет за Амстердам, което е в Холандия, а не в Белгия. От там той спокойно си е изчезнал с белгийската си карта за самоличност. Ако намирате това за добре свършена работа, аз не споделям такова мнение
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудя се колко трябва да си ***, за да твърдиш че Турция се издържа с контрабанден петрол. Само погледнете икономиката и ще видите, че в момента турците са много по-напреднали от повечето държави в ЕС. Да не говорим, че наскоро Turkish Airlines изпревари Lufthansa и беше избрана за най-добрата авиокомпания в света.
5
1
 
3
 
! Отговори
аман от простотия преди 7 години
Джихадистите първо се гърмят и после им намират новите паспорти на мястото на взрива!Не се е случвало джихадист да гърми и *** с цел да пръска некой с ***.А в последствие се оказва,че самите джихадисти са от службите на страната в която се гърми.
4
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да отбележа, че един от извършителите на атентата в Брюксел беше заловен и предаден от турските власти на Белгия. Турците предупредиха, че заловеният джихадист е член на ИД, но въпреки това белгийската полиция го пусна на свобода, след което всички знаете какво се случи. С 2 думи казано: Турция е единствената държава, която се бори срещу тероризма. Всички останали - Запада, Израел, Русия и САЩ са рамо до рамо с ИД.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цирка продължава. Важното е стадото да е на полусъединител и да не олабва жилата. Цирка почна от 11-ти септември с две кули близнаци. Всичко върви по плал, само дето има дефицит на кризистни актьори. Много се повтарят...
2
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ви е честита ***'отската толерастия. Сега от Либия пристига още интелектуална маса, която ще бъде радостна да ви работи за по-малко от нормалното заплащане, особено след като опоскахте цяла Африка. Не знам колко трябва да си алчен и да мразиш собственото си население, за да сринеш цяла Европа.
1
4
 
21
 
! Отговори
Толерастия преди 7 години
Адвокат на втория терорист от метрото...Е това не мога да го разбера! Терорист, убил толкова много хора, с адвокат, който... какво, пледира Невинен?Тези терористи трябва първо да бъдат подложени на всякакви мъчения, за да изпеят всичко, каквото знаят, и после да бъдат обезглавени публично или затрупани с камъни.