Студен душ за пенсионерите в Гърция, "орязаха" ги с 50%

Възрастните хора получили 420 вместо 810 евро
30 юни 2016 11:14,
50
Студен душ за пенсионерите в Гърция, "орязаха" ги с 50%
Снимка: Reuters, архив

Студен душ поля над 150 хиляди пенсионери в Гърция, след като видели пенсиите си орязани с 48 на сто в сравнение със сумите, които са получавали през предишните месеци, съобщава в. "Имерисия", цитиран от БТА.

Хората от третата възраст установили, че месечните им доходи, които са били преведени в банковите им сметки, са "орязани" заради премахването на получаваните от тях надбавки от фонда за социална солидарност ЕКАС, а също и от факта, че няма да им бъдат изплатени допълнителните пенсии, които от понеделник също ще бъдат оразяни.

Неприятните изненади продължават и утре за повече от 259 хиляди пенсионери от държавния сектор, които ще получат до 60 на сто по-ниски дивиденти от фондове, а без дивиденти ще останат други 26 хиляди пенсионери от определени категории, като вдовици, неомъжени и други.

Стигайки до банкоматите вчера над 150 хиляди пенсионери в Гърция установиха, че доходите им са паднали с 48 на сто и са получили 420 евро вместо 810 евро, както досега /580 евро основна пенсия и 230 евро надбавка ЕКАС/.

Орязването на пенсиите е в съответствие с условията, договорени от гръцкото правителство с кредиторите на страната в рамките на третия спасителен пакет финансова помощ.

Доходите на 150 хиляди пенсионери обаче са оразяни с над 40 на сто, въпреки че сделката с кредиторите предвижда това намаление първоначално да е 20 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
12
 
! Отговори
Един Българин преди 7 години
До МладСъгласен съм, но частично. Трябва много да учиш като млад и то за професии, които се търсят и дават доход, а не просто за "висшо". Може да не те кефи и да ти е трудно, но това е начинът да осигуриш добър живот на семейството си и евентуално добри старини. Ако спестяваш е добре, но винаги могат да те метнат с валутния курс както се случи у нас 90тте и гориш. Имотите също се обезценяват. Идеята на социалната държава е да помага в тези случаи.Гърлежите не заслужават товат.к. не са работили
25
7
 
19
 
! Отговори
... преди 7 години
Значи дядо ми тука за над 40 години стаж в ТКЗС- то и горското взема 297 лв пенсия което е колко ами 150 евро! Епа нека сега Тиквата пак да ми разправя, че сме по зле от гърците! Тия дори с намаленията земат 3- до 4 пъти повече! Значи дори срещу тях да бягаме пак ше има да ги стигаме 200 - 300 години! Ей ама тука колко е добре ей направо рай ама на обратно!
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голяма работа нали си живяха 30 години рахат. Винаги е така - който остане плаща. Или както се казва на наш език който го гванат го... навеждат! Ние също вървим натам.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
23, НОВА ОПОРНА ТОЧКА ЛИ ИМА- ГЪРКОФИЛИ- И ОТ КОГА ТАКА, А КОИ СА ГЪРКОФОБИТЕ.
22
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Другари червени каскети , нали вашия другар Ципрас беше велик и нямаше да се съобразява с никой от ЕС . Сега какво стана , наведе се и му го т....а . Едно е да приказваш глупости по митингите за да се харесаш , а друго е да го направиш . Това е любимата дъвка на комунистите-социалисти , да обещават светло бъдеще и нищо да не става .
21
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
16, КОГАТО ВИДЯ ГЪРКИНИ ДА МИЯТ ОТХОДИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПЕНСИОНЕРКИ ЩЕ ПОВЯРВАМ ЗА ЗАДМИНАВАНЕТО, ПРЕДИ 2 ГОДИНИ ГРЪЦКИТЕ БАНКИ ОПРОСТИХА ЗАЕМИ ДО 20 000 ЕВРО НА ВСИЧКИ С ДОХОД ДО 450 ЕВРО ЗАЩОТО СА ХУМАНИТАРНА КРИЗА- ПО ТЯХНАТА ЛОГИКА В БГ ВСИЧКИ НА СРЕДЕН ДОХОД- 750 ЛЕВА СА В ХУМАНИТАРНА КРИЗА- НЯКОЙ ДА СИ МРЪДНА ПРЪСТА ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ НА 160 ЛВ. Я ДА ВИДИМ ОТ КОЯ ПАРТИЯ БЕШЕ СОЦ. МИНИСТЪР- ЪЪЪ ОТ АБВ- ДА БЛАГОДАРИМ ГОСПОДА ЛЕВИ- МНОГО НАПРАВИХТЕ ЗА НАЙ БЕДНИТЕ.
20
6
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Марш на гърците от ЕС...
19
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Горките гръцки бабички и дядковци!
18
2
 
14
 
! Отговори
Капутис Копелдакис преди 7 години
Българите са виновни. Да им направим сега една тракторна блокада на границата. Страхооотно, еваля.
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ципурата изпържи яко другите балъци. Айде сега бегайте да палите коли и витрини у Солун и Атина и да протестирате.
16
2
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Нашите пенсионери не взимат даже и добавката /230 евро/ на гърците!
15
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кажи баба тенкю! Даже евхаристо поли! Все повече се сбъдва най-големия гръцки кошмар - да не станат като българите. Ама както са набрали скорост май ще ни задминат скоро.
14
4
 
16
 
! Отговори
Млад преди 7 години
До hНе е справедливо. Аз на пенсия въобще и не разчитам. Знам, че всичко ще бъде опоскано. Човек трябва да пести яко докато е млад, а не да харчи "щот сега му било времето".
13
3
 
28
 
! Отговори
Деси преди 7 години
Наистина 420 евро към 100 евро наша пенсия, изглеждат бели кахъри. Но от статията изглежда, че е станало внезапно. А, да ти отрежат доходите с 50% от днес за утре си е меко казано нагло.
12
5
 
6
 
! Отговори
боби преди 7 години
До hСправедливо е разбира се, ако си бил достатъчно *** да разчиташ на държавна пенсия. Тези, които изкарват смислени пари и имат идеята да спрат да работят някой ден, не би трябвало да разчитат на НОИ по никакъв начин...
11
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А нашите пенсионери и студен душ рядко си позволяват... че водата скъпа...
10
1
 
32
 
! Отговори
boby преди 7 години
Мдам, голия влиза вече до кълбетата, скоро и те ще влезнат. И то въпреки всичките протести и какво ли не. Народа винаги издухва, а богатите само стават по-богати. И така докато стане войната, там вече хаоса е пълен и мазалото е и за бедни и за богати. После пак период на спокойствите и натрупване на богати до достигане на нова критична маса и пак война и т.н. и т.н. Накрая ще падне астероида и всичките проблеми ще се разрешат от само себе си ;)
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До h Глупости, тука става въпрос за държавната пенсия. И освен това пенсията им не е орязана, орязани са надбавките, които кой знае защо досега са получавали.
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърците са доста търпелив народ. Грексит няма да има.
7
3
 
26
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Защо започна с пенсионерите? А цялата държавна администрация?