Горд проевропейски президент на проевропейски народ!

Плевнелиев: Нова Ялтенска конференция би била срам
8 юни 2016 14:25, Елка Василева
524
Горд проевропейски президент на проевропейски народ!
Росен Плевнелиев. Снимка: Reuters

Президентът Росен Плевнелиев заяви в реч пред Европейския парламент, че е горд проевропейски президент на проевропейски народ. Българите се гордеем, че сме стожер на стабилността и двигател за положително развитие на Югоизточна Европа, каза държавният глава.

В словото си Плевнелиев говори за бъдещето на Европа и настоящите предизвикателства пред ЕС.

Мирът и свободата днес са подложени на изпитание, а поколението, което разруши Берлинската стена, днес издига нови граници в сърцето на Европа, каза Плевнелиев.

Надявам се, че не сме на прага на нова Студена война, но сме изправени пред студен мир и повратна точка бяха събитията в Украйна, каза Плевнелиев.

Руският президент често говори за сфери на влияние на "великите сили", дали не сме изправени пред нова Ялтенска конференция, попита Плевнелиев. Ако Западът допусне това, би било исторически срам, добави той.

Плевнелиев посочи, че събитията в Украйна са напомнили, че достиженията на човечеството не са даденост. „Не искахме нова война в Европа, но за съжаление днешните събития в Украйна са война. За мен, за нас, Крим е Украйна и Украйна е Европа“, посочи Плевнелиев. Президентът призова за спешна отмяна на визите за украински граждани.

Мирът не е даденост и е задача на всеки да се бори за него и да го защитава, каза Плевнелиев. Мирът не е само липсата на война, а човешките права и върховенството на закона, отбеляза държавният глава.

Президентът даде за пример българския революционер Гоце Делчев, мечтал за свят, в който народите се противопоставят единствено на полето на културата, науката и познанието.

Не трябва да позволяваме Европа да изпада в криза на духа, където отсъстват съпричастността и ценностите. Независимо дали става дума за миграцията или санкциите срещу Русия, трябва да бъдем обединени, защото сме семейство, заяви президентът.

България показа, че е лоялен партньор в добри и в тежки времена, защитава външните граници на ЕС професионално и ефективно, заяви държавният глава.

Нашата страна е съпричастна с бежанците и предоставя закрила на онези, които отговарят на изискванията. България изпълнява своите отговорности и задължения, затова трябва да бъде приета в Шенген възможно най-скоро, това е в интерес на общоевропейската сигурност, призова Плевнелиев.

Държавният глава призова да не „се боим от икономиката на споделянето и електронната търговия, а да ги насърчаваме. Европа трябва да поведе новата индустриална революция и развитието на цифровите технологии“, смята Плевнелиев.

Според него всички предсказания за разпад на ЕС са погрешни. „Президентът Желю Желев казваше, че демокрацията се лекува с повече демокрация. Убеден съм, че ще решим настоящите предизвикателства, без да отстъпваме от ценностите си. Не трябва да отлагаме решенията за следващото правителство или следващото поколение“, призова президентът.

Кремъл се опитва да ни противопостави и да дестабилизира ЕС, да всее съмнение в сърцевината на европейския проект, да срине основите на Общността - единството, съпричастието и върховенството на закона, каза Плевнелиев и добави, че целта е да бъде сринато доверието на европейците, а това е най-голямата заплаха.

България винаги е била слаба, когато е била сама. Днес България е силна като част от ЕС и НАТО, отбеляза в словото си българският държавен глава.

