Готвили атентатите в Брюксел поне половин година

Новите данни опровергават "случайния" удар по Белгия
7
Готвили атентатите в Брюксел поне половин година
Снимка: Reuters, архив

Атентатите от 22 март в Брюксел са били подготвяни поне половин година, показват данни от разследването, цитирани от местни медии.

Още по темата

В петък бе задържан предполагаем осми съучастник на извършителите на терористичния удар, приятел от детинство на шахида, който се взриви в метрото.

Задържаният е белгийски гражданин, работил на летище "Завентем" и имал достъп до кабините на самолетите като служител на фирма за кетъринг.

В компютъра му са открити две съобщения, които правят пряка връзка с атентатите. В първото се посочва, че полети от Брюксел за САЩ, Израел и Русия има всеки вторник. Във второто съобщение от октомври миналата година пише: "Един от нашите братя ще действа на 22 март 2016 година". На 22 март три бомби се взривиха на летище "Завентем" покрай гишетата за регистрация за полети в посочените три направления.

Според следователите това доказва, че е съществувало ясно намерение за нанасяне на удар по Белгия. По-рано тази година, на основата на показанията на задържани предполагаеми терористи, изникна версията, че атентатите са били планирани за Франция, но в последния момент терористите решили да се взривят в Брюксел, защото така им било по-лесно. Новите данни опровергават "случайния" удар по Белгия.

Медиите съобщават днес, че след антитерористичната операция в страната вчера от задържаните първоначално 40 души в ареста остават само трима. Няколко издирвани и вероятно опасни предполагаеми терористи не са били открити при операцията. Не са намерени оръжия и взривни вещества.

Андре Жакоб, песиониран анализатор към към белгийското контраразузнаване, определи надвисналата терористична заплаха над Белгия като "истинска". Той определи решението премиерът, трима министри и техните семейства да бъдат поставени под засилена охрана, като невиждана досега мярка в съвременната белгийска история.

Междувременно правителството реши да утежни наказанията, налагани за разпространяването на поверителна информация. По-рано тази седмица в местните медии изтече доклад на разузнавателните служби, в който пише, че от Сирия за Белгия и Франция са били изпратени още терористи за извършването на нови атентати. /БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още по темата: БрюкселатентатиБелгия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Одисей е ***.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че слагате просто някаква снимка разбирам. Че не правите разлика между белгийска и френка униформа също. Че с Фамас са въоръжени само във Франция също. Ама да сложите и снимка от входа на Лувъра, който е в Париж (също във Франция) над новина за Белгия - е това не мога да разбера...
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Меркел си прави селфита със исямистите.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накрая ще ги пуснат всичките терористи за да не им се нарушават правата.И кво?Месеци по късно заподозряли 40,50 предполагаеми съучастници,задържали няколко ама ги пуснали защото не били те..Добре,че тия дето се взривиха *** умряха защото и тях щяха да пуснат.Най вероятно нямаше да са те.