Не настъпва апокалипсис за България и ЕС!

Митов: ЕС трябва да се преоснове, Европа има нужда от лидерство
24 юни 2016 22:11, Елка Василева
116
Не настъпва апокалипсис за България и ЕС!
Даниел Митов. Снимка: архив, Булфото

Не настъпва апокалипсис за България и ЕС, а момент за равносметки. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов в предаването „Панорама“ по БНТ.

На въпрос какво се случва след Brexit-a в България външният министър коментира: „Спокойствието няма да дойде лесно, прекалено много емоции се натрупаха покрай референдума, но след като знаем резултата, трябва да се действа хладнокръвно и да се обмислят следващите стъпки”.

„Трябва да си направим и големи изводи, които европейските лидери отбягваха в продължение на десетилетие, не съобразявайки се с реалността и волята на голяма част от гражданите си. Ако това не беше така, може би нямаше да се стигне до въпросното гласуване”, допълни Митов.

Във връзка с това дали и той има вина, външният министър обясни: „Със сигурност и аз, участвайки в последните две години в разговори, които засягат европейската политика”.

„Опитвали сме се да задаваме по-различен тон на европейските политики, особено, когато става дума за миграцията”, поясни той.

На въпрос не са ли се уплашили във Великобритания от нас, българските берачи на ягоди, а не от сирийците, Митов уточни: „Проблемът е в следното, че референдумът във Великобритания се превърна в референдум не за членството на страната в ЕС като такова, а в нещо съвсем различно. Един от дебатите бе именно миграцията. Всяването на страх и тежки сценарии заради хипотетични миграционни потоци от Източна Европа до голяма степен доведе до нагласите на някои граждани, които нямат повече информация от тази, която чуват от някои популисти. Имиграцията във Великобритания над 50% е от държави не членки на ЕС”, каза още външният министър.

„Апокалипсис за България не настъпва, както не настъпва такъв и за ЕС, но настъпва момент, в който трябва да се правят равносметки. ЕС трябва да се преоснове. Европа има нужда от лидерство, съобразяване с реалностите и с геополитическата ситуация, но и със справяне с вътрешните си проблеми, които бяха замитани в продължение на години”, поясни Митов.

По думите му една от опасностите са различията между млади и стари. "И тук има същия феномен. Младите виждат бъдещето си в Европа, други виждат минали времена, които никога няма да се върнат", обясни външният министър.

Според него България губи важен съюзник предвид близостта ни в позициите по енергийната политика, също и по въпроса за раширяването към Западните Балкани.

"Икономическите последствия за самата Великобритания ще бъдат много тежки. Тепърва евроскептиците там ще осъзнават, че сметката ще дойде много по-бързо, отколкото са очаквали", допълни Даниел Митов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
сю къдравата преди 7 години
ко каза
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слава на РусияСамо тя да не се разпадне друго не ме интересува.ЕС и НАТО да се разпадат
52
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Разбира се МитовА ми не амиТи що си Пребледнял такъвДа не те е гонил смок
51
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Кой ли те слуша па теб !
50
0
 
15
 
! Отговори
фен на бсп преди 7 години
То апокалипсиса за Бг дойде в мачалото на 2007! Края на 3та Българска държава поставен от бившият и т.нар Цар! Ако не си го разбрал само виж какви коли е паркирал народа м/у панелките в Люлин-живеем като в филма Лудия Макс!Vote for bgexit!
49
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Когато бълг.протестърски *** почнат да учат англичаните на демокрация,да знаете,че нещо не е наред у нас!!!!
48
0
 
12
 
! Отговори
Счети преди 7 години
Ако гласуват счетоводните промени ще има GERBXIT
47
1
 
17
 
! Отговори
Да, но съвсем не преди 7 години
За България не настъпва Апокалипсиса. Но настъпИ апокалипсиса за евро-атлантическите корумпирани мекерета на Меркел, които управляват България, вкл. и твоя Дани Бой зетко британски.И сега как ще развяват едно скъсано знаме на избори и как ще ги печелят с това скъсано от британския референдум знаме?
46
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ненужен, излишен, безполезен ***.
45
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
лидерсто му трябвало, да беше завършил математика да те слуша човек,, ми то политология, демек говоряща ходеща тиква.Ако беше интелигентен достатъчно, немаше да си политолог.
44
1
 
25
 
! Отговори
Krom преди 7 години
Колко ни отива на нас точно, дето от години сме в пост-мортално икономическо положение да "скърбим" за ингилизите. Хайде да погледаме малко нашата си ***. Май забравяте, че говорите за 300 годишна колониална империя с масивна икономика и военна мощ, ядрена държава и член на Съвета за сигурност. Както и братовчед на Новия Рим. Те са си направили сметките. Защото политиците им изучават Макиавели по рождение. Какви са нашите сметки, господа коментатори? Без кръчмаря, май.
43
2
 
30
 
! Отговори
Нико преди 7 години
Това нещастие завършило в щатите което по три пъти на ден е в посолството на щатите за промивка на мазгията седнало да коментира глобални теми 29777
42
9
 
11
 
! Отговори
СЪР СТЕНЛИ РОЙС преди 7 години
ВИЗИ ЗА БАЛГАРОСТАН. ЗАБРАНА ЗА РАБОТА -- ЗАВИНАГИ !И ВСИЧКИТЕ НАВЛЕЦИ И БЕЖАНСИ ОТ БАЛГАРОСТАН, КОИТО РАБОТЯТ И ВЗИМАТ ШАНСА НА АНГЛИЧАНИТЕ, И СЪЩО ТОЧАТ ПАРИТЕ НА АНГЛИЯ И СКОТЛАНД == АУТ ОТ ВЕЛИКА БРИТАНИЯ.
41
1
 
20
 
! Отговори
Към 44 преди 7 години
Най-близката земя е дъното!
40
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС се *** в някакъв коминтерн с тежка бюрокрация и послушни високоплатени "лидери", загърбили основополагащите принципи на политиката в интерес на обикновените хора, а не в услуга на неолиберални чужди интереси.
39
2
 
45
 
! Отговори
Бойко преди 7 години
България няма нужда от некомпетентния американски слуга Митов!
38
3
 
34
 
! Отговори
Затворко преди 7 години
До Анонимен Много ти се иска, но това не е България, в Англия желанието на хората е закон. Там не може да се фалшифицират избори като у нас.
37
5
 
24
 
! Отговори
Затворко преди 7 години
Не Даниелчо, проблемите остават за теб, като те изхвърлим от поста остава ти само САЩ, но едвам ли такива подлизурковци са им нужни. Ще трябва да се установиш в Турция и ще си вечно щастлив.
36
4
 
41
 
! Отговори
началото на края преди 7 години
Митов, ти си апокалипсиса за България!
35
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин отново загуби - за да се случи отделяне от ЕС, след референдума трябва да се гласува в правителството и после в Парламента на Великобритания. Там обаче са За оставане в ЕС. А и никой не иска Шотландия и Сев. Ирландия да се отделят, както се очаква след напускане на ЕС.Спете спокойно, сега ЕС само ще се мобилизира и сплоти.А Путин отново загуби.