Плевнелиев произнесе речта си от тържествената трибуна на Европейския парламент в Страсбург. Той е четвъртият демократично избран български държавен глава и вторият, който говори пред ЕП от приемането на нашата страна в ЕС през 2007 година. Той бе посрещнат на крака от пленарната зала. Речта на президента бе прекъсвана от аплодисменти, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


524
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чета речта на този, после чета статията за Чоков от село Галиче и се питам... в някаква паралелна реалност ли се намира този зъбльо?
234
11
 
1
 
! Отговори
comm преди 7 години
Малеее утре очаквам оная руска коза да се изкаже от Москва. Браво на президента, наистина един достоен мъж.
233
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скрий се....
232
2
 
12
 
! Отговори
Стефан Димитров преди 7 години
Видяхте, ли как му се смеят в Е. Парламента...:-D:-D:-D:-D:-D Даже, хората правеха физономии... Смятай, никой не се осмелил да говори против Русия дори в Европа... Тоя човек забърка такъв дипломатически скандал... на сбогуване, че Нищо чудно да скъсаме вс.дип отношения с РФ... Никога не съм, бил русофил или русофоб увашавам всички, но така да нападаш, някого без да го има и да се защити... Не е "Смелост", а Позор!
231
1
 
9
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Уважаеми медии , моля ви пожалете ме и докрая на мандата на този ОХ-люв не го показвайте повече, моля ви се!Отвращавам се от него!
230
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже мой, какво нищожество...................
229
2
 
9
 
! Отговори
овеч преди 7 години
Трагедия,нямам думи!
228
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Толкова се гордея, че следващия път ще гласувам за магарето. Няма как срамът да е по-голям от сегашния.
227
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като си такъв еропеец, що саботираш референдума??? Защо??? Кой ти нареди??? Кой, кой, кой???
226
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С това слово си купува топло местенце някъде около Сталинка.
225
0
 
13
 
! Отговори
@@@@@@@@@@@@@@@@@@ преди 7 години
Да беше се кандидатирал за втори мандат и да види колко процента народна любов ще събере....Добре, че неизглупя и не се кандидатира...
224
1
 
10
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Тоз като го видя и ме е срам,че ми е...прецедент.Не знам как се чувства Боко Тиквата,защото той ни го...натресе.Повече за негово протеже никогиш няма да пусна;изпълнил съм си плана,за 100 години напред.(платено...съобщение)
223
0
 
14
 
! Отговори
Главен Редактор преди 7 години
Българите се гордеели че били еди какво си на Европа. Мен ме е срам че съм българин въобще. Нема такава бавна и изостанала държава. Кое ни е европейско? Хората нямат пари, с мизерни заплати и на всичкото отгоре ЧСИ праскат запори на минимални заплати. Получаваш 380 лева след удръжки, и ЧСИ като ти вземе още 120 и... къв европеец съм аз като ще живея със 100 евро на месец? Ужас.
222
1
 
3
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Odysseus 306Никой не иска да връща старото, Но обикновените хора не искат пилитици които са се продали(ДОКАЗАНО НЕ ЕДИН ИЛИ ДВА ПЪТИ) да ни казват примерно тези са лоши с тях няма да си играем. Нали точно за това искаме демокрация за да няма ОГРАНИЧЕНИЯ
221
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
EDIN OT MALZINATA VIDNI LICHNOSTI NA BULGARIL
220
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-хубавото за целия му мандат е, че е за еднократна употреба. Скоро си заминава завинаги, без значение колко се напъвате да го четкате.
219
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
търгуваш одисейчо - търгуваш с центовете дето ти отпускат за пост в Днес.бг. Винаги когато има статия за Плев.нята или за Путин си първа линия. Знаем я тази търговия:)))
218
2
 
5
 
! Отговори
лаика преди 7 години
До циника (274)Съгласен съм, че е отвратителен, но не вярвам това неговото да е инстинкт. Надценяваш го. Той просто стриктно изпълнява инструкциите на външния управител.
217
2
 
5
 
! Отговори
Без политика преди 7 години
Този е много тъжна картинка. Дано никога нямаме такъв президент отново. Как е възможно да ставаш сутрин, цяла България да те мрази и да се правиш на *** ден след ден има няма 5 години... Това не е за всеки :)
216
4
 
2
 
! Отговори
cards преди 7 години
И тоя *** на Славе лизача му късат снимка. *** смешниците. Браво на президента, не се сещам до сега толкова силен проевропейски президент да сме имали. Като се сетя за пернишкия ДС агент дето и сега се напъва направо ми се повръща.