Официално: "Зелен" е новият президент на Австрия

72-годишният Александер ван дер Белен сменя Хайнц Фишер
23 май 2016 22:15, Красимир Ангелов
112
Официално: "Зелен" е новият президент на Австрия
Александер ван дер Белен. Снимка: БТА

Бившият лидер на австрийската партия "Зелени - зелена алтернатива" – 72-годишният Александер ван дер Белен, бе избран за президент на Австрия с 50,3 процента от гласовете. Това показват официалните резултати от втория тур на вчерашните президентски избори, оповестени от австрийското министерство на вътрешните работи.

Още по темата

Ван дер Белен направи драматичен обрат, побеждавайки получилия 49,7% кандидат на Австрийската партия на свободата Норберт Хофер, който можеше да стане първият крайнодесен държавен глава в Европейския съюз. Хофер бе победител на първия тур на изборите.

Резултатите на двамата кандидати на балотажа се оказаха много близки след преброяването на пуснатите в избирателните урни бюлетини, но Хофер имаше крехка преднина.

Днес бяха преброени и гласовете, подадени по пощата. Ван дер Белен има преднина от 31 026 гласа пред своя опонент Хофер, който призна поражението малко преди обявяването на официалните резултати.

"Благодаря ви за подкрепата. Разбира се, днес съм тъжен. Положените по време на кампанията усилия обаче не са загубени, а са инвестиция за бъдещето", обяви в своята страница във Facebook Хофер.

Загубата му предотврати опасността от смущаващо поражение за политическата върхушка в Европа, която е все по-застрашена от популистки партии, възползващи се от тревогите, свързани с бежанската криза, слабия икономически растеж и високото ниво на безработица.

"С облекчение виждаме как австрийците отхвърлиха популизма и екстремизма. Всеки в Европа трябва да си извлече поуки от това", написа в "Туитър" френският премиер Манюел Валс.

Досегашният австрийски президент, социалдемократът Хайнц Фишер, поднесе поздравления на победителя и го покани да посети утре президентския дворец, за да подготвят предаването на властта, което ще стане на церемония на 8 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Става все по-зловещо
65
2
 
2
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
Трите звездички са от цензурата като замяна на последователите на идеите на виден създател на Отвореното Обшество, наречени с-о-р-о-с-о-и-д-и.
64
2
 
3
 
! Отговори
Bulgarin ot Germania преди 7 години
По пощата традиционно гласуват: левичари, глобалисти, интернационалисти, ***, наивници, педофили, хомосексуалисти - всички те помогнаха на "зеления" да спечели със съвсем малка преднина.
63
2
 
4
 
! Отговори
Българин от Германия преди 7 години
49,7 % за Партията на Свободата ! Това е наистина ОГРОМЕН УСПЕХ - сама срещу всички останали. Ако Хофер беше спечелил, трябваше да напусне Партията на Свободата, а сега ще има достаъчно време да работи за ПОБЕДА на Парламентарните избори след 2 години. Скоро и Фронт Насионал ще пожъне подобен успех. Да се надяваме, че и Алтернатива за Германия ше върви нагоре. Само за българските постоянно разединени националисти ми е жал и невиждам скоро да имат ОБЩА КАУЗА и я устояват ЕДИННО на изборите.
62
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Болен ага да си вземе поука и да не се пени много! Спукана му е работата.
61
3
 
3
 
! Отговори
Иги Поп преди 7 години
Айдеее путинистите пак почнаха да погребват наред ЕС, САЩ, ГЕРБ, тоя, ония. Пълен смях! Забавлявам се да чета :) Абсолютни неудачници.
60
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Еврогейците си спретнаха поредната манипулация, тъй като крайнодесен президент щеше да е официалният първи пирон в ковчега им. Не че нормалните хора сме очаквали нещо друго.
59
3
 
13
 
! Отговори
йОНКО преди 7 години
И ТАМ МАНИПУЛИРАТ ВОТА, НЕ Е САМО ПРИ НАС,
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все пак по-добре загуба на изборите, отколкото катастрофа, както при Йорг Хайдер.
57
2
 
3
 
! Отговори
чичо Гошо преди 7 години
Защо е блокирано гласуването в сайта?Относно гласуването в Австрия.Щом не е "фон" а "ван дер" нещата са ясни.Второто ми прилича на обръщение към холандски ***........
56
1
 
12
 
! Отговори
честит празник 24.05 преди 7 години
Учудване буди радостта на двете партии на статуквото в Австрия, които останаха на дъното. А зеления спечели само защото всички други партии застанаха зад него. И пак гледахме фотофиниш, решен от няколко хиляди писма по пощата. Ако тези резултати се повторят на парламентарен вот Партията на свободата ще е най-голямата политическа сила. Все по-трудно става за "върхушката", както я наричат в статията, да си запазва доминацията, там където има поне подобие на честни избори.
55
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как пък винаги печелят удобните на Вашингтон също като през соца печелеха удобните на СССР
54
1
 
22
 
! Отговори
Избори по Алеко преди 7 години
На следващите избори в Германия Меркел моли Бойко да й помогне. Той изпраща Цветанов. След изборите Бойко привиква Цветанов и го пита Меркел ли спечели. Той отвръща: не. Е, кой тогава успя да вземе властта. ГЕРБ - отвърнал Цветанов!
53
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Та този е за памперси!
52
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не съм убеден в честността на изборите но бъдещето е на националистическите партии ако не престане политиката на еврогейската върхушка
51
1
 
18
 
! Отговори
Колонизиран преди 7 години
Да живее тоталната демокрация в евр. съюз! Колкото по-тотална, тлкова по-обичана от народите. Ще се види накрая както стана с други тотални системи.
50
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да на се забравя, че и онзи дето помля Европа и щеше за управлява света, ако не беше тръгнал на изток, също е австриец.
49
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Той е на възраст, кой знае, догодина може пак да има избари за президент
48
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ИДВАГ И ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ. ПРИ ТАКИВА НАСТРОЙКИ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ МОЖЕ ДА ИМАТ КРАЙНО ДЕСЕН КАНЦЛЕР. ПРЕЗИДЕНТЪТ Е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ ВАЖЕН Е КАНЦЛЕРЪТ.ЩЕ ИВА ИЗБОРИ И ЗА ПРОВИНЦИАЛНИТЕ ПАРЛАМЕНТИ, ЗАЩОТО АВСТРИЯ Е ФЕДЕРАЛНА ДЪРЖАВА КАТО ГЕРМАНИЯ. ТАКА ЧЕ СНЕЖНАТА ТОПКА ПОЛЕКА ЛЕКА НАРСТВА.Той и Хитлер не е взел властта от първи път.
47
6
 
35
 
! Отговори
реалито е такова преди 7 години
Наи всеки трезвомислещ човек,му беше ясно ,че няма да допуснат крайно десен политик да спечели-това не влиза в сметките на САЩ и Новият Световен Ред.Много малко са страните в света,където изборите са честни и не са манипулирани от задкулисието на политиканството.Още повече в момента Европа е толкова силно разделена-че едно такова избиране,ще обърка тотално сметките на Вашингтон и Брюксел-----накратко това е реалито в момента.....