България – втора по злоупотреби с европари

Лидер е Румъния, след нас пък се нарежда Унгария
Обновена: 31 май 2016 19:28 | 31 май 2016 19:07, Миглена Иванова
48
България – втора по злоупотреби с европари
Снимка: Reuters, архив

България е втора в Европейския съюз (ЕС) за 2015 г. по злоупотреби с европейски средства, показват данните в последния доклад на Европейската служба за борба с измамите с еврофондовете (ОЛАФ), който е публикуван на сайта на институцията.

През миналата година са били приключени 19 проверки в страната ни, от които по 12 са издадени препоръки. Две от проверките са свързани с усвояване на средства от САПАРД.

Лидер е Румъния с 45 проверки и препоръки в 22 случай. След нас е Унгария със 17 проверки и препоръки за 14 случая.

Повечето от злоупотребите са с европейските средства за земеделие, се посочва в доклада.

През миналата година са заведени 37 съдебни дела заради злоупотреби с европейски средства у нас, показват още данните на службата. По 16 от тях работата продължава, а по 21 има постановени решения. В 9 случая претенциите за злоупотреби са отхвърлени, а в 17 са потвърдени от съда.

Общо засечените нередности с европроекти – измами и неволни грешки, в България са 513 за миналата година, като касаят 1,5 на сто от бюджета на програмите. От тях за 34 случая са издадени препоръки на ОЛАФ. В по-големите държави – например Германия, Франция, Холандия, са регистиррани двойно повече нарушения, но те касаят значително по-малък бюджет – под 0,5 – 1% от програмите.

ОЛАФ дава конкретен пример за проверка по сигнал за модернизацията на завод за преработка на плодове и зеленчуци, който е получил 1,3 млн. евро от Европейския фонд за развитие на селските райони. Сигналът е подаден от генералната дирекция на Еврокомисията за земеделие и е свързан с манипулация на обществена поръчка.

Анализът на документацията и последващата съвместна проверка с българските власти е потвърдил подозренията, като е установено, че цените в търговете са били значително завишени. Заключението е, че целият проект не е бил допустим за подпомагане от фондовете на ЕС.

Агенцията посочва още, че след нейни препоръки в България и Италия са в ход наказателни разследвания.

Като цяло за ЕС през миналата година службата е приключила над 300 разследвания – рекорден брой. Започнати са и 219 нови проверки, което също е изключително висок брой. Издадени са повече от 360 препоръки към националните органи на държавите членки на ЕС.

През миналата година в различни измамни схеми са били раздадени над 888 млн. евро, които трябва да бъдат възстановени в бюджета на съюза. Година по-рано сумата е над 900 млн. евро.

ОЛАФ продължава и с борбата с контрабандата на тютюневи изделия. През миналата година са били заловени над 619 млн. къса цигари при съвместни митнически операции, организирани с държавите от ЕС и трети страни.

Службата подчертава, че след реорганизацията през 2012 г. работата ѝ е станала значително по-ефективна. Почти двойно се е увеличил броят на приключените разследвания, а издадените препоръки отбелязват ръст от над 80 на сто. Стартирани и са и с 86% повече проверки в сравнение с 2012 г.

През миналата година са били регистрирани почти 1 400 сигнала в службата, като данните показват, че потокът от информация започва да се стабилизира. От тях 34 за от България, като два са от публичен източник, а останалите – от частен.

Още икономически новини и анализи четете в investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как втори бе ,това е провал,догодина трябва да сме първи.Румънците пак са ни изпреварели и сега как ще затворим устатата Маковей а ?Втори? Това да не ви е бащиния,това не е МАНДРА и 2020г е края.Целесъобразност трябва
15
1
 
7
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 7 години
Националната ни цел-да печелим програми от Ес, да сме 1 в аутсорсинга.Никаква визия за развитие на държавата, поне за 5 години напред. Визията ни е само да чакаме , като просяци и да се тупаме по гърдите, колко сме велики, а да слугуваме на другите, за жълти стотинки. Докторите ни, щом завършат-дипломите и навън, всичко младо и кадърно се изнесе.Нещо е коренно объркано в цялата система, но какво ли??? Сетих се.Всичкото политик живее в паралелна вселена, в която България е 1 .
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а не е честно,първи сме.
13
2
 
3
 
! Отговори
Али Баба преди 7 години
Ей най-после успяхме да го построим комунизъмъТ.Фирмите ударно усвояват европейските пари, а със всяка нова петилетка идва ново финансиране. Половината население в Европа вече живее от социални помощи.От просяка на улицата, до най-големите бизнесмени - всички сме на хранилката.
12
9
 
3
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Социалистическият морал не изчезва с едно добро пожелание- той няма да изчезне дори след 50 години,ако не бъдат предприети специални,ако не и брутални мерки за тотална декомунизация и демутризация на обществото.
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Лидери са само соцстраните както виждаме- направете си изводи за морала и възпитанието на социалистическия човек."Аз си правя изводи само демократите, дето ги управляват. Същите дето редовно получават евроатлантическо потупване по рамото за "добрата" работа.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
5 Вчера минах тяхната граница с кола - не ми поискаха нищо?? Да не си карал нещо забранено?
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КРАДАТ, ВСИЧКИ КРАДАТ, ТЕЗИ ОТ ГЕРБ МНОГО КРАДАТ има една такава песничка.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"България втора по злоупотреби с европари"Сега да си припомним коя партия е първа по усвояване на европари. След това пъзела се подрежда.
7
11
 
4
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Лидери са само соцстраните както виждаме- направете си изводи за морала и възпитанието на социалистическия човек.
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да се чуди човек как хем най-много се краде от евро фондовете а не ги спират от ЕК.А като вземе Станишев властта на вторият ден всичко се спира до идването на Тиквата на власт.Има нещо много ИЗВРАТЕНО в този ЕС.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Prosciutto sum. Malko predi da si vsema subsidite 2007-10g.Mi kasaha , che ne mi e podredena papkata I ostava sa dogodi na. Ta do Amina. Sega SUM dovolen, che si nyamam rabota s partiini aktivisti. DA IM TEJHI NA SUVESTA.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като дадеш на един доказан ПРЕСТЪПНИК на име Бойко цяла една държава ЕТО КАКВО СЕ СЛУЧВА.Все едно сте дали стадо овце на вълк да ги пази.
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аааа, Ньие!!!Баце не краде.Тази МАНТРА не ви ли я спуснаха или ще ви пратим Цветанов та да "помачкате таралеж с голо дупе".
2
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Тиквите - най-големите крадци. Откраднаха милиарди, изтеглиха милиарди, а стадото си трае.
1
1
 
8
 
! Отговори
льошо преди 7 години
Превърнахте европрограмите в символ на корупция. Има нещо много сбъркано в цялата работа.