Не настъпва апокалипсис за България и ЕС!

Митов: ЕС трябва да се преоснове, Европа има нужда от лидерство
24 юни 2016 22:11, Елка Василева
116
Не настъпва апокалипсис за България и ЕС!
Даниел Митов. Снимка: архив, Булфото

Не настъпва апокалипсис за България и ЕС, а момент за равносметки. Това каза министърът на външните работи Даниел Митов в предаването „Панорама“ по БНТ.

На въпрос какво се случва след Brexit-a в България външният министър коментира: „Спокойствието няма да дойде лесно, прекалено много емоции се натрупаха покрай референдума, но след като знаем резултата, трябва да се действа хладнокръвно и да се обмислят следващите стъпки”.

„Трябва да си направим и големи изводи, които европейските лидери отбягваха в продължение на десетилетие, не съобразявайки се с реалността и волята на голяма част от гражданите си. Ако това не беше така, може би нямаше да се стигне до въпросното гласуване”, допълни Митов.

Във връзка с това дали и той има вина, външният министър обясни: „Със сигурност и аз, участвайки в последните две години в разговори, които засягат европейската политика”.

„Опитвали сме се да задаваме по-различен тон на европейските политики, особено, когато става дума за миграцията”, поясни той.

На въпрос не са ли се уплашили във Великобритания от нас, българските берачи на ягоди, а не от сирийците, Митов уточни: „Проблемът е в следното, че референдумът във Великобритания се превърна в референдум не за членството на страната в ЕС като такова, а в нещо съвсем различно. Един от дебатите бе именно миграцията. Всяването на страх и тежки сценарии заради хипотетични миграционни потоци от Източна Европа до голяма степен доведе до нагласите на някои граждани, които нямат повече информация от тази, която чуват от някои популисти. Имиграцията във Великобритания над 50% е от държави не членки на ЕС”, каза още външният министър.

„Апокалипсис за България не настъпва, както не настъпва такъв и за ЕС, но настъпва момент, в който трябва да се правят равносметки. ЕС трябва да се преоснове. Европа има нужда от лидерство, съобразяване с реалностите и с геополитическата ситуация, но и със справяне с вътрешните си проблеми, които бяха замитани в продължение на години”, поясни Митов.

По думите му една от опасностите са различията между млади и стари. "И тук има същия феномен. Младите виждат бъдещето си в Европа, други виждат минали времена, които никога няма да се върнат", обясни външният министър.

Според него България губи важен съюзник предвид близостта ни в позициите по енергийната политика, също и по въпроса за раширяването към Западните Балкани.

"Икономическите последствия за самата Великобритания ще бъдат много тежки. Тепърва евроскептиците там ще осъзнават, че сметката ще дойде много по-бързо, отколкото са очаквали", допълни Даниел Митов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
Къдравата Сю: "Спокойно корабът потъва. Ще има вода за всчики !" ... :)
33
30
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еваларка Митов, сидерастите изпадат в нервни кризи като те видят.
32
4
 
41
 
! Отговори
българина преди 7 години
Митов самолета и у сащ. Скоро предателите тука по стълбовете по двойки като мартеници. Ама мъжко с мъжко...
31
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Британците от години са прът в колелата на Немците и Франсетата.. Но Великобритания не е България да я изхвърлят от ЕС просто така.... Брекзита се подготвяше от Меркел и последните 2 Френски президента от няколко години. На острова постоянно се натякваше, че ако не са в ЕС ще настане истински рай и едва ли не ще си върнат империята отпреди векове...и по-*** се хванаха. Бившия кмет на Лондон не си дава сметка ,че ще загуби бизнеса му ли??? просто паричките които ще вземе от Меркел са повече
30
6
 
11
 
! Отговори
тИя Скапан'яци преди 7 години
Абее да ги пита човек тия скапан'ци , англичаните де , КАКВО НЕ МУ ХАРЕСАХА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ??? И каква наглост проявиха , че да си позволят да излязат от него ? Не си ли дават сметка , че така ще компрометират Европейската комисия ?
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
.........
28
5
 
3
 
! Отговори
niko преди 7 години
Апокалипсиса в Бг никога не си е тръгвал , откак сме излезнали от Османската империя. Ненапразно казваха старите преди , най добре си беше по турско
27
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте му само фамилията и не питайте колко е селянин...........МитУФ.............на тоя родата му е от врачанските села.И като добавим че е *** на Плевнята и УСА............Ами стига толкова.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИнтелектуалецХах, поредният селски дръвник си ти......
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Митов не е прав. Има много млади лузърчета и неудачници, предимно маргинални софиянчета, които искат да се върне комунизма.
24
3
 
11
 
! Отговори
EUSSR преди 7 години
Горките англичани , ами сега като се отърваха от брюкселските *** ,кой ще имопределя наклона на краставиците ???
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
33 Толкова ли си ***
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не настъпва апокалипсис за България и ЕС!"За България със сигурност не настъпва апокалипсис, виж за ЕС не знам...
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вижте КОЙ ви дава тон .............Кой е даниел Митов и на кой СЛУГУВА?!
20
0
 
15
 
! Отговори
Без коментар преди 7 години
Кой е даниел Митов???"Митов измина дълъг път през школата на НДИ, който е фабрика за американски протежета инфилтрирани на ръководни постове в чужди правителства............и т.н."
19
0
 
6
 
! Отговори
до 22руско лайно преди 7 години
Ивинете кога се изпуснахте , при маневрите на тира във вашия "евроатлантически тунел" или след като излезе ?.
18
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ЕС трябва да се преоснове, Европа има нужда от лидерство"Какво лидерство те гони бе балък, това е равноправен съюз. Ти да не би да си мечтаеш за колониална империя с централно командване, че да не могат колониите да имат право на избор?
17
0
 
12
 
! Отговори
Иван преди 7 години
Никой не иска да храни по слаби икономики!
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не настъпва апокалипсис за България и ЕС!"Така е, държавите ще продължат да съществуват, настъпва апокалипсис само за ЕС.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
22 Стига срамил името на народа ни