Горд проевропейски президент на проевропейски народ!

Плевнелиев: Нова Ялтенска конференция би била срам
8 юни 2016 14:25, Елка Василева
524
Горд проевропейски президент на проевропейски народ!
Росен Плевнелиев. Снимка: Reuters

Президентът Росен Плевнелиев заяви в реч пред Европейския парламент, че е горд проевропейски президент на проевропейски народ. Българите се гордеем, че сме стожер на стабилността и двигател за положително развитие на Югоизточна Европа, каза държавният глава.

В словото си Плевнелиев говори за бъдещето на Европа и настоящите предизвикателства пред ЕС.

Мирът и свободата днес са подложени на изпитание, а поколението, което разруши Берлинската стена, днес издига нови граници в сърцето на Европа, каза Плевнелиев.

Надявам се, че не сме на прага на нова Студена война, но сме изправени пред студен мир и повратна точка бяха събитията в Украйна, каза Плевнелиев.

Руският президент често говори за сфери на влияние на "великите сили", дали не сме изправени пред нова Ялтенска конференция, попита Плевнелиев. Ако Западът допусне това, би било исторически срам, добави той.

Плевнелиев посочи, че събитията в Украйна са напомнили, че достиженията на човечеството не са даденост. „Не искахме нова война в Европа, но за съжаление днешните събития в Украйна са война. За мен, за нас, Крим е Украйна и Украйна е Европа“, посочи Плевнелиев. Президентът призова за спешна отмяна на визите за украински граждани.

Мирът не е даденост и е задача на всеки да се бори за него и да го защитава, каза Плевнелиев. Мирът не е само липсата на война, а човешките права и върховенството на закона, отбеляза държавният глава.

Президентът даде за пример българския революционер Гоце Делчев, мечтал за свят, в който народите се противопоставят единствено на полето на културата, науката и познанието.

Не трябва да позволяваме Европа да изпада в криза на духа, където отсъстват съпричастността и ценностите. Независимо дали става дума за миграцията или санкциите срещу Русия, трябва да бъдем обединени, защото сме семейство, заяви президентът.

България показа, че е лоялен партньор в добри и в тежки времена, защитава външните граници на ЕС професионално и ефективно, заяви държавният глава.

Нашата страна е съпричастна с бежанците и предоставя закрила на онези, които отговарят на изискванията. България изпълнява своите отговорности и задължения, затова трябва да бъде приета в Шенген възможно най-скоро, това е в интерес на общоевропейската сигурност, призова Плевнелиев.

Държавният глава призова да не „се боим от икономиката на споделянето и електронната търговия, а да ги насърчаваме. Европа трябва да поведе новата индустриална революция и развитието на цифровите технологии“, смята Плевнелиев.

Според него всички предсказания за разпад на ЕС са погрешни. „Президентът Желю Желев казваше, че демокрацията се лекува с повече демокрация. Убеден съм, че ще решим настоящите предизвикателства, без да отстъпваме от ценностите си. Не трябва да отлагаме решенията за следващото правителство или следващото поколение“, призова президентът.

Кремъл се опитва да ни противопостави и да дестабилизира ЕС, да всее съмнение в сърцевината на европейския проект, да срине основите на Общността - единството, съпричастието и върховенството на закона, каза Плевнелиев и добави, че целта е да бъде сринато доверието на европейците, а това е най-голямата заплаха.

България винаги е била слаба, когато е била сама. Днес България е силна като част от ЕС и НАТО, отбеляза в словото си българският държавен глава.

Плевнелиев произнесе речта си от тържествената трибуна на Европейския парламент в Страсбург. Той е четвъртият демократично избран български държавен глава и вторият, който говори пред ЕП от приемането на нашата страна в ЕС през 2007 година. Той бе посрещнат на крака от пленарната зала. Речта на президента бе прекъсвана от аплодисменти, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


524
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
255
2
 
9
 
! Отговори
РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ преди 7 години
Русия е воновна за упадъка не само на Украйна , но и на Македония, Молдова, Гърция , Сърбия , България и много други! Те трябва да върне Крим на Украйна, Санкт Петърбург на Финландия, Москва на Полша...Русия е воновна за това, че съюзниците на България - САЩ , не са си махнали визите за българи - съюзници! Русия е вновна за това, че минималната заплата, която взима над 50% от българското население е 200 ЕВРО!
254
1
 
7
 
! Отговори
ан преди 7 години
този да не се напъва като сакашвилито да стане губернатор на одеска областто бива противопоставяне и разделяне на нацията ,ама чак толкова и пък толкова ли съветниците му немогат да преценят че 90 процента от народа го мрази и напук ли на своя народ го правикой му ги иска тези слова ,та се цепи така,а не по дипломатично ,защото неблагодарността се наказва жестоко,а нарада си е благодарен на русиямаже да не сме с русия ,но не сме и противглупака вади кестените горещи на европата и н
253
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв клоун!
252
1
 
1
 
! Отговори
vill преди 7 години
ВАСИЛ ВАСИЛЕВ-ПРЕЗИДЕНТ
251
2
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Odysseus 332Защото Президента е и Главнокомандващ той трябва да има НЯКАКЪВ Военен опит - Това означава бивш Военен. Но ние знаем колко златни службички има в Армията за това ще огранича само до 3 категории - Летци, Моряци и участници в мир налагащи/мир опазващи мисии зад граница - Тоест военни които наистина са рискували живота си.
250
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За мен, за нас, Крим е Украйна и Украйна е ЕвропаЗа него България е Сащ и Сащ е БългарияСамо дето в България се живее както в Сомалия
249
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Циркаджия, изпрати на КС въпрос, който самия той е предложил, предполага се че преди да го предложи си е изяснил неговата комституционост, но явно не е, което според мен е странна форма на шизофрения
248
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чета речта му, после чета статията за кмета на Галиче и се питам... този в коя паралелна реалност живее?
247
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега ме слушайте много внимателно и си го набийте в главите- втори мандат за този клоун няма да има. Приключва окончателно след 4 месеца.
246
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименама баш "евалла" на президента, гордо протурско ***
245
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев беше катастрофа за България както и ГЕРБ. Единственото умно което Плевнелиев направи беше че се отказа, но ГЕРБ пордължават да разоряват страната.
244
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите се гордеем, че сме стожер на стабилността и двигател за положително развитие на Югоизточна Европа, каза държавният глава. Хххххххх България е като Ремарке с блокирал въздушен механизъм за Спиране в ЕвропаМале колко глупости пак е Казал тоз ПАЛ.ЯЧО
243
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Последно 10 от Мистър Бийн
242
5
 
3
 
! Отговори
oovo преди 7 години
ДС шестаците и КГБ-ейците са откачили по форума. Как смее БГ президент да се държи толкова достойно и в защита на ЕС. Браво на Плевнелиев.
241
1
 
5
 
! Отговори
умиращ от смях преди 7 години
...демокрацията се лекува с повече демокрация...Напънало се туй да цитира онуй. В резултат от напъването се получило: ... пръъъъц!
240
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Odysseus 317Я влезни в основните търговски вериги и виж само един клас продукти на кой са. Примерно Безалкохолни - Пепси (частично има пръст в производството във всичко с Аспартам(има патент) всички БГ газирани продукти включително и БОЗА) и Кока Кола и това е повече от 50% от пазара да не кажа по-голям процент. Вода Девин пак е на Пепси мисля. Е Пак Питам МОНОПОЛИ???По същия начин седят нещата в почти всички други сектори на пазара.
239
1
 
7
 
! Отговори
вуте преди 7 години
Докога че се срамиме пред свето? Тоя *** докато не ни закопа, нема да миряса...
238
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До OdysseusБойковото магаре пак ни изложи пред чужденците.
237
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плевнелиев, за мен Крим не е Украйна и аз съм против санциите срещу Русия, така че не говори от мое име. Говори от твойто и от това на американския посланик.
236
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Роско е горд европеец и демократ. Затова се опитва да спъне 3 от 6 върпоса на национална подписка за референдум. Хвала на такива "демократи